Jak zadbać o odporność jesienią?

Jak zadbać o odporność jesienią?

Jesień to pora roku, która charakteryzuje się nie tylko zmianą barw liści porastających drzewa i krzewy. Zmienia się także pogoda. Jest coraz chłodniej, a do wyjścia z domu zniechęcają częste opady deszczu oraz mocno wiejący i zimny wiatr. W tym okresie łatwo o przeziębienie, bo infekcje wirusowe przybierają na sile. Co zatem robić, żeby nie dać się chorobom? Jak skutecznie wzmocnić odporność organizmu?

Hartowanie organizmu

Ważną kwestią jest odpowiedni ubiór. Pogoda już na początku jesieni jest zmienna. Raz wychodzi słońce i mocno przygrzewa, a za chwilę zimny wiatr owiewa nieosłonięte części ciała, co może doprowadzić do wychłodzenia organizmu. Warto zawsze mieć ze sobą kurtkę tzw. wiatrówkę, która ochroni przed zimnymi powiewami. Noszenie czapki też jest dobrym pomysłem. Należy również pamiętać, żeby nie przedobrzyć ze zbyt ciepłym ubiorem. Przegrzanie również może doprowadzić do choroby, gdyż zwiększa ono podatność na infekcje.
Dobrze jest spać przy otwartym oknie, nawet gdy jest już coraz chłodniej. Dzięki temu nasz organizm powoli będzie się hartował, przygotowując na niższe temperatury. Doskonałym rozwiązaniem będą także sesje kąpieli w otwartych akwenach. Taki wstęp do morsowania pozwoli organizmowi bezstresowo przygotować się na okres zimowy.

Pożywienie na poranny ,,rozruch”

O naszym zdrowiu decyduje to, co spożywamy. Liczy się jakość, ilość i pora posiłku. Po przebudzeniu jesteśmy wygłodzeni. Przez kilka godzin organizm nie otrzymywał ,,paliwa” potrzebnego do właściwego funkcjonowania. Spadł też poziom energii i w związku z tym mamy mniej sił jest. Zaczynając nowy dzień, zwłaszcza gdy jest coraz chłodniej, potrzebujemy, by narządy otrzymały wszystkie niezbędne składniki odżywcze niezbędne do podtrzymania funkcji i układów życiowych. Dlatego ważne jest spożywanie śniadania. Nie wolno tego zaniedbać, ani też przekładać na późniejszą porę. Posiłek powinien być wartościowy i spożyty co najmniej jedną godzinę po przebudzeniu. Dzięki niemu wzrośnie poziom energii, komórki zostaną odżywione, a wszelkie procesy zachodzące w naszym organizmie przyczynią się do jego właściwego funkcjonowania i – co najważniejsze –wzmocnimy w ten sposób układ immunologiczny.   

Co obniża, a co podwyższa odporność organizmu?

Warto zdać sobie sprawę z tego, jakie działania powodują, że zaczynamy chorować. Spadek odporności związany jest z tym, co przyjmuje nasz organizm. Szkodliwe substancje, które są do niego wprowadzane, powodują gorsze funkcjonowanie narządów i układów odpowiedzialnych za ochronę naszego ciała przed bakteriami i wirusami. Toksyny niszczą: biopierwiastki, witaminy, kwasy tłuszczowe, aminokwasy i inne związki dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Wszelkie używki, takie jak: alkohol, papierosy czy też narkotyki powodują osłabienie odporności, zwłaszcza w okresie jesiennym. Należałoby z nich zrezygnować oraz nie przebywać w pomieszczeniach, gdzie jesteśmy narażeni na wdychanie dymu tytoniowego.

Pokarm, który przyjmujemy w okresie zwiększonego narażenia na infekcje wirusowe może przyczynić się do przeziębienia i chorób. Lepiej jest więc unikać przyjmowania cukru i zmniejszyć ilość lub całkowicie ograniczyć spożywanie wyrobów, gdzie on występuje. Warto też w okresie jesiennym i zimowym nie przyjmować wyrobów z białej mąki, która zamienia się w glukozę. Gdy jest jej zbyt dużo we krwi, wtedy następuje upośledzenie procesów zwalczających: bakterie, wirusy, komórki nowotworowe, substancje alergiczne, a także grzyby. Sól spożywana w nadmiarze może doprowadzić do rozwoju: osteoporozy, otyłości, chorób nerek i nowotworowych, a także podnosi ciśnienie krwi. Wpływa na osłabienie odporności, tak jak: jedzenie smażonych potraw, słodyczy i picie napojów gazowanych oraz energetycznych. Lepiej też (przygotowując posiłki na gorąco) zamiast smażenia wybierać  gotowanie lub pieczenie.

Na zwiększoną odporność wpływa dieta bogata w warzywa, które dostarczą mnóstwa witamin i minerałów. Warto zatem spożywać: marchew, szpinak,  paprykę, jarmuż,  brukselkę,  kalafior, a także cebulę i czosnek. Ten ostatni jest określany jako „naturalny antybiotyk”, który nie tylko zapobiega rozwojowi infekcji, ale też profilaktycznie wspomaga układ immunologiczny. Dużo cennych składników odżywczych ma również natka pietruszki. Warto także w chłodniejsze dni przyjmować napoje z rozgrzewającym imbirem, bakteriobójcze wywary z syropu z pędów sosny, a także pyłek pszczeli, który wzmacnia nie tylko fizycznie, ale również pozytywnie działa na psychikę. Pamiętajmy także o naturalnych probiotykach, czyli kiszonkach i zakwasach z kapusty, ogórków, a także buraków. Korzystnie wpływają one na jelita, poprawiają trawienie, dzięki zawartemu w nich błonnikowi i posiadają wiele cennych składników odżywczych. Dużą rolę w wspieraniu odporności mają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które znajdują się w tłustych rybach morskich oraz oleju lnianym. Jako zdrową przekąskę warto wybierać migdały zawierające witaminy B2 oraz E wspomagające układ immunologiczny.  

Ruch na świeżym powietrzu

W okresie chłodniejszym nie należy ograniczać przebywania na powietrzu. Właśnie wtedy trzeba postępować odwrotnie i zażywać ruchu jak najczęściej. Dzięki temu wzmocnimy układ oddechowy i przygotujemy go na zimę i mrozy. Zahartowany organizm łatwiej zniesie nawet bardzo niskie temperatury i nagłe zmiany pogody. Ważne jest, żeby uprawiać jakąś aktywność ruchową. Należy to czynić bez względu na warunki atmosferyczne. Oczywiście lepiej jest unikać dużych opadów deszczu, burzy i silnego wiatru, przy którym trudno jest utrzymać równowagę. Ważne, żeby nie robić zbyt dużych przerw pomiędzy kolejnymi aktywnościami. Na spacery warto chodzić codziennie, natomiast 3–5 razy w tygodniu dobrze będzie biegać, jeździć na rowerze, grać w piłkę, czy też uprawiać inne sporty, na które pozwala aura. Regularny ruch poprawi krążenie, przyspieszy metabolizm, pozwoli mieć dobrą kondycję, sprawne ciało i silne mięśnie.


Gdy zadbamy o nasz układ odpornościowy jesienią, to w kolejny okres wejdziemy bez problemów i już zahartowani. Mniej będziemy narażeni na infekcje, przeziębienia i długotrwałe choroby. Dzięki zdrowej diecie oraz aktywności nie dopadnie nas jesienna chandra, pojawią się doskonały nastrój i dobre samopoczucie. Pamiętajmy zatem, żeby wzmacniać jesienią odporność organizmu.


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

2024-03-20

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

Weź udział w oczyszczającym programie żywieniowym marki Arbonne. Zadzwoń do mnie o szczegóły!

Czytaj dalej