Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!



Helicobacter pylori, zgaga, niestrawność, problemy gastryczne, pieczenie i swędzenie w przełyku, refluks oraz inne dolegliwości codziennie dotykają miliony Polaków. Gdzie należy szukać przyczyny? 

Jak wielu świadomych ludzi już zauważyło, wyżej wymienione dolegliwości zazwyczaj występują po niektórych posiłkach, potrawach lub poszczególnych produktach spożywczych. A więc możemy powiedzieć, że konsumpcja w dzisiejszym świecie w negatywny sposób wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, w konsekwencji czego poszukujemy skutecznego remedium. 

Jak więc zatem prostymi domowymi sposobami możemy sobie poradzić z tymi schorzeniami? 

Metody nie są trudne, ale wymagają systematyczności. Co zatem stosować i w jaki sposób, aby pozbyć się dyskomfortu związanego z tymi przypadłościami? 

    1) Jednym ze skutecznych preparatów jest ocet jabłkowy – najlepiej niefiltrowany – może być z dodatkami innych roślinnych wyciągów. Stosuje się go codziennie na czczo przez jeden lub dwa tygodnie, w rozcieńczeniu 1:10 – 1 część octu, 9 części wody. 

Ocet dodawać możemy także do: dań, sałatek, ryb, mięs, galaret czy innych potraw. Nie zastępuje to jednak wypijania octu na czczo wraz z wodą. Czynność tę możemy powtarzać 1–2 razy dziennie. 

    2) Drugim ze skutecznych preparatów w terapii powyższych schorzeń jest propolis.

Propolis wykazuje właściwości antygrzybicze, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne. Stosujemy go przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Propolisu używamy zarówno doraźnie, jak i profilaktycznie, zachowując rozwagę i systematyczne stosowanie. Lepiej mniej, a częściej, niż więcej i jednorazowo – tak należy postępować, jeśli chodzi o profilaktykę. Odwrotnie jest w przypadku doraźnego działania w leczeniu różnych problemów: bólów, przeziębień i innych. 

Codzienne, proste, sposoby mają to do siebie, że trzeba najpierw je wprowadzić, a potem wyrobić sobie nawyk systematyczności. Tylko wtedy pomogą w skuteczny i właściwy sposób zadbać o zdrowie bez refluksu, zgagi czy Helicobacter pylori. Właściwe nawodnienie, ograniczenie produktów mącznych i z glutenem, a także „zapychaczy” lub tego, co nam nie służy – w tym cukru i słodyczy – może dodatkowo wpłynąć na poprawę kondycji naszego ciała, zaś jelita w połączeniu z mózgiem wpływają na zdrowie naszego układu nerwowego. Możemy więc zadbać o sprawność umysłową do sędziwego wieku. 

Nasze zdrowie w naszych rękach – sami możemy wiele zrobić, a więc zatem skoro mamy czas na codzienną obowiązkową kawę, to mamy także czas na pozytywne dobre praktyki dla naszego dobra, zdrowia i długotrwałej kondycji!

Dobrego zdrowia! 

Łukasz Karol Uliasz

Inne wpisy w tej kategorii

Podnieś odporność

2021-11-26

Podnieś odporność

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest on potrzebny do rozwoju i komunikacji komó [...]

Czytaj dalej

Ból brzucha

2021-11-26

Ból brzucha

Ból brzucha to niespecyficzny, subiektywny objaw występujący w obrębie jamy brzusznej. Ból w okolicach brzucha może być spowodowany zarówno dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak równi [...]

Czytaj dalej

Zdrowe oczy

2021-11-24

Zdrowe oczy

Niedobory poszczególnych witamin mogą zwiększać ryzyko wielu chorób oczu, zwłaszcza takich jak: zaćma, jaskra i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Badania sugerują, że niektóre [...]

Czytaj dalej

Drzewo magnolii (Huo Po)

2021-11-24

Drzewo magnolii (Huo Po)

Magnolia lekarska (Magnolia officinalis) to roślina z rodziny magnoliowatych (Magnoliaceae). W stanie naturalnym występuje rzadko, głównie w chińskich prowincjach Hubei i Syczuan – w lasach na wy [...]

Czytaj dalej

Babka lancetowata

2021-11-23

Babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) to bylina należąca do rodziny babkowatych. Występuje niemal na całym świecie w wielu gatunkach. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale i właściwościami pro [...]

Czytaj dalej

Wężownik

2021-11-19

Wężownik

Rdest wężownik jest rośliną, której właściwości lecznicze znane były już w XVI wieku. Jej suszone kłącze zawiera garbniki, polifenole i inne cenne składniki, które korzystnie wpływają na organizm [...]

Czytaj dalej