Kwas masłowy
Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się jednak właściwościami przeciwzapalnymi, a także stanowi pożywienie dla komórek jelita grubego, zapewniając prawidłowe jego funkcjonowanie. Maślan zapewnia również szczelność ścian jelita, zapobiegając w ten sposób wielu chorobom.

Produkcję kwasu masłowego wspomaga przede wszystkim dieta wysokobłonnikowa uwzględniająca: pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, kasze, płatki i otręby zbożowe, a także banany, cebulę i czosnek. Korzystnie na produkcję maślanu wpływają też warzywa i owoce takie jak: ziemniaki, marchew, kapusta, pomidory, jabłka, morele, pomarańcze, jeżyny, jagody i kiwi. Dobrym wspomagaczem są też suszone owoce.

Właściwy poziom kwasu masłowego zapobiega wielu chorobom, dlatego warto w swojej diecie uwzględnić wyżej wymienione produkty. Gdy już choroba wystąpi, można zastosować maślan sodu jako suplement. Wspomniane niedomagania to przede wszystkim: choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunka, zespół jelita nadwrażliwego, bóle brzucha, a nawet nowotwory jelita grubego lub okrężnicy.

Wbrew więc wielu błędnym opiniom, mówiącym o tym, że skoro błonnik nie jest trawiony, to jest dla organizmu zbędny, należy zadbać o właściwą podaż tego składnika pożywienia. Nie bez powodu słusznie się uważa, że jelita to drugi mózg.


Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Koper włoski

2022-07-01

Koper włoski

Koper włoski jest dodatkiem do wielu potraw. Jego popularność sięga czasów starożytnych, kiedy to wierzono, że ma on magiczną moc, która miała chronić przed demonami i złymi duchami. Oprócz walor [...]

Czytaj dalej

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

2022-06-29

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

Glinka (łac. bolus) – sterylny sproszkowany minerał ilasty o właściwościach bakteriobójczych, mineralizujących oraz zabliźniających. Zawiera w swoim składzie tritlenek diglinu, związki wapnia, di [...]

Czytaj dalej

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

2022-06-27

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

Aronia to cudowna roślina z rodziny różowatych. Występuje w kilku odmianach, z czego najbardziej popularne to: aronia czerwona (Aronia arbutifolia), czarna (Aronia melanocarpa) oraz śliwolistna ( [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej