Domowe soki, syropy i kompoty

Domowe soki, syropy i kompoty


Choć wielkimi krokami zbliża się do nas zima i czas zbiorów różnych smacznych i zdrowych surowców musimy przełożyć na cieplejsze miesiące, to z drugiej strony cykl, w którym wszystko zastyga, warto spożytkować na coś innego. Na czytanie i zbieranie receptur, by w odpowiednim czasie przygotować różne wartościowe przetwory.

Do niektórych przepisów co prawda trzeba użyć cukru, który rzeczywiście teraz jest drogi, ale cóż możemy na to poradzić. Mimo to i tak warto zaopatrzyć się w słoiki, butelki i tym podobne sprzęty, by domowe przetwory gościły na naszych półkach, by móc we właściwym czasie po nie sięgnąć.


Soki


Własnoręcznie wykonany sok/syrop z malin, jagód czy z owoców czarnego bzu to wspaniały dodatek do zimowych herbatek. Soki i syropy robi się raz, za to ich przydatność do spożycia jest długa. Warto się wysilić, w sezonie pozyskać surowiec i wyczarować z niego prozdrowotny płyn. Do wykonania soków wykorzystuje się: owoce, warzywa i zioła, które można otrzymać kilkoma metodami:


•    za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (na zimno),
•    przy użyciu sączka (np. sok z brzozy),
•    używając sokownika (na gorąco).


Pasteryzacja jest popularnym sposobem konserwacyjnym, który stosuje się w celu utrzymania dłuższej przydatności soku do spożycia. Soki owocowe pasteryzuje się w temp. 75°C przez 20–30 min, a soki warzywne – w temp. 90°C przez 15–45 min.


Przepis na sok z owoców czarnego bzu


Składniki:


•    3 kg dojrzałych, prawidłowo wybarwionych owoców czarnego bzu,
•    3 szklanki cukru,
•    2–3 szklanki wody.

Przygotowanie:

Owoce dokładnie obrać z baldachów, opłukać, zasypać cukrem na 24 godziny. Po tym czasie surowiec przecisnąć przez gazę, aż do uzyskania suchej masy. Dodać wodę, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Przelać do słoików, szybko zakręcić. Postawić do góry dnem.

Syropy

Syropy to roślinne koncentraty na bazie soku, wysycone cukrem, gdzie czas całkowitego wysycenia cukrem trwa do kilku tygodni. Do wykonania syropów wykorzystuje się dojrzałe, niezgniłe i nieuszkodzone mechanicznie owoce, zioła lub kwiaty. Surowiec należy oczyścić i opłukać, większe owoce pokroić na kawałki, wiśnie wydrążyć.


Jak przygotować domowy syrop


Surowiec należy włożyć do naczyń (najlepiej gąsiorów lub dużych słojów) i warstwowo zasypać cukrem. Następnie naczynie można zamknąć / zakręcić, potrząsając nim od czasu do czasu, by cukier mógł się rozpuścić. Otrzymany w ten sposób syrop należy ogrzać do ok. 85°C i sklarować, zdejmując z powierzchni soku szumowiny i pianę, a także usuwając osady pozostające na dnie. Sklarowany i gorący syrop rozlać do butelek lub słoików i zakręcić.


Syrop z jabłek


Składniki:


•    5 l wyciśniętego soku z jabłek,
•    4–5 kg cukru,
•    2 laski cynamonu,
•    1 duży pęczek mięty.

Przygotowanie:

Sok wlać do garnka, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia, dodać cynamon i miętę. Gotować 20–30 min, odstawić na 2–3 godziny. Przecedzić. Syrop wlać do garnka i zagotować. Gorący syrop przelać do słoików lub butelek. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Syrop z malin

Składniki:


•    3 kg malin,
•    2 kg cukru.

Przygotowanie:

Maliny opłukać i włożyć do miski, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie składniki włożyć do garnka, zagotować i ostudzić. Przecisnąć przez czystą szmatkę aż do uzyskania suchej masy owocu. Wyciśnięty sok wlać do garnka, zagotować. Gorący przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem.



Kompoty

Kompot to popularny napój z gotowanych owoców – świeżych lub suszonych. Do ich wykonania wystarczą owoce, najlepiej z przyprawowymi dodatkami (np.: goździki, cynamon wanilia czy imbir). Nie trzeba dodawać cukru.

Opracowanie Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy i jak go obniżyć?

2024-07-18

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy i jak go obniżyć?

Podwyższony kwas moczowy we krwi – o czym świadczy, do czego prowadzi i jak go obniżyć? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Dieta paleolityczna i protokół autoimmunologiczny

2024-07-10

Dieta paleolityczna i protokół autoimmunologiczny

Dieta paleo, znana jest także jako dieta: paleolityczna, łowiecko-zbieracka lub z epoki kamiennej. To model żywieniowy wzorowany na diecie naszych przodków z epoki paleolitu. Sprawdź jak działa.

Czytaj dalej

Dłoń i paznokcie wskaźnikiem zdrowia

2024-07-09

Dłoń i paznokcie wskaźnikiem zdrowia

Wielkość, kształt, kontur i powierzchnia paznokci dają informację zarówno o przeważającym prakriti (konstytucja psychosomatyczna), jak i aktualnym stanie zdrowia organizmu. Sprawdź swoje zdrowie.

Czytaj dalej

Spirulina i chlorella – prozdrowotne algi?

2024-07-04

Spirulina i chlorella – prozdrowotne algi?

Spirulina i chlorella to zielononiebieskie algi, które najczęściej możemy kupić w postaci proszku lub kapsułek. Czy mają one silne właściwości prozdrowotne, czy raczej stoi za nimi dobry marketin [...]

Czytaj dalej

Rzuć na stałe palenie papierosów

2024-07-03

Rzuć na stałe palenie papierosów

Podpowiadamy jak skutecznie rzucić palenie. Jak nie wracać do nałogu. Jak być zdrowym. Wyjaśniamy dlaczego niektórym łatwiej jest rzucić palenie, podczas gdy inni mają z tym problem. Sprawdź już teraz

Czytaj dalej

Aktywności i ćwiczenia ruchowe na poprawę krążenia

2024-06-25

Aktywności i ćwiczenia ruchowe na poprawę krążenia

Przy kłopotach z krążeniem oprócz zastosowania odpowiedniego leczenia zaleca się również systematyczne uprawianie aktywności ruchowych, żebyśmy sami mogli sobie pomóc. Sprawdź jak ćwiczyć!

Czytaj dalej