Gotowanie pod ciśnieniem z multicookerem Instant Pot

Gotowanie pod ciśnieniem z multicookerem Instant Pot

Zdrowe gotowanie może być proste i przyjemne. Urządzenie Instant Pot jest wielofunkcyjnym garnkiem gotującym, który ułatwi i przyśpieszy przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, co przedstawialiśmy już w poprzednim artykule. Jedną z głównych funkcji sprzętów Instant Pot jest gotowanie pod ciśnieniem. Wielu z nas zna ten rodzaj gotowania z popularnych niegdyś szybkowarów. Zasada działania jest taka sama, jednak w sprzętach Instant Pot proces ten jest wysoce zautomatyzowany i bezpieczny dzięki zastosowanym nowoczesnym technologiom. Dlatego też tym razem przyjrzyjmy się dokładniej procesowi gotowania pod ciśnieniem oraz temu, jak przebiega on w innowacyjnych szybkowarach amerykańskiej marki Instant Pot.

Zwiększone ciśnienie podczas gotowania


Jak wiemy z lekcji fizyki, temperatura wrzenia wody zależy od warunków ciśnienia, w jakich przeprowadzamy proces gotowania. Z reguły wynosi ona około 100°C. Gdy podniesiemy ciśnienie, to temperatura wody musi osiągnąć wyższą wartość, by woda zawrzała. W urządzeniach gotujących zwanych „szybkowarami“ wykorzystuje się tę właściwość, aby m.in. skrócić czas gotowania potrawy. Uzyskuje się to dzięki bardzo szczelnemu zamknięciu garnka specjalnie skonstruowaną pokrywą. W garnkach Instant Pot poziom ciśnienia jest ściśle kontrolowany, a system zamykania pokrywy wyposażonej w zawór z przełącznikiem wylotu pary sprawia, że obsługa jest łatwa i bezpieczna.

Korzyści płynące z gotowania w szybkowarze


Gotowanie pod zwiększonym ciśnieniem sprawia nie tylko, że potrawa gotuje się szybciej, ale też realnie wpływa na jej właściwości smakowe i zdrowotne.


Ugotowane w trybie szybkowaru danie:


•    jest gotowe nawet 4-krotnie szybciej (w zależności od rodzaju użytych składników),
•    zachowuje więcej wartości odżywczych dzięki skróconemu czasowi gotowania oraz mniejszemu narażeniu na utlenianie (gęstsze odżywczo jedzenie jest korzystniejsze dla naszego zdrowia),
•    ma głęboki, nasycony smak (który nie jest wypłukiwany z potrawy w trakcie krótszego gotowania),
•    charakteryzuje się bogatszym aromatem (związki aromatyczne zostają zachowane w potrawie, nie ulatniając się),
•    dzięki mniejszemu oddziaływaniu powietrza zachowuje intensywniejsze, bardziej apetyczne kolory.


Gotowanie pod ciśnieniem w Instant Potach


Funkcja gotowania jak w szybkowarze obecna w multicookerach Instant Pot może więc w znaczący sposób wpłynąć na jakość gotowanych przez nas potraw. Możemy poprawić wartości zdrowotne naszych posiłków i znacznie skrócić czas ich wykonywania bez zdobywania specjalnych zdolności kulinarnych. Tryb szybkowaru może być rewolucją w naszej kuchni, która sprawi, że gotowanie stanie się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Do przygotowania pełnego smaku i wartości odżywczych posiłku często wystarczy jedynie wstępna obróbka składników, włożenie ich do garnka, zamknięcie pokrywy i czekanie, aż danie będzie gotowe.

Szybkowary Instant Pot wyposażone są w automatyczne programy gotujące w podwyższonym ciśnieniu. Są dostosowane do różnych rodzajów składników oraz uzyskiwanych z nich potraw. W zależności od wybranego modelu, Instant Pot może zwierać programy przeznaczone go gotowania: zup (soup/broth), mięsa i gulaszy (merat/stew), fasoli i nasion roślin (bean/chili), jaj (egg), kasz (multigrain), ryżu (rice) oraz owsianki (porridge). Szczegółowy opis programów można znaleźć na stronie instantpot.pl. Z łatwością można więc dobrać odpowiedni tryb z automatycznymi parametrami lub zastosować je zgodnie z własnymi preferencjami. Proces samego gotowania może być w pełni bezobsługowy, szczególnie że nie jest zalecane otwieranie i podnoszenie pokrywy w trakcie trwania programu. Dzięki szczelnemu zamknięciu pokrywy na garnku do minimum ograniczone jest roznoszenie po domu pary i zapachów oraz ciepła.

Cechy szczególne wielofunkcyjnych urządzeń Instant Pot


Multicookery marki Instant Pot nie bez przyczyny podbiły zachodni rynek. To naprawdę wielofunkcyjne urządzenia zmieniające podejście do codziennego gotowania. Spośród wielu dostępnych modeli, każdy użytkownik znajdzie rodzaj i wielkość idealną dla siebie.

Sprzęty te wyróżniają się:

•    Prostym w obsłudze i dopracowanym systemem hermetycznego zamykania pokrywy wyposażonej w trwałe uszczelki i zawory.
•    Bezproblemowym i bezpiecznym uwalnianiem ciśnienia za pomocą przełącznika uwalniania pary.
•    Intuicyjnym panelem sterowania i czytelnym ekranem wraz z ikonami postępu.
•    Wieloma dopracowanymi automatycznymi programami inteligentnymi, które ułatwiają i przyśpieszają najefektywniejsze korzystnie z urządzenia.
•    Możliwością konfiguracji większości parametrów gotowania dla optymalnego dostosowywania dla bardziej wymagających użytkowników.
•    Oprócz gotowania pod ciśnieniem, w zależności od wybranego modelu, oferują m.in. gotowanie na parze, gotowanie metodą Sous Vide, program Sauté (czyli podsmażanie jak na patelni), gotowanie jak w wolnowarze, używanie tak jak bemaru do utrzymywania ciepła potrawy czy funkcje frytkownicy powietrznej w modelach z dodatkową pokrywą Air Fry.
•    Dostosowaniem wielkości urządzenia do aktualnych potrzeb użytkownika. Dostępne są modele o różnej pojemnościach: 3, 6, i 8 litrów.
•    Możliwość gotowania nawet problematycznych dla innych szybkowarów, takich jak np.: owsianki, ryże, kasze czy nasiona roślin strączkowych. Instant Poty posiadają mają przeznaczone do tych właśnie trudniejszych potraw programy.
•    Estetycznym i solidnym wykonaniem z użyciem najwyższej jakości tworzyw, liczne akcesoria ułatwiające gotowanie oraz poszerzające możliwości kulinarne.

Jak widać, gotowanie pod ciśnieniem to nie jedyna przydatna funkcjonalność sprzętów z rodziny Instant Pot.


Inne wpisy w tej kategorii

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy i jak go obniżyć?

2024-07-18

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy i jak go obniżyć?

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy, do czego prowadzi i jak go obniżyć? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Dieta paleolityczna i protokół autoimmunologiczny

2024-07-10

Dieta paleolityczna i protokół autoimmunologiczny

Dieta paleo, znana jest także jako dieta: paleolityczna, łowiecko-zbieracka lub z epoki kamiennej. To model żywieniowy wzorowany na diecie naszych przodków z epoki paleolitu. Sprawdź jak działa.

Czytaj dalej

Dłoń i paznokcie wskaźnikiem zdrowia

2024-07-09

Dłoń i paznokcie wskaźnikiem zdrowia

Wielkość, kształt, kontur i powierzchnia paznokci dają informację zarówno o przeważającym prakriti (konstytucja psychosomatyczna), jak i aktualnym stanie zdrowia organizmu. Sprawdź swoje zdrowie.

Czytaj dalej

Spirulina i chlorella – prozdrowotne algi?

2024-07-04

Spirulina i chlorella – prozdrowotne algi?

Spirulina i chlorella to zielononiebieskie algi, które najczęściej możemy kupić w postaci proszku lub kapsułek. Czy mają one silne właściwości prozdrowotne, czy raczej stoi za nimi dobry marketin [...]

Czytaj dalej

Rzuć na stałe palenie papierosów

2024-07-03

Rzuć na stałe palenie papierosów

Podpowiadamy jak skutecznie rzucić palenie. Jak nie wracać do nałogu. Jak być zdrowym. Wyjaśniamy dlaczego niektórym łatwiej jest rzucić palenie, podczas gdy inni mają z tym problem. Sprawdź już teraz

Czytaj dalej

Aktywności i ćwiczenia ruchowe na poprawę krążenia

2024-06-25

Aktywności i ćwiczenia ruchowe na poprawę krążenia

Przy kłopotach z krążeniem oprócz zastosowania odpowiedniego leczenia zaleca się również systematyczne uprawianie aktywności ruchowych, żebyśmy sami mogli sobie pomóc. Sprawdź jak ćwiczyć!

Czytaj dalej