Huba czarna, czyli tajemnicza chaga
Huba czarna, czyli tajemnicza chaga

Huba czarna od wielu wieków była ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i prozdrowotne. Już Hipokrates opisywał sposoby wykorzystania tego grzyba w medycynie. Zawiera on wiele cennych substancji wpływających na poprawę zdrowia. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także doskonale wzmacnia układ odpornościowy organizmu człowieka. Napary na jego bazie stosuje się przy zaburzeniach związanych z układem krążenia. Jakie jeszcze właściwości wykazuje huba czarna?


„Huba czarna”, „huba ukośna”, „huba skośnorurkowa”, „czyr”, „włóknouszek ukośny” czy „błyskoporek ukośny” to polskie określenia mykologiczne błyskoporka podkorowego (Inonotus obliquus), czyli grzyba należącego do rodziny szczeciniakowatych (Hymenochaetaceae). Pasożytuje on na pniach drzew liściastych. Do jego głównych żywicieli należy brzoza brodawkowata i topola osika. Rośnie także czasami na wiązach, bukach, klonach, a także grabach. Grzyb ten upodobał sobie klimat strefy umiarkowanej. Występuje na kontynencie europejskim, jak również azjatyckim i w Ameryce Północnej. W Polsce jest częściowo chroniony. Zbiór owocników błyskoporka podkorowego wymaga specjalnego zezwolenia.  


Na korze drzewa rozwija się owocnik bezpłciowy huby czarnej w formie brodawkowatej narośli osiągającej nawet 50 cm średnicy. Jest koloru czarnobrunatnego lub czarnogranatowego. Rośnie on wiele lat, doprowadzając do tzw. białej zgnilizny drewna. Kiedy żywiciel (czyli drzewo) obumrze, wtedy między jego warstwami albo pod korą tworzy się owocnik płciowy grzyba.


Dawniej niektóre plemiona zamieszkujące obszary Ameryki Północnej, a także Eurazji używały huby czarnej do podtrzymywania na jej powierzchni żaru, żeby później uzyskiwać z niego ogień do rozpalania ognisk. Grzyb ten od wieków był także wykorzystywany w medycynie. Z owocników bezpłciowych wytwarza się: napary, herbatki, nalewki alkoholowe, wyciągi oraz preparaty lecznicze.

Składniki decydujące o prozdrowotnych właściwościach huby czarnej

Huba czarna zawiera przeciwutleniacze takie jak polifenole oraz substancję zwaną fucoglucomannan należącą do wielocukrów. W składzie grzyba znajdują się także sterole (np. inotodiopol), lanosterol, polisacharydy, związki trójterpenowe, fitosterole, aminokwasy, tryptofan oraz melanina. Wśród składników huby czarnej jest również betulina i kwas betulinowy.

Huba czarna sprawdza się w profilaktyce leczenia nowotworów

Wyniki badań przeprowadzonych w Rosji już w latach 50. świadczą o tym, że wyciągi z huby czarnej wspomagają leczenie chorób nowotworowych. W trakcie terapii wpływają na zmniejszenie odczuwania bólu oraz innych dolegliwości. Zawarte w grzybie substancje powodują wzmocnienie układu odpornościowego. Szczególnie polisacharydy wykazujące się właściwościami przeciwzapalnymi mogą być stosowane w leczeniu raka, co istotne: bez wywoływania większych skutków ubocznych, tak jak ma to miejsce przy chemioterapii. W badaniach przeprowadzonych w Polsce podawano wyciągi z czarnej huby kobietom z chorobą nowotworową piersi i narządów płciowych. Zaobserwowano, że guz u niektórych z nich znacznie się zmniejszył, tak samo jak krwotoki. Dolegliwości bólowe również uległy redukcji. Naukowcy potwierdzają, że czarna huba sprawdza się w profilaktyce leczenia nowotworów. Jedną z substancji zawartych w błyskoporku podkorowym, która pobudza proces usuwania z organizmu uszkodzonych komórek rakowych, jest inotodiopol.   

Systematycznie wypijany napar z owocników huby czarnej wpływa na poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie

  • Stymuluje układ immunologiczny, co wpływa na wzmocnienie organizmu.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Wspomaga walkę z infekcjami i wirusami.
  • Ma działanie bakteriobójcze.
  • Może być stosowany w przypadku wystąpienia choroby wrzodowej i nadkwasoty.
  • Doskonale nadaje się do leczenia zaburzeń pracy żołądka i niwelowania jego dolegliwości, a także przy problemach układu pokarmowego. 
  • Poprawia apetyt.
  • Wpływa na wzmożenie sił życiowych i chęci do działania.
  • Wyciąg z huby czarnej poprawia metabolizm.
  • Wykazuje skuteczność jako środek przeciwgorączkowy.
  • Nadaje się dla osób z zaburzonym ciśnieniem krwi.
  • Powoduje zwiększenie w organizmie stężenia zarówno limfocytów, jak też erytrocytów.
  • Jest skutecznym lekiem do płukania przy infekcjach i zapaleniach gardła.
  • Dawniej przemywano nim chore narządy płciowe.
  • Oczyszcza wątrobę z toksyn, wpływając na poprawę jej funkcjonowania i działa osłonowo.
  • Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
  • Działa przeciwpotnie.
  • Poprawia perystaltykę jelit.
  • Wpływa na wzmocnienie funkcjonowania układu nerwowego.
  • Obniża poziom ,,złego” cholesterolu LDL.

Przepis na napar z huby czarnej

Najpierw należy zagotować 500 mililitrów wody. Gdy gorącej dodać dwie łyżeczki rozdrobnionej huby czarnej i całość zostawić na ok. 12 godzin, żeby napar się naciągnął. Po tym czasie całość zagotować, a następnie odcedzić. Najlepiej spożywać po jednej łyżeczce 3 razy dziennie.  

To warto wiedzieć

Wyciąg z huby czarnej jest sprzedawany pod nazwą „chaga”. W ofercie handlowej można też spotkać preparaty będące mieszanką huby białej i czarnej.  

Ważne

Szczególną ostrożność w spożyciu huby czarnej powinny zachować kobiety będące w ciąży oraz matki karmiące piersią. W przypadku nowotworów dawkowanie preparatów i napojów na bazie grzyba należy skonsultować z lekarzem.  

Inne wpisy w tej kategorii

Trening siłowy dla seniorów

2022-08-09

Trening siłowy dla seniorów

Siłowe treningi nie są przeznaczone tylko dla sportowców oraz młodych ludzi. Mogą je uprawiać także starsze osoby, co bardzo korzystnie podziała na ich zdrowie. Ważne jest tylko, żeby dostosować [...]

Czytaj dalej

Odżywcza soczewica czerwona

2022-08-09

Odżywcza soczewica czerwona

Soczewicę znano już w czasach neolitu, a w późniejszych epokach stanowiła jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wzmianki o niej znajdziemy w Biblii. Jednym z jej rodzajów jest soczewica cze [...]

Czytaj dalej

Curry – przyprawa

2022-08-05

Curry – przyprawa

Wiele osób nie wyobraża sobie posiłków bez doprawienia dań curry. Ta mieszanka naturalnych ziół pobudza kubki smakowe, dodaje potrawom aromatu, a co ważne – ma wiele właściwości wpływających na p [...]

Czytaj dalej