Ashwagandha - indyjski żeń-szeń

Ashwagandha - indyjski żeń-szeń

Ashwagandha to roślina znana też pod nazwami – witania ospała i indyjski żeń-szeń. Należy do rodziny psiankowatych. Najbardziej rozpowszechniona jest w Azji, szczególnie w Indiach, rośnie również w Afryce i Europie. Znalazła zastosowanie w ajurwedzie, czyli indyjskiej medycynie ludowej jako środek na wiele chorób, schorzeń oraz dolegliwości. 


Właściwości lecznicze roślina ta zawdzięcza wielu substancjom, które wchodzą w jej skład. Korzenie ashwagandhy zawierają: witanozydy, glikowitanolidy, saponiny, a także alkaloidy. Natomiast w częściach zielonych znajdują się witanolidy. Ashwagandha jest też bogatym źródłem żelaza. 

Właściwości prozdrowotne

  • Substancje zwarte w liściach ashwagandhy niszczą bakterie, dzięki czemu zapobiegają infekcjom i rozwojowi wielu chorób. 
  • Spożywanie produktów na bazie witanii ospałej powoduje efektywniejsze działanie umysłu – lepsze możliwości skupienia uwagi i wyższy poziom zapamiętywania informacji oraz uczenia się.
  • Wzmacnia odporność – zwłaszcza w okresach przeziębień i wzmożonej aktywności wirusów. 
  • Hamuje rozwój chorób nowotworowych.
  • Zwiększa poziom energii i dodaje sił witalnych.
  • Ashwagandha poprawia wydolność organizmu i zwiększa jego wytrzymałość, dzięki czemu zalecana jest osobom uprawiającym sport oraz aktywnym fizycznie.
  • Chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami i toksynami.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne. 
  • Wpływa na lepszą jakość nasienia, dzięki czemu pomaga w problemach z zapłodnieniem.  
  • Redukuje ilość cukru we krwi. 
  • Wykazuje działanie obniżające uczucie niepokoju i lęku.
  • Poprawia jakości snu.   

Właściwości lecznicze

W indyjskiej medycynie ludowej stosowano ashwagandhę na wiele schorzeń i chorób. Również teraz roślina ta wykazuje skuteczność w przypadku:

  • dny moczanowej,
  •  zapalenia oskrzeli, 
  • astmy, 
  • bielactwa, 
  • dolegliwości i chorób wątroby, 
  • zaburzeń menstruacyjnych,
  • osłabionego organizmu powodując jego pobudzenie i ożywienie,
  • osób narażonych na stres, niepokój, kiepskie samopoczucie,
  •  łagodzenia stanów lękowych,
  • łagodzenia objawów i w leczeniu depresji oraz przy niektórych chorobach psychicznych,
  • anemii.

Przeciwwskazania  

Osoby zmagające się z wrzodami żołądka, stosując ashwagandhę mogą narazić się na podrażnienie błony śluzowej. Zdarza się, że u niektórych ludzi po użyciu preparatów z indyjskiego żeń-szenia mogą wystąpić dolegliwości jelitowe, nudności oraz wymioty. Ashwagandhy nie powinny przyjmować kobiety w ciąży ze względu na ryzyko poronienia. Nie należy jej też stosować razem z lekami nasennymi, a także środkami znieczulającymi. Skutki uboczne mogą wystąpić, gdy równocześnie z ashwagandhą podawane są leki na uspokojenie, a także zapobiegające padaczce. 

Inne wpisy w tej kategorii

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

2025-10-16

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

Cynk jest niezbędnym dla organizmu pierwiastkiem śladowym – odgrywa kluczową rolę we wzroście, rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Sprawdź jak go suplementować.

Czytaj dalej

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Energia z wnętrza komórki – rola koenzymu Q10 w pracy mitochondriów

2025-09-29

Energia z wnętrza komórki – rola koenzymu Q10 w pracy mitochondriów

Starzenie się to naturalny proces, w którym stopniowo spada wydolność naszych komórek i narządów. Jednym z czynników, który odgrywa w nim istotną rolę, jest zmniejszający się poziom koenzymu Q10.

Czytaj dalej