Ciasto buraczkowo-bananowe

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji

Składniki (na 6 porcji):

  • Burak – 400 g (4 × sztuka)
    Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi silnym działaniem przeciwutleniającym – „walczą” z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się komórek organizmu – także skóry!
  • Banan – 120 g (1 × sztuka)
    Wskazówka: Banany powinny znaleźć się w kuchni zwłaszcza każdej kobiety ciężarnej! Są dobrym rozwiązaniem na poranne mdłości – charakterystyczne dla tego ważnego okresu. Także osoby cierpiące na refluks – do których nierzadko należą także ciężarne – powinny pamiętać o bananach jako o sposobie na zniwelowanie przykrych dolegliwości.
  • Mąka jaglana – 70 g (7 × łyżka)
    Wskazówka: Mąka jaglana należy do produktów niezawierających glutenu. W tym przepisie możesz ją jednak zamienić na taką samą ilość dowolnej innej mąki ze zbóż (nie z orzechów/pestek).
  • Mąka kokosowa (odtłuszczona) – 60 g (4 × łyżka)
  • Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 × łyżka)
  • Kakao 16 proc., proszek – 50 g (5 × łyżka)
    Wskazówka: Kakao to bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy – a więc, podobnie jak buraki, również może przyczyniać się do zachowania młodzieńczego wyglądu na dłużej. Ponadto wspomniane związki wpływają korzystnie na przepływ krwi, niwelując ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Nie trzeba chyba też przypominać, że kakao rzeczywiście poprawia samopoczucie – za takie pozytywne działanie tego produktu odpowiadają między innymi związki: teobromina, kofeina, tyramina.
  • Ksylitol – 21 g (3 × łyżeczka)
  • Soda oczyszczona – 2 g (0.4 × łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj (około 30 minut), następnie przestudź i obierz, i przygotuj z nich puree (np. za pomocą blendera). W tym wstaw olej kokosowy – w rondelku – do roztapiania.
  2. Połącz przygotowane puree z: buraka, rozgniecionego (np. widelcem) banana i roztopiony olej kokosowy.
  3. W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystko razem – czyli składniki mokre i suche.
  4. Przelej masę do formy do pieczenia (np. standardowej keksówki) i piecz około 25–35 minut w temperaturze 180°C, do uzyskania wilgotnej konsystencji (przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będzie on cały czas nieco wilgotny!).


Czas przygotowania (wraz z pieczeniem): około 40 minut.

Wartości odżywcze (dla 1 porcji, czyli 1/6 przepisu): około 250 kcal, w tym: 6 g białka, 12 g tłuszczu, 33 g węglowodanów.

Inne wpisy w tej kategorii

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj dalej

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

2025-08-19

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

Bez wody nie ma życia! Latem, gdy dokuczają nam upały, to szczególnie istotne, albowiem zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Jak więc prawidłowo nawodnić się w tym gorącym okresie?!

Czytaj dalej

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

2025-08-18

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

Testosteron, nazywany hormonem męskości, odpowiada za rozwój cech płciowych, masę mięśniową, libido i nastrój. Niestety, po 30. roku życia jego poziom stopniowo spada – ok. 1–2 proc. rocznie.

Czytaj dalej

Cukier w owocach – zdrowy czy nie

2025-08-08

Cukier w owocach – zdrowy czy nie

Czy jedzenie owoców latem na pewno jest zdrowe, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość cukru. Czy cukier w owocach może prowadzić do przyrostu masy ciała, spadków energii i wahań nastroju? Sprawdź.

Czytaj dalej

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2025-07-10

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska opiera się na wielu fundamentalnych zasadach. Jedną z tych najbardziej kluczowych jest koncepcja yin i yang – dwóch przeciwstawnych i uzupełniających się sił.

Czytaj dalej