Kwas masłowy

Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się jednak właściwościami przeciwzapalnymi, a także stanowi pożywienie dla komórek jelita grubego, zapewniając prawidłowe jego funkcjonowanie. Maślan zapewnia również szczelność ścian jelita, zapobiegając w ten sposób wielu chorobom.

Produkcję kwasu masłowego wspomaga przede wszystkim dieta wysokobłonnikowa uwzględniająca: pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, kasze, płatki i otręby zbożowe, a także banany, cebulę i czosnek. Korzystnie na produkcję maślanu wpływają też warzywa i owoce takie jak: ziemniaki, marchew, kapusta, pomidory, jabłka, morele, pomarańcze, jeżyny, jagody i kiwi. Dobrym wspomagaczem są też suszone owoce.

Właściwy poziom kwasu masłowego zapobiega wielu chorobom, dlatego warto w swojej diecie uwzględnić wyżej wymienione produkty. Gdy już choroba wystąpi, można zastosować maślan sodu jako suplement. Wspomniane niedomagania to przede wszystkim: choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunka, zespół jelita nadwrażliwego, bóle brzucha, a nawet nowotwory jelita grubego lub okrężnicy.

Wbrew więc wielu błędnym opiniom, mówiącym o tym, że skoro błonnik nie jest trawiony, to jest dla organizmu zbędny, należy zadbać o właściwą podaż tego składnika pożywienia. Nie bez powodu słusznie się uważa, że jelita to drugi mózg.

Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Suszone pomidory

2021-09-24

Suszone pomidory

Suszone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Można je dłużej przechowywać, niż świeże, jednak co ważniejsze posiadają zwiększoną ilość składników odżywczych, dzięki czemu mają silniejsz [...]

Czytaj dalej

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

2021-09-24

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

Wypadanie włosów nie jest niczym niezwykłym. Zdarza się to każdego dnia i nie musi oznaczać, że dzieje się coś niedobrego. Czasami jest to związane z jakimiś zmianami w naszym organizmie i po jak [...]

Czytaj dalej

Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

2021-09-21

Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są znane ze swych właściwości poprawiających zdrowie. Mimo sporej kaloryczności mogą je spożywać osoby, które si [...]

Czytaj dalej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj dalej