Jagody acai

Jagody acai

Jagody acai

Jagody Acai są owocem rosnącym na palmach euterpy warzywnej. Występuje ona w lasach równikowych na terenach Amazonii. Owoc ma okrągły kształtem przypominający winogrona, jednak od nich mniejszy. Wierzch pokrywa ciemnofioletowa skórka, pod którą kryje się miąższ otaczający jedno nasiono.  

Przez tubylców zamieszkujących obszary dorzecza Amazonki jagody Acai nazywane są ,,owocem dającym wodę”. Po spożyciu zaspokajają głód, a także dodają sił i energii. Zbiór owoców rozpoczyna się w lipcu, a kończy dopiero w grudniu. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, które zawierają jagody acai, określa się je jeszcze jako ,,cud natury". 

Skład

W składzie jagód acai znajdują się witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3), C, a także E. Na walory zdrowotne i lepsze funkcjonowanie organizmu wpływ mają minerały takie jak: magnez, fosfor, wapń, cynk oraz potas. W składzie owoców znajdują się również: aminokwasy, białko, fitosterole, antyoksydanty, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz błonnik.  

Siła i energia

Zawarty w jagodach acai błonnik powoduje, że po ich spożyciu występuje uczucie sytości. Przez dłuższy czas nie trzeba sięgać po jedzenie, co jest dobrą informacją dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednocześnie zawarte w owocach inne składniki powodują, że organizm nabiera energii i chęci do działania. Białko natomiast odżywia mięśnie i je regeneruje, co skutkuje wzrostem siły. Z tego względu jagody acai mogą być zalecane osobom aktywnym fizycznie i uprawiającym sport. 

Zabezpieczenie przed chorobami

Spożywanie jagód acai może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej, gdyż w ich składzie znajdują się antyoksydanty, które w skuteczny sposób regulują powstawanie zbyt dużej ilości wolnych rodników. Polifenole występujące w jagodach acai w znaczny sposób minimalizują także ryzyko wystąpienia zatorów oraz miażdżycy i przyczyniają się do poprawy funkcjonowania serca. Mają też wpływ na zmniejszanie poziomu ,,złego” cholesterolu i podnoszenie ilości ,,dobrego”. 

Na wzmocnienie układu immunologicznego 

Jagody acai są niesamowitą bomba witaminową. Dzięki temu zabezpieczają przed infekcjami oraz bakteriami. Można je przyjmować zarówno profilaktycznie, jak też w trakcie choroby czy też przeziębienia. Bardzo dobrze sprawdzają się jako środek na wzmocnienie odporności. Efekty spożycia nie objawiają się natychmiast, dlatego należy systematycznie je przyjmować. Ponadto jagody acai poprawiają ogólną kondycję organizmu i polepszają samopoczucie. 

Wydajniejsze funkcjonowanie mózgu

Substancje występujące w jagodach acai pozwalają na lepsze krążenie krwi przez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Dzięki temu minerały – a także tlen – łatwiej są transportowane do tkanek i narządów. Dotleniony w ten sposób mózg pracuje efektywniej. Poprawia się samopoczucie psychiczne oraz fizyczne. Odczucie zmęczenia jest mniejsze, a nastrój na dużo lepszym poziomie. Owoce tej rośliny powinny zatem spożywać osoby narażone na stres.