OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

OPC to skrót od słowa oligomeric proanthocyanidin complexes (oligomeryczne proantocyjanidyny) – są to bardziej złożone formy flawonoidów. Pestki winogron odmiany Vitis vinifera uważane są za najbogatsze źródło OPC, ale nie tylko one związki te zawiera wiele jadalnych roślin.

Polifenole znajdziemy w: rozmaitych owocach, warzywach, herbacie, kakao, orzechach, nasionach, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, fermentowanych produktach spożywczych czy w czerwonym winie.


Oligomeryczne proantocyjanidyny (OPC) uważane są za silne przeciwutleniacze niosące wiele pozytywnych walorów dla zdrowia szczególnie w obszarze układu sercowo-naczyniowego. Wspierają stan naczyń krwionośnych, chronią serce, mogą zapobiegać nowotworom, niosą wsparcie układowi odpornościowemu, chroniąc organizm przed chorobami. Ze względu na działanie przeciwzapalne OPC jest w stanie złagodzić bóle ze strony stawów. OPC uważane są za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić tkanki i komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.


OPC – przykładowe właściwości terapeutyczne


•    Silne działanie antyoksydacyjne – OPC zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki odpowiedzialnym za starzenie się i choroby.
•    Działanie kardioprotekcyjne – OPC może pomóc w zapobieganiu chorobom serca poprzez poprawę funkcji naczyniowych oraz regulacji poziomu cholesterolu.
•    Poprawa pracy mózgu – OPC wspiera funkcje mózgu, w tym poprawia pamięć i koncentrację poprzez ochronę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
•    Leczenie chorób skóry – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym OPC jest sprzymierzeńcem zdrowej skóry oraz pomaga w leczeniu niektórych chorób skóry.
•    Poprawa wzroku – OPC wspomaga narząd wzroku, zapewniając mu ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i wolnymi rodnikami.
•    Ochrona przed nowotworami – OPC może mieć właściwości przeciwnowotworowe, które pomagają w zapobieganiu rozwojowi raka.
•    Ochrona przed chorobami układu oddechowego – OPC także wspiera układ oddechowy w leczeniu chorób, takich jak astma czy choroby płuc.
•    Wspomaganie układu odpornościowego – OPC wzmacnia pracę układu immunologicznego, pomagając zachować odporność.
•    Leczenie chorób stawów – dzięki właściwościom przeciwzapalnym OPC wspomaga zdrowie stawów.


Winorośl Vitis vinifera – źródło OPC


Vitis vinifera to gatunek winorośli, który jest głównie używany do produkcji wina. Roślina uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie, szczególnie we Francji, Włoszech, w Hiszpanii i w Stanach Zjednoczonych. Wina z winorośli Vitis vinifera uważane są za najlepsze i najbardziej cenione na świecie. Odmiana Vitis vinifera zawiera wiele cennych substancji prozdrowotnych, takich jak: antocyjany, kwas foliowy czy witamina C. Spożywanie umiarkowanej ilości wina może być korzystne dla zdrowia, zwłaszcza jeśli jest to wino produkowane z winogron Vitis vinifera.


OPC ekstrahowane z pestek winogron Vitis vinifera jest najlepszą z możliwych form polifenoli.

Opracowanie Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Turnus zdrowotny  "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

2025-10-23

Turnus zdrowotny "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

Eden Rajskie Spa jest to luksusowy kompleks wypoczynkowy w miejscowości Rajskie w samym sercu Bieszczadów. Pobyt w naszym ośrodku to gwarancja absolutnego wypoczynku na łonie natury. Zapraszamy!

Czytaj dalej

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

2025-10-21

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i odporności. Niestety stres, siedzący tryb życia i zła dieta spowalniają ich pracę. Sprawdź, jak naturalnie pobudzić jelita do działania.

Czytaj dalej

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

2025-10-16

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

Cynk jest niezbędnym dla organizmu pierwiastkiem śladowym – odgrywa kluczową rolę we wzroście, rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Sprawdź jak go suplementować.

Czytaj dalej

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej