Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zachęcić Czytelników do jej wypróbowania. Ten pszczeli produkt ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To niezaprzeczalny fakt.

Co to jest pierzga?

Pierzga pszczela to zmodyfikowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Przyniesiony do ula zostaje umieszczony w klastrach plastra i zabezpieczony kitem składającym się z nektaru, wosku oraz śliny pszczelej. Te składniki pod wpływem zgromadzonego w ulu ciepła zaczynają ze sobą reagować, także przy udziale bakterii fermentacji mlekowej. Dzięki temu pyłek kwiatowy zostaje przetworzony do lepiej przyswajalnej i bardziej odżywczej postaci. Białka ulegają rozpadowi na aminokwasy oraz peptydy. Wzrasta też zawartość węglowodanów oraz pojawia się kwas mlekowy (o właściwościach konserwujących). Właśnie tak powstaje pierzga. Właściwości lecznicze tego pszczelego produktu to szereg wartości dla ludzkiego organizmu. Poza tym zdolnościami leczniczymi i przyswajalnością pierzga pszczela prześciga pyłek kwiatowy – choć ten jest jej głównym składnikiem.

Trzeba jeszcze dodać, że pierzga jest pożywieniem zarezerwowanym wyłącznie dla królowej pszczół oraz larw – najważniejszych członków pszczelej rodziny. Ze względu na walory odżywcze pozwala ona przetrwać im najcięższy, jesienno-zimowy okres. Wpływa także pozytywnie na długość życia pszczół. Zaobserwowano, że te owady, które miały dostęp do pierzgi, żyły dłużej.

Pierzga pszczela – właściwości

Warto korzystać z tego, co oferuje skarb natury, jakim jest pierzga. Właściwości prozdrowotne zawdzięcza ona bogactwu składników. Pierzga jest bogata w witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, PP, K oraz H. Znajdziemy w niej także pierwiastki: magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, sód, krzem, molibden, selen oraz chrom. Z kolei enzymy obecne w pierzdze to: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

Prof. Ryszard Czarnecki: „Substancji produkowanych przez pszczoły nie możemy wyprodukować w żadnym, nawet najnowocześniejszym laboratorium. Nie zastąpi ich żadna syntetyczna substancja”.


Pierzga pszczela – na co pomaga

W kwestii: pierzga pszczela, na co pomaga, kryje się wiele aspektów. Zalety pyłku kwiatowego są w pierzdze spotęgowane dzięki większej zawartości mikro- oraz makroelementów i enzymów, które są lepiej przyswajalne. Dzięki temu jest ona świetnym środkiem wzmacniającym – naszą ogólną odporność na choroby, układ pokarmowy, jak i układ nerwowy. Działa więc korzystnie zarówno na ciało, jak i psychikę. Pierzga pszczela szeroko stosowana jest w apiterapii – czyli metodzie leczenia chorób przy wykorzystaniu produktów pszczelich.

Pierzga pszczela zabezpiecza nasz układ wegetatywny przed negatywnymi skutkami stresu oraz stanów depresyjnych. Pierzga pomaga również w koncentracji oraz pozytywnie wpływa na pamięć. To elementy niezbędne, jeśli chodzi o sprawne przyswajanie wiedzy.

Pierzga właściwości to także działanie antyseptyczne, które pozwala naszemu organizmowi zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Jesienią i zimą pierzga pszczela pomoże nam dotrwać do wiosny w pełni sił witalnych bez grypopodobnych dolegliwości.

Pierzga działa także antyalergiczne – łagodzi objawy związane z alergiami na pyłki. Wpłynie także korzystnie na gospodarkę lipidową, zabezpieczając nasze żyły przed złogami miażdżycowymi. Wzmocni również arterie i unormuje rytm pracy serca. Antyoksydanty zawarte w pierzdze ochronią nas przed skutkami stresu oksydacyjnego (czyli szybszym starzeniem się organizmu, spadkiem odporności, a w konsekwencji rozwojem wielu chorób), a także pomogą w pozbyciu się z organizmu wolnych rodników.


Pierzga – na co pomaga. Potwierdzone działanie

Pierzga jest zalecana:

•    dla rekonwalescentów po operacjach,
•    przy anemii,
•    po zawale oraz udarze,
•    przy obniżonej odporności,
•    w stanach zmęczenia fizycznego oraz psychicznego,
•    dla obniżenia ciśnienia krwi i ochrony naczyń krwionośnych.
 





Pierzga pszczela...

...wspomaga układ nerwowy:
•    podczas intensywnego wysiłku intelektualnego,
•    w czasie silnych długotrwałych stresów,
•    przy wahaniach nastroju oraz podczas stanów depresyjnych.
  

...wspomaga pracę układu pokarmowego:


•    procesy trawienia,
•    łagodzi stany zapalne i w ten sposób zapobiega wrzodom żołądka oraz dwunastnicy,
•    przywraca równowagę bakteryjną po antybiotykoterapii.

...chroni:


•    wątrobę (również w przypadku ludzi nadużywających alkoholu),
•    układ krążenia obwodowego,
•    arterie żylne (przed miażdżycą),
•    gruczoł prostaty,
•    oczy,
•    skórę.

Pierzga a odchudzanie

Pierzga a odchudzanie to temat, który pojawił się na fali pozytywnej mody na pszczele produkty (m.in. tego, jak je wykorzystuje apiterapia) i zdrowy styl życia oraz wykorzystanie naturalnych produktów w tym celu. Utrzymanie prawidłowej wagi jest jednym z filarów i warunkiem zdrowia.

Pierzga pszczela zawdzięcza swoje właściwości pomocne w odchudzaniu obecności w niej pyłku pszczelego – jest on bardzo bogaty w białko, które w procesie odchudzania odgrywa duża rolę. Pyłek pszczeli zmniejsza apetyt, pozwala spalić więcej kalorii (właśnie dzięki dużej zawartości białka) i przyspiesza metabolizm. Hamuje też przekształcanie się węglowodanów prostych w tłuszcz. Pierzga a odchudzanie to kwestia warta rozważenia, zwłaszcza jeśli zależy nam na tym, by stracić kilogramy w zdrowy sposób i by nasz organizm pozostał dobrze odżywiony.




Pierzga – jak stosować

Jest kilka sposobów wykorzystania bogactwa, które daje nam pierzga. Jak stosować ten drogocenny pszczeli produkt?


Najlepiej przyjmować ją nieprzetworzoną. Już jedna łyżeczka dziennie pierzgi postawi na nogi osłabiony organizm i skutecznie zadziała przyjmowana profilaktycznie. Wystarczy zalać ją szklanką wody wieczorem (zostawić na kilkanaście godzin do rozpuszczenia) i wypijać codziennie rano (przynajmniej przez miesiąc). Popularne jest też żucie pierzgi, rozgryzanie jej i połykanie. Zaś pierzga w miodzie może być zdrową i słodką przekąską.


Pierzga – jak stosować. Dawkowanie

W składzie pierzgi znajdziemy: witaminy oraz makro- i mikroelementy. Pszczoły wytwarzają pierzgę w niewielkich ilościach. Dlatego też jest dość droga, ale jej dzienna zalecana porcja to około 30 g.

Pierzga – jak stosować u dzieci. Korzyści


Pierzga dla dzieci to naturalny, a więc najbardziej wskazany suplement. Pierzgę pszczelą można stosować u dzieci od 3. roku życia. Pierzga podawana dzieciom to szereg korzyści, które wynikają między innymi z tego, że to produkt naturalny, a więc przyswajanie składników jest bardzo wysokie. Podawanie pierzgi dzieciom w wieku przedszkolnym – gdzie infekcje są dość częste – pozwala na wzmocnienie w sposób naturalny odporności. Pod tym względem stosowanie pierzgi to spektakularne efekty. Pierzga dla dzieci to także duża pomoc, gdy dziecko cierpi na anemię, a to dość częsta przypadłość w wieku dziecięcym. Dziś szczególnie docenia się – w czasach, gdy dzieci spędzają wiele godzin przed komputerem – pozytywny wpływ pierzgi na wzrok. Pierzga pszczela pozwala też odbudować florę bakteryjną układu pokarmowego. Na przykład wtedy, gdy dziecko musiało przejść kuracje antybiotykową.


Pierzga – przeciwwskazania


Pierzga pszczela zdecydowanie nie jest polecana dla osób uczulonych na produkty pszczele. Właściwie są to jedyne okoliczności, które powinny nas powstrzymać przed jej spożywaniem. Jak więc widać, pierzga przeciwwskazania to bardzo krótka lista powodów, dla których powinniśmy z tego daru pszczół zrezygnować.


Tomasz Kapuściński

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej