- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-12-08
Domowe soki, syropy i kompoty
Choć wielkimi krokami zbliża się do nas zima i czas zbiorów różnych smacznych i zdrowych surowców musimy przełożyć na cieplejsze miesiące, to z drugiej strony cykl, w którym wszystko zastyga, warto spożytkować na coś innego. Na czytanie i zbieranie receptur, by w odpowiednim czasie przygotować różne wartościowe przetwory.
Do niektórych przepisów co prawda trzeba użyć cukru, który rzeczywiście teraz jest drogi, ale cóż możemy na to poradzić. Mimo to i tak warto zaopatrzyć się w słoiki, butelki i tym podobne sprzęty, by domowe przetwory gościły na naszych półkach, by móc we właściwym czasie po nie sięgnąć.
Soki
Własnoręcznie wykonany sok/syrop z malin, jagód czy z owoców czarnego bzu to wspaniały dodatek do zimowych herbatek. Soki i syropy robi się raz, za to ich przydatność do spożycia jest długa. Warto się wysilić, w sezonie pozyskać surowiec i wyczarować z niego prozdrowotny płyn. Do wykonania soków wykorzystuje się: owoce, warzywa i zioła, które można otrzymać kilkoma metodami:
• za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (na zimno),
• przy użyciu sączka (np. sok z brzozy),
• używając sokownika (na gorąco).
Pasteryzacja jest popularnym sposobem konserwacyjnym, który stosuje się w celu utrzymania dłuższej przydatności soku do spożycia. Soki owocowe pasteryzuje się w temp. 75°C przez 20–30 min, a soki warzywne – w temp. 90°C przez 15–45 min.
Przepis na sok z owoców czarnego bzu
Składniki:
• 3 kg dojrzałych, prawidłowo wybarwionych owoców czarnego bzu,
• 3 szklanki cukru,
• 2–3 szklanki wody.
Przygotowanie:
Owoce dokładnie obrać z baldachów, opłukać, zasypać cukrem na 24 godziny. Po tym czasie surowiec przecisnąć przez gazę, aż do uzyskania suchej masy. Dodać wodę, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Przelać do słoików, szybko zakręcić. Postawić do góry dnem.
Syropy
Syropy to roślinne koncentraty na bazie soku, wysycone cukrem, gdzie czas całkowitego wysycenia cukrem trwa do kilku tygodni. Do wykonania syropów wykorzystuje się dojrzałe, niezgniłe i nieuszkodzone mechanicznie owoce, zioła lub kwiaty. Surowiec należy oczyścić i opłukać, większe owoce pokroić na kawałki, wiśnie wydrążyć.
Jak przygotować domowy syrop
Surowiec należy włożyć do naczyń (najlepiej gąsiorów lub dużych słojów) i warstwowo zasypać cukrem. Następnie naczynie można zamknąć / zakręcić, potrząsając nim od czasu do czasu, by cukier mógł się rozpuścić. Otrzymany w ten sposób syrop należy ogrzać do ok. 85°C i sklarować, zdejmując z powierzchni soku szumowiny i pianę, a także usuwając osady pozostające na dnie. Sklarowany i gorący syrop rozlać do butelek lub słoików i zakręcić.
Syrop z jabłek
Składniki:
• 5 l wyciśniętego soku z jabłek,
• 4–5 kg cukru,
• 2 laski cynamonu,
• 1 duży pęczek mięty.
Przygotowanie:
Sok wlać do garnka, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia, dodać cynamon i miętę. Gotować 20–30 min, odstawić na 2–3 godziny. Przecedzić. Syrop wlać do garnka i zagotować. Gorący syrop przelać do słoików lub butelek. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Syrop z malin
Składniki:
• 3 kg malin,
• 2 kg cukru.
Przygotowanie:
Maliny opłukać i włożyć do miski, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie składniki włożyć do garnka, zagotować i ostudzić. Przecisnąć przez czystą szmatkę aż do uzyskania suchej masy owocu. Wyciśnięty sok wlać do garnka, zagotować. Gorący przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem.
Kompoty
Kompot to popularny napój z gotowanych owoców – świeżych lub suszonych. Do ich wykonania wystarczą owoce, najlepiej z przyprawowymi dodatkami (np.: goździki, cynamon wanilia czy imbir). Nie trzeba dodawać cukru.
Opracowanie Agata Majcher
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-12-08
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-08-28
Pies – przyjaciel i lekarz człowieka
2024-08-27