Jak nie dopuścić do zawału serca?
Jak nie dopuścić do zawału serca?

Zawał serca to inaczej martwica mięśnia sercowego. Występuje ona wtedy, gdy zostaje ograniczony lub całkowicie zablokowany dostęp krwi do tego narządu. Inne określenia na zawał serca, to „zawał mięśnia sercowego” lub też „atak serca”. O tym, że do niego doszło, sygnalizuje kłujący ból w klatce piersiowej. Może on promieniować na: szczękę, kark, ramiona oraz brzuch. Pojawiają się problemy ze złapaniem tchu. Mogą też wystąpić wymioty oraz biegunka, a także atak paniki.


Jeśli chory zbagatelizuje pierwsze objawy zawału serca lub w porę nie otrzyma pomocy, może dojść do śmierci. Warto zatem dużo wcześniej pomyśleć o tym, jak przestrzegając kilku prostych zasad, uniknąć zawału serca.

Wiesz, co jesz

Bardzo ważną kwestią jest właściwa dieta. Nadwaga prowadzi do miażdżycy naczyń wieńcowych, a co za tym idzie – do niedokrwienia mięśnia sercowego. Warto zatem od najmłodszych lat trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych. Spożywanie posiłków tłustych, produktów wysokoprzetworzonych oraz nadmiernej ilości słodyczy sprzyja ryzyku zawału. Ważne zatem jest, abyśmy stosowali zbilansowaną dietę.


American College of Cardiology wskazuje, że wystąpienie zawału serca i wielu chorób sercowo-naczyniowych może być zminimalizowane, gdy w naszej codziennej diecie znajdą się: owoce, warzywa, w tym nasiona strączkowe, a także ryby. Ważne jest także ograniczenie spożywania mięsa, a także produktów rafinowanych. Niekorzystnie na funkcjonowanie serca może też działać zbyt duża ilość przyjmowanej soli. Także słodzone napoje powodują wiele szkód w organizmie. Naukowcy przekonują również, że tłuszcze nasycone oraz trans są niekorzystne dla naszego zdrowia. Należy je zastępować jedno- i wielonienasyconymi. Tłuszcze zwierzęce lepiej jest zamienić na roślinne. Najbardziej korzystne dla człowieka jest spożywanie produktów roślinnych, szczególnie tych zawierających błonnik, który reguluje trawienie, usuwa z organizmu szkodliwe substancje oraz poprawia perystaltykę jelit. Warto także zrezygnować ze smażenia potraw na rzecz gotowania, duszenia lub pieczenia. Z jadłospisu dobrze będzie usunąć także wyroby typu fast food, instant oraz produkty wysokoprzetworzone.

Ruch to zdrowie

Serce pracuje wydajniej, jeśli zmuszamy je do działania. Po prostu powinniśmy prowadzić aktywny tryb życia oraz jak najczęściej dotleniać nasze komórki mózgowe. Przebywanie na świeżym powietrzu, długie spacery, jazda na rowerze, bieganie, pływanie czy też inne formy aktywności fizycznej skutecznie przedłużą nam życie i sprawią, że mięsień sercowy będzie funkcjonował we właściwy sposób. Dobrze jest codziennie poświęcić ok. pół godziny na jakąkolwiek aktywność fizyczną. Ćwiczenia czy też rekreacja ruchowa to czynniki, które sprawią, że poprawi się krążenie. Poprzez sprawnie działający krwiobieg cenne składniki odżywcze dostarczane z pożywieniem do organizmu łatwiej będą transportowane oraz dostarczane do komórek wszystkich narządów. Do serca również. Dzięki temu jego praca stanie się efektywniejsza. Poprawi się zdrowie, a ryzyko jakichkolwiek zaburzeń mocno się zminimalizuje. Bezczynność i brak ruchu są powodem wielu chorób cywilizacyjnych i niewłaściwej pracy naszego najważniejszego mięśnia, jakim jest serce. 

