- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-08-19
Kwas masłowy
Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się jednak właściwościami przeciwzapalnymi, a także stanowi pożywienie dla komórek jelita grubego, zapewniając prawidłowe jego funkcjonowanie. Maślan zapewnia również szczelność ścian jelita, zapobiegając w ten sposób wielu chorobom.
Produkcję kwasu masłowego wspomaga przede wszystkim dieta wysokobłonnikowa uwzględniająca: pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, kasze, płatki i otręby zbożowe, a także banany, cebulę i czosnek. Korzystnie na produkcję maślanu wpływają też warzywa i owoce takie jak: ziemniaki, marchew, kapusta, pomidory, jabłka, morele, pomarańcze, jeżyny, jagody i kiwi. Dobrym wspomagaczem są też suszone owoce.
Właściwy poziom kwasu masłowego zapobiega wielu chorobom, dlatego warto w swojej diecie uwzględnić wyżej wymienione produkty. Gdy już choroba wystąpi, można zastosować maślan sodu jako suplement. Wspomniane niedomagania to przede wszystkim: choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunka, zespół jelita nadwrażliwego, bóle brzucha, a nawet nowotwory jelita grubego lub okrężnicy.
Wbrew więc wielu błędnym opiniom, mówiącym o tym, że skoro błonnik nie jest trawiony, to jest dla organizmu zbędny, należy zadbać o właściwą podaż tego składnika pożywienia. Nie bez powodu słusznie się uważa, że jelita to drugi mózg.
Opracował Sławomir Śmiełowski
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-08-19
Bakterie probiotyczne uzupełniające naturalną florę...
Kozie Colostrum CAPRIMA IgG 30,3% - HerbaSano - 60 kapsułek
Inne wpisy w tej kategorii
2024-04-24
Ćwiczenia na rwę kulszową
2024-04-16
Dzieci w wirtualnym świecie
2024-04-12
Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować
2024-04-08
Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania
2024-04-02