Kwas masłowy

Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się jednak właściwościami przeciwzapalnymi, a także stanowi pożywienie dla komórek jelita grubego, zapewniając prawidłowe jego funkcjonowanie. Maślan zapewnia również szczelność ścian jelita, zapobiegając w ten sposób wielu chorobom.

Produkcję kwasu masłowego wspomaga przede wszystkim dieta wysokobłonnikowa uwzględniająca: pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, kasze, płatki i otręby zbożowe, a także banany, cebulę i czosnek. Korzystnie na produkcję maślanu wpływają też warzywa i owoce takie jak: ziemniaki, marchew, kapusta, pomidory, jabłka, morele, pomarańcze, jeżyny, jagody i kiwi. Dobrym wspomagaczem są też suszone owoce.

Właściwy poziom kwasu masłowego zapobiega wielu chorobom, dlatego warto w swojej diecie uwzględnić wyżej wymienione produkty. Gdy już choroba wystąpi, można zastosować maślan sodu jako suplement. Wspomniane niedomagania to przede wszystkim: choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunka, zespół jelita nadwrażliwego, bóle brzucha, a nawet nowotwory jelita grubego lub okrężnicy.

Wbrew więc wielu błędnym opiniom, mówiącym o tym, że skoro błonnik nie jest trawiony, to jest dla organizmu zbędny, należy zadbać o właściwą podaż tego składnika pożywienia. Nie bez powodu słusznie się uważa, że jelita to drugi mózg.


Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Zdrowie na dwóch kółkach

2023-09-21

Zdrowie na dwóch kółkach

Jazda rowerem powoduje utrzymanie ciała w dobrej kondycji, poprawia samopoczucie, wspomaga układ krążenia oraz pracę płuc. To jednak nie wszystkie dobroczynne walory tej formy aktywności fizycznej.

Czytaj dalej

Gastroskopia – najważniejsze informacje

2023-09-15

Gastroskopia – najważniejsze informacje

Endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego, potocznie zwana gastroskopią, jest badaniem diagnostycznym i terapeutycznym, służącym do wykonania oceny badanego układu.

Czytaj dalej

Ajurwedyjskie sposoby na upały - część II

2023-09-12

Ajurwedyjskie sposoby na upały - część II

Każdą porą roku ‘rządzi’ inny element i związana z nim dosza, a latem przeważa żywioł ognia i właśnie dosza pitta (ogień + woda).

Czytaj dalej

Trawa pszeniczna – zielone superfood

2023-09-07

Trawa pszeniczna – zielone superfood

Trawa pszeniczna to uznane "zielone superfood", jedno z najbogatszych źródeł cennego chlorofilu, na poziomie molekularnym zbliżonego do ludzkiej krwi.

Czytaj dalej

Niedokrwistość megaloblastyczna (złośliwa)

2023-09-05

Niedokrwistość megaloblastyczna (złośliwa)

Niedokrwistość megaloblastyczna, to rodzaj anemii, która występuje, gdy czerwone krwinki (erytrocyty, określane jako MCV) są większe niż normalnie

Czytaj dalej