Ciasto buraczkowo-bananowe

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji

Składniki (na 6 porcji):

  • Burak – 400 g (4 × sztuka)
    Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi silnym działaniem przeciwutleniającym – „walczą” z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się komórek organizmu – także skóry!
  • Banan – 120 g (1 × sztuka)
    Wskazówka: Banany powinny znaleźć się w kuchni zwłaszcza każdej kobiety ciężarnej! Są dobrym rozwiązaniem na poranne mdłości – charakterystyczne dla tego ważnego okresu. Także osoby cierpiące na refluks – do których nierzadko należą także ciężarne – powinny pamiętać o bananach jako o sposobie na zniwelowanie przykrych dolegliwości.
  • Mąka jaglana – 70 g (7 × łyżka)
    Wskazówka: Mąka jaglana należy do produktów niezawierających glutenu. W tym przepisie możesz ją jednak zamienić na taką samą ilość dowolnej innej mąki ze zbóż (nie z orzechów/pestek).
  • Mąka kokosowa (odtłuszczona) – 60 g (4 × łyżka)
  • Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 × łyżka)
  • Kakao 16 proc., proszek – 50 g (5 × łyżka)
    Wskazówka: Kakao to bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy – a więc, podobnie jak buraki, również może przyczyniać się do zachowania młodzieńczego wyglądu na dłużej. Ponadto wspomniane związki wpływają korzystnie na przepływ krwi, niwelując ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Nie trzeba chyba też przypominać, że kakao rzeczywiście poprawia samopoczucie – za takie pozytywne działanie tego produktu odpowiadają między innymi związki: teobromina, kofeina, tyramina.
  • Ksylitol – 21 g (3 × łyżeczka)
  • Soda oczyszczona – 2 g (0.4 × łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj (około 30 minut), następnie przestudź i obierz, i przygotuj z nich puree (np. za pomocą blendera). W tym wstaw olej kokosowy – w rondelku – do roztapiania.
  2. Połącz przygotowane puree z: buraka, rozgniecionego (np. widelcem) banana i roztopiony olej kokosowy.
  3. W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystko razem – czyli składniki mokre i suche.
  4. Przelej masę do formy do pieczenia (np. standardowej keksówki) i piecz około 25–35 minut w temperaturze 180°C, do uzyskania wilgotnej konsystencji (przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będzie on cały czas nieco wilgotny!).


Czas przygotowania (wraz z pieczeniem): około 40 minut.

Wartości odżywcze (dla 1 porcji, czyli 1/6 przepisu): około 250 kcal, w tym: 6 g białka, 12 g tłuszczu, 33 g węglowodanów.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

2023-11-30

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

Jak wesprzeć nasze zdrowie psychiczne w okresie jesienno - zimowym? Czym jest sezonowe zaburzenie afektywne (SAD) a czym jesienna chandra? Jakie suplementy przyjmować? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Zamienniki złego cukru - te zalecane i te niewskazane

2023-11-24

Zamienniki złego cukru - te zalecane i te niewskazane

Poznaj zamienniki cukru, zarówno te wskazane jak i te, które są niewskazane dla naszego organizmu.

Czytaj dalej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj dalej

Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

2023-11-16

Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

Właśnie teraz, gdy apetyt na coś „na szybko” staje się coraz bardziej wyostrzony, warto pomyśleć nad zaplanowaniem zdrowszych dań. Listopadowe sałatki mogą być kolorową i pełną smaku alternatywą

Czytaj dalej