Chaga syberyjska – grzyb nieśmiertelności

Chaga syberyjska – grzyb nieśmiertelności



Błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus) – tak brzmi biologiczna nazwa (nadana przez Alberta Piláta w 1942 r.) gatunku grzybów z rodziny szczeciniakowatych, którymi dziś się zajmiemy. Inne nazwy to: chaga syberyjska, czyr lub huba brzozowa. Rosjanie, a w szczególności mieszkańcy Syberii (stąd jedna z nazw), powszechnie stosują od stuleci chagę jako panaceum na wiele schorzeń. Japończycy nadali jej przydomek „diament z lasu“. Nie dziwi więc fakt, że znana i ceniona firma RawForest proponuje suplement wyprodukowany właśnie na bazie błyskoporka podkorowego.

Skarbnica składników odżywczych


Ten dziko rosnący grzyb (głównie na pniach brzozy) stanowiący ciemnobrunatną narośl to wyjątkowy arsenał składników odżywczych, witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy: D, B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5 (kwas pantotenowy), a także: żelazo, cynk, potas, selen, wapń, mangan i magnez, a nawet cez.


Syberyjska chaga to znakomity rezerwuar antyoksydantów, a dzięki melaninie i enzymowi dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) znakomicie przeciwdziała wolnym rodnikom. Warto wiedzieć, że z wiekiem maleje poziom SOD, co zwiększa ryzyko chorób związanych ze stresem oksydacyjnym (nowotwory, choroby nerek, serca i układu oddechowego, choroba Parkinsona i Alzheimera, nadmierne starzenie się). Niech dowodem będzie fakt, że najwyższy poziom SOD stwierdzono u żółwi, które żyją zdecydowanie najdłużej.




Ciekawostka!
Chaga syberyjska to roślina o zdecydowanie największej ilości antyoksydantów wśród roślin w skali ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity)


Wolne rodniki tlenowe potrafią spowodować spustoszenie w organizmie – uszkadzają DNA, białka i enzymy, powodując wiele groźnych chorób (w tym przede wszystkim nowotworowych), stąd tak istotne jest dostarczanie antyoksydantów – liderem jest tutaj właśnie huba brzozowa.


Owocniki zawierają też związki aktywne, takie jak: polisacharydy czy triterpeny o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym oraz doskonale chroniącym i leczącym wątrobę.

Nie więc bez powodu mieszkańcy Syberii zamiast herbaty piją napar z hub – to doskonały napój, a jednocześnie znakomity środek profilaktyczny.

„Diament z lasu“ to długowieczność i zdrowie

Wspomniałem już, że poziom SOD zapewnia długowieczność. Innym istotnym czynnikiem dla zdrowia jest poziom kwasowości organizmu mierzony w skali pH.



Ciekawostka!
Podawany myszom (z zaburzeniami produkcji komórek odpornościowych spowodowanych chemicznie) ekstrakt wodny z chaga powodował powrót liczby tych komórek do normy.


Wiele składników pokarmowych zakwasza organizm, co może być przyczyną wielu groźnych chorób. Z pomocą przychodzą właśnie grzyby chaga, które są jednym z najbardziej zasadowych produktów spożywczych na Ziemi. Neutralizują w ten sposób zakwaszające działanie innych pokarmów, utrzymując na właściwym poziomie pH krwi (7,35–7,45). Środowisko zasadowe przeciwdziała rozwijaniu się chorób, tak więc błyskoporek podkorowy stanowi doskonałe rozwiązanie dla utrzymania odpowiedniego pH.





Ekstrakt z chaga to niezwykły środek zalecany także po radio- i chemioterapii. Jest bardzo silnym immunomodulatorem, który znacząco wpływa na produkcję komórek odpornościowych w szpiku kostnym. Zaleca się więc go osobom ze słabą odpornością – w ramach rehabilitacji po przebytych chorobach i kuracjach onkologicznych.


W tradycyjnych systemach naturalnej medycyny Wschodu wywary z błyskoporka pije się profilaktycznie oraz leczniczo przy: nowotworach, dolegliwościach żołądkowych, chorobach serca czy wspomagająco w leczeniu cukrzycy. Chaga syberyjska znana jest także ze swoich właściwości immunostymulujących.   

Ekstrakt syberyjskiej chagi firmy RawForest...


 ...to unikatowy suplement diety wytworzony w całości z naturalnych wegeskładników – włącznie z substancją glazurującą. Stanowi fantastyczny produkt spożywczy uzupełniający organizm w bogactwo: witamin, minerałów i innych związków. To też doskonałe remedium na różne dolegliwości.


Profilaktycznie można przyjmować 1 kapsułkę dziennie, natomiast wspomagająco w ramach wspomnianych wyżej terapii po 2 kapsułki, popijając odpowiednią ilością wody. W zasadzie badania nie wykazały żadnych przeciwwskazań do przyjmowania tego środka, aczkolwiek w okresie ciąży, karmienia piersią, młodego wieku czy nadwrażliwości na ten składnik można przerwać stosowanie chagi.


Życie w trudnych syberyjskich warunkach wymaga dużej odporności. Mieszkańcy tego regionu wiedzą o tym najlepiej i z powodzeniem korzystają z tego daru Natury – skorzystajmy więc i my.


Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej