Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

Gdy zegar przestawiamy na czas zimowy, a słońce coraz wcześniej wita się z horyzontem, wielu osobom zaczyna doskwierać jesienna chandra. W poszukiwaniu pocieszenia częściej sięgamy po niezdrowe przekąski, mające obiecać natychmiastową gratyfikację, lecz jest na odwrót – w rzeczywistości nie służą one naszemu organizmowi.

Właśnie teraz, gdy apetyt na coś „na szybko” staje się coraz bardziej wyostrzony, warto pomyśleć nad zaplanowaniem zdrowszych dań. Listopadowe sałatki mogą być kolorową i pełną smaku alternatywą wobec fast foodów, oferując zarówno zdrowie, jak i przyjemność dla podniebienia. Nie są one trudne w wykonaniu i nie zabierają wiele czasu w przygotowaniu. Spróbuj rozjaśnić listopadowe dni zdrowymi, pysznymi i pożywnymi sałatkami, skomponowanymi z polskich, sezonowych produktów, obfitych w witaminy i minerały, tak potrzebnych do walki z jesiennym spadkiem energii.

Przykłady zdrowych produktów spożywczych dostępnych w okresie jesienno-zimowym

W okresie jesieni i zimy oferta polskich bazarów jest oczywiście uboższa niż latem, jednak nadal możemy nabyć owoce i warzywa bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. W listopadowym menu na polskich stołach gościć mogą warzywa, takie jak: ziemniaki, topinambur, buraki, marchew, pietruszka, dynia, cukinia, cebula, czosnek, brukselka, kapusta, a także: grzyby, suszona fasola i groch, orzechy, słonecznik, jabłka, gruszki, rozgrzewające przyprawy czy oliwa (choć nie polska, to jednak bardzo wartościowa i zdrowa). Są to przykłady produktów spożywczych o wysokiej gęstości odżywczej, które można wykorzystać do przygotowania zdrowych posiłków.

Być może, drogi Czytelniku, byłeś wcześniej zapobiegliwy i posiadasz zamrożone grzyby czy truskawki, bądź też słoiki z przetworami, które teraz śmiało możesz otworzyć. Najbliższe, chłodne miesiące będą sprzyjały konsumpcji dań rozgrzewających, szczególnie pożywnych zup. Ale także listopadowe sałatki, bohaterki niniejszego artykułu, mogą stanowić prozdrowotny dodatek do naszych dań. Poniżej kilka inspiracji.

Przepis na sałatkę bursztynową

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 4 średnie buraczki, ugotowane do miękkości, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 średnia, czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 2 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
  • 1 szklanka drylowanych, pokrojonych czarnych oliwek

Sos

  • 5 łyżek stołowych oliwy
  • 5 łyżek stołowych oleju z orzechów włoskich (lub innego dostępnego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno)
  • 5 łyżek stołowych czerwonego octu winnego (np. od SaiBaby)
  • 2 łyżeczki miodu - ½ łyżeczki musztardy - sól, pieprz świeżo zmielony - posiekany koperek do dekoracji

Przygotowanie