Szkodliwe substancje

Wszelkie używki zatruwające nasz organizm również mogą doprowadzić do zawału serca. Palenie papierosów powoduje wdychanie ok. 4 000 szkodliwych dla zdrowia substancji. Wpływają one na zaburzenia funkcjonowania wielu narządów. Wywołują groźne choroby związane z układem sercowo-naczyniowym. Nikotyna prowadzi do wytworzenia się w tętnicach tzw. blaszki miażdżycowej, co przyczynia się do powstania miażdżycy. Rzucenie palenia czterokrotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca.
Spożywanie alkoholu w nadmiernej ilości jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Może być przyczyną wystąpienia choroby wieńcowej. To w prostej linii prowadzi do zaburzeń funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Konsekwencją często jest zawał serca, a także udar mózgu.

Dobra forma psychiczna gwarancją zdrowego ciała

Ważną kwestią jest też dbanie o swoją formę psychiczną. Ryzyko zawału w większej części dotyczy osób, które mają stresującą pracę, narażone są na ciągłe napięcie oraz niepokój. Dlatego w czasie wolnym trzeba zadbać o odpowiedni relaks i odpoczynek. Ważną kwestią jest właściwa jakość i czas snu, który regeneruje nie tylko fizycznie, ale również psychicznie. Częste uśmiechanie się, radość, pogodne usposobienie przedłużają życie i powodują, że serce lepiej funkcjonuje. Konflikty, kłótnie, wybuchy złości to z kolei elementy, które mają negatywny wpływ na jego działanie. Agresywne zachowania stymulują naczynia krwionośne do skurczu. Podnosi się też poziom ciśnienia krwi. Te czynniki wpływają na zaburzenia krążenia, co może być przyczyną niewłaściwej pracy serca. Dlatego ważne są: odprężenie, relaks, wprawianie się w dobry nastrój i pozytywne myślenie. 

Monitorowanie stanu własnego organizmu

Wystąpienie zawału serca w większej mierze dotyczy osób starszych. Mają one wolniejszy metabolizm i tendencję do przybierania na wadze. Należy zatem regularnie się badać, co pozwoli ustalić, czy w organizmie nie rozwijają się choroby sprzyjające zawałowi serca.


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Produkcja olejków eterycznych w Polsce – historia roślinami pachnąca

2022-05-27

Produkcja olejków eterycznych w Polsce – historia roślinami pachnąca

Koniec XIX wieku to ogromny rozwój wiedzy chemicznej również na terenie Polski pod zaborami. Dynamicznie rozwijał się sektor farmaceutyczny i lokalni farmaceuci wprowadzali kosmetyki własnej prod [...]

Czytaj dalej

Ćwiczenia na stawy biodrowe

2022-05-24

Ćwiczenia na stawy biodrowe

Dolegliwości w okolicach stawu biodrowego mogą komplikować normalne funkcjonowanie. Zwłaszcza jeśli dotyczą osób, które często muszą się poruszać, przemieszczać, a ruch jest ważnym elementem w wy [...]

Czytaj dalej

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

2022-05-24

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które [...]

Czytaj dalej

Papryka czerwona słodka

2022-05-23

Papryka czerwona słodka

Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych i pochodzi z obszarów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Obecnie jest rozpowszechniona i uprawiana na całym globie. Jeden z g [...]

Czytaj dalej

Rozmowa z dr Ewą Szmaj-Kupny o jej autorskiej linii kosmetyków

2022-05-20

Rozmowa z dr Ewą Szmaj-Kupny o jej autorskiej linii kosmetyków

Antyoksydanty obowiązkowo powinny się znaleźć w twoim menuAgata Majcher: Dzień dobry, Ewo, mam tu przed sobą świeżutką partię Twojej najnowszej linii kosmetyków na bazie organicznej truskawki o n [...]

Czytaj dalej