Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

Gdy zegar przestawiamy na czas zimowy, a słońce coraz wcześniej wita się z horyzontem, wielu osobom zaczyna doskwierać jesienna chandra. W poszukiwaniu pocieszenia częściej sięgamy po niezdrowe przekąski, mające obiecać natychmiastową gratyfikację, lecz jest na odwrót – w rzeczywistości nie służą one naszemu organizmowi.

Właśnie teraz, gdy apetyt na coś „na szybko” staje się coraz bardziej wyostrzony, warto pomyśleć nad zaplanowaniem zdrowszych dań. Listopadowe sałatki mogą być kolorową i pełną smaku alternatywą wobec fast foodów, oferując zarówno zdrowie, jak i przyjemność dla podniebienia. Nie są one trudne w wykonaniu i nie zabierają wiele czasu w przygotowaniu. Spróbuj rozjaśnić listopadowe dni zdrowymi, pysznymi i pożywnymi sałatkami, skomponowanymi z polskich, sezonowych produktów, obfitych w witaminy i minerały, tak potrzebnych do walki z jesiennym spadkiem energii.

Przykłady zdrowych produktów spożywczych dostępnych w okresie jesienno-zimowym

W okresie jesieni i zimy oferta polskich bazarów jest oczywiście uboższa niż latem, jednak nadal możemy nabyć owoce i warzywa bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. W listopadowym menu na polskich stołach gościć mogą warzywa, takie jak: ziemniaki, topinambur, buraki, marchew, pietruszka, dynia, cukinia, cebula, czosnek, brukselka, kapusta, a także: grzyby, suszona fasola i groch, orzechy, słonecznik, jabłka, gruszki, rozgrzewające przyprawy czy oliwa (choć nie polska, to jednak bardzo wartościowa i zdrowa). Są to przykłady produktów spożywczych o wysokiej gęstości odżywczej, które można wykorzystać do przygotowania zdrowych posiłków.

Być może, drogi Czytelniku, byłeś wcześniej zapobiegliwy i posiadasz zamrożone grzyby czy truskawki, bądź też słoiki z przetworami, które teraz śmiało możesz otworzyć. Najbliższe, chłodne miesiące będą sprzyjały konsumpcji dań rozgrzewających, szczególnie pożywnych zup. Ale także listopadowe sałatki, bohaterki niniejszego artykułu, mogą stanowić prozdrowotny dodatek do naszych dań. Poniżej kilka inspiracji.

Przepis na sałatkę bursztynową

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 4 średnie buraczki, ugotowane do miękkości, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 średnia, czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 2 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
  • 1 szklanka drylowanych, pokrojonych czarnych oliwek

Sos

  • 5 łyżek stołowych oliwy
  • 5 łyżek stołowych oleju z orzechów włoskich (lub innego dostępnego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno)
  • 5 łyżek stołowych czerwonego octu winnego (np. od SaiBaby)
  • 2 łyżeczki miodu - ½ łyżeczki musztardy - sól, pieprz świeżo zmielony - posiekany koperek do dekoracji

Przygotowanie

Kapustę przełóż do dużej miski, dodaj buraczki, cebulę, pomarańcze, oliwki, dokładnie wymieszaj. W małej misce zmieszaj składniki na sos, aż zgęstnieje. Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem rozłóż sałatkę na talerzach, posyp koperkiem i podaj na stół.

Przepis na klasztorną sałatkę z kapusty

Składniki

  • 1 średnia główka białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 5 średnich marchewek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie talarki
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ½ szklanki rodzynek
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Do miski wrzuć kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny przed podaniem. Podawaj schłodzoną, tuż przed podaniem rozłóż sałatkę na talerzach, posyp natką pietruszki i podaj na stół.

Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej