Kakao

Kakao



Kakao to sproszkowane nasiona owoców kakaowca. Stosowane jest do wyrobu czekolady i napojów, ale stanowi również naturalny środek leczniczy. Kakao jest bowiem źródłem: zdrowego tłuszczu, wielu witamin (B6, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego) oraz minerałów (wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, cynku i sodu). Ziarna kakaowca są również skarbnicą przeciwutleniaczy, przede wszystkim polifenoli.

Udowodniono naukowo, że kakao dzięki antyoksydantom wstrzymuje proces demencji u osób starszych, poprawiając stan pamięci. Oddziałuje również korzystnie na prawidłową pracę układu krążenia poprzez ułatwienie przepływu krwi wskutek rozszerzenia naczyń krwionośnych. Poprzez neutralizację działania „złego” cholesterolu działa także zapobiegawczo przeciw powstawaniu zatorów i zakrzepów w naczyniach. Dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy kakao obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega wystąpieniu udaru mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca.

Miazga kakaowa wspomaga jednocześnie wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia, poprawiając tym samym nastrój i poczucie stabilności emocjonalnej. Dzięki teobrominie natomiast zapobiega tworzeniu się złogów w drogach moczowych, zapobiegając kamicy nerkowej.

Kakao to również znakomity afrodyzjak. Zwiększa wydzielanie serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny, poprawiając nastrój i usuwając poczucie zmęczenia.

Napoje kakaowe można przygotować na bazie mleka sojowego, kokosowego, ryżowego lub migdałowego. Można przyrządzić je również na samej wodzie, dodając do smaku miód, cynamon czy wanilię. Nie należy jednak używać mleka krowiego – pozbawia ono kakao właściwości odżywczych, jak również wpływa niekorzystnie na smak. Dobrym i zdrowym deserem jest też kostka gorzkiej czekolady (zawierająca powyżej 90 proc. kakao i spożywana z umiarem).

Należy zwrócić uwagę na jakość kupowanego produktu. Powszechnie na półkach sklepowych i marketowych dostępne jest kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10–12 proc.). Proces odtłuszczania pozbawia je jednak naturalnych właściwości prozdrowotnych. Zazwyczaj dobre kakao ma około 20 proc. tłuszczu i takie właśnie jest najlepsze do spożycia. Należy też zwrócić uwagę, czy kupowany produkt nie zawiera cukru i innych substancji dosładzających i uzupełniających. Na szczęście w sprzedaży dostępne jest surowe, sproszkowane i nieodtłuszczone kakao. Tylko taki produkt spełni nasze oczekiwania prozdrowotne. Jest oczywiście droższy od przetworzonych wyrobów, ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne.

Należy jednak pamiętać, że kakao nie jest zalecane osobom cierpiącym na nadkwasotę (zgagę), a spożywane w nadmiernych ilościach może być przyczyną zaparć.

Sławomir Śmiełowski