Serdecznik pospolity – roślina o nieprzypadkowej nazwie

Serdecznik pospolity – roślina o nieprzypadkowej nazwie


Serdecznik pospolity już w starożytności był wykorzystywany w celach leczniczych przez medycynę chińską. Roślina ta zawiera wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na serce, zapewniając mu dobre funkcjonowanie. Zioło to poprawia krążenie, koi nerwy i obniża tętnicze ciśnienie krwi. Jakie jeszcze właściwości wykazuje serdecznik pospolity?   

 
Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.) określany też w medycynie ludowej jako: „lwie serce“, „gęsia stopa“ oraz „lisi ogon“ jest wieloletnią rośliną należącą do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z Europy oraz z Turcji. Obecnie występuje również w Australii oraz Północnej i Południowej Ameryce. Dziko rośnie na obszarach o dobrym nasłonecznieniu. Preferuje gleby wapienne. Porasta suche pastwiska, skraje dróg i pasy ciągnące się przy nich.    


Roślina ma drobne grzbieciste kwiaty, gdzie górna warga jest koloru różowego, a dolna – purpurowo-biała w żółtym odcieniu. Owoce to tzw. rozłupnie. Po zbiorze pędy są suszone. Dawniej serdecznik pospolity był wykorzystywany do barwienia tkanin. Znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie już od czasów antycznych. Jest ziołem miododajnym.


Serdecznik pospolity zawiera wiele cennych substancji, które korzystnie działają na organizm ludzki

W składzie serdecznika pospolitego znajdują się: glikozydy nasercowe (bufadienolidowe),  flawonoidy, garbniki, alkaloidy, antocyjany, a także sterole. Jest też leonutyna oraz cholina. Występują również: żywice, olejki eteryczne, saponiny, trójterpeny i kwasy organiczne. Nie brakuje w nim biopierwiastków, takich jak: krzem, wapń czy potas. Warto też wspomnieć o związkach irydowych i aminowym.



To warto wiedzieć

Kiedyś kobiety karmiące piersią spożywały serdecznika pospolitego w celu wytworzenia większej ilości pokarmu.


Serdecznik pospolity ma korzystny wpływ na serce


Substancje zawarte w serdeczniku pospolitym (a zwłaszcza glikozydy bufadienolidowe) sprawiają, że zdecydowanie poprawia się funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.  Wpływają one na lepszą pracę serca i powodują lepsze napięcia tego ważnego dla organizmu mięśnia. Mogą też hamować jego bóle oraz zmniejszać zbyt intensywne bicie. Skutecznie też wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.


Napar z serdecznika pospolitego warto spożywać przy różnego rodzaju chorobach, zaburzeniach i schorzeniach układu sercowo-naczyniowego. Jest zalecany przy chorobie wieńcowej. Działa rozkurczowo na naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi. Poleca się go do spożycia w przypadku miażdżycy oraz nadciśnienia.   


Serdecznik pospolity ma właściwości uspokajające   


Badania wykazują, że serdecznik pospolity ma dwukrotnie silniejsze działanie uspokajające od kozłka lekarskiego. Jest też stosowany przy leczeniu bezsenności. Doskonale nadaje się dla osób wykazujących: nadmierne pobudzenie, nerwowość, rozdrażnienie, a także niepokój i lęki. Jest zalecany przy dużym stresie i wyczerpaniu nerwowym. Przynosi ulgę osobom cierpiącym na nerwice wegetatywne oraz depresję.


Serdecznik pospolity na kobiece dolegliwości


W okresie przekwitania kobieta może przeżywać: huśtawki nastroju, niepokój, wykazywać zachowania histeryczne czy skłonności do płaczu. Czasami również mogą wystąpić u niej nagłe duszności. Nierzadko cierpi na zawroty i ból głowy oraz migreny. Warto, żeby w tym czasie systematycznie sięgała po napar czy nalewkę z serdecznika pospolitego. Przyniesie on zmniejszenie lub zahamowanie skutków ubocznych okresu menopauzy, zapewni  uspokojenie, pogodniejszy nastrój, uregulowanie emocji, a także spokojniejszy sen. Ziele to wykazuje się niewielkimi właściwościami przeciwskurczowymi, dlatego w pewnym stopniu może łagodzić również dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz bóle menstruacyjne.


Serdecznik pospolity sprawdza się jako środek zaradczy na dolegliwości żołądkowe


Jedną z zalet serdecznika pospolitego jest działanie żółciopędnie. Dzięki temu normuje się praca układu trawiennego. Napar z ziela pomaga przy bólach brzucha i zaburzeniach żołądkowych. Przynosi też ulgę w razie wystąpienia zaparć oraz biegunek. Jest dobrym i skutecznym środkiem na wzdęcia. Działa wiatropędnie. Pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji dzięki właściwościom moczopędnym. 

 

Serdecznik pospolity może pomóc na wiele przykrych dolegliwości


Napar z serdecznika pospolitego pomaga wzmocnić organizm przy zmęczeniu i osłabieniu. Stosuje się go też przy wystąpieniu skurczów mięśni. Warto go przyjmować na wzmocnienie układu odpornościowego, a także w okresie jesienno-zimowym jako zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi. Wykazuje się bowiem właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi. Pomaga złagodzić kaszel, a także dobroczynnie wpływa na niedomaganie układu oddechowego. Ziele to zaleca się osobom, które zmagają się z astmą.


Serdecznik pospolity ma właściwości przeciwgrzybicze. Wykazuje się również działaniem ściągającym, dlatego może być stosowany na rany, podrażnienia skórne, a także oparzenia. Pomaga łagodzić dolegliwości związane z infekcją i chorobą nerek.


Przepis na nalewkę z serdecznika pospolitego


Jedną łyżeczkę suszu należy zalać ok. 150 mililitrami wrzącej wody. Następnie pod przykryciem mikstura musi się zaparzać przez ok. 10 minut. Po tym czasie napój odcedzić i spożywać kilka razy dziennie przed posiłkiem.


To warto wiedzieć


Stosując leki przeciwzakrzepowe, należy mieć świadomość, że serdecznik pospolity może  spowodować zwiększenie ich działania. Przedawkowanie spożycia serdecznika pospolitego często prowadzi do skutków ubocznych: biegunki, podrażnienia żołądka i bólu głowy. W drastycznych przypadkach pojawia się nawet  krwawienie z macicy. Nie zaleca się spożywać ziela, gdy chce się prowadzić pojazdy mechaniczne, a także przyjmować go razem z napojami alkoholowymi, gdyż zawarta w roślinie leonuryna może wpływać na zmianę świadomości. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią.  
   
Opracował Jarosław Cieśla  


Inne wpisy w tej kategorii

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy i jak go obniżyć?

2024-07-18

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy i jak go obniżyć?

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy, do czego prowadzi i jak go obniżyć? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Dieta paleolityczna i protokół autoimmunologiczny

2024-07-10

Dieta paleolityczna i protokół autoimmunologiczny

Dieta paleo, znana jest także jako dieta: paleolityczna, łowiecko-zbieracka lub z epoki kamiennej. To model żywieniowy wzorowany na diecie naszych przodków z epoki paleolitu. Sprawdź jak działa.

Czytaj dalej

Spirulina i chlorella – prozdrowotne algi?

2024-07-04

Spirulina i chlorella – prozdrowotne algi?

Spirulina i chlorella to zielononiebieskie algi, które najczęściej możemy kupić w postaci proszku lub kapsułek. Czy mają one silne właściwości prozdrowotne, czy raczej stoi za nimi dobry marketin [...]

Czytaj dalej

Pestycydy – kontrowersje związane z wpływem chemikaliów rolniczych na środowisko

2024-06-21

Pestycydy – kontrowersje związane z wpływem chemikaliów rolniczych na środowisko

Czy pestycydy są dla nas bezpieczne? Jak usuwać je z owoców i warzyw? Sprawdziliśmy

Czytaj dalej

Walory zdrowotne topinamburu

2024-06-12

Walory zdrowotne topinamburu

Jedną z mało popularnych roślin, jeśli chodzi o znajomość właściwości zdrowotnych, której warto przyjrzeć się bliżej jest topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty. Sprawdź, co kryje w sobie.

Czytaj dalej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj dalej