Foliany (folacyna, kwas foliowy)

Foliany (folacyna, kwas foliowy)

To grupa związków, które różnią się między sobą między innymi stopniem utlenienia. Ich źródła to produkty zarówno roślinne, jak i odzwierzęce. Foliany należą do witamin z grupy B. Kwas foliowy został pierwszy raz wyizolowany w wieku 1941, a do tej pory jest uważany za niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Funkcje:

koenzymy w wielu reakcjach metabolicznych,

niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i rozwoju wszystkich komórek organizmu,

niedobór powoduje wzrost stężenia homocysteiny i rozwój miażdżycy, anemię, uszkodzenie cewy nerwowej płodu, większa podatność na transformacje nowotworowe.

Źródła: drożdże, wątróbka kurza, zielone warzywa liściaste, strączki, pełne ziarno, owoce (klementynki, grejpfruty), fermentowane mleko.

Marzena Surmińska

Masz pytania lub własne doświadczenia? Opisz je w komentarzu!

Dodaj komentarz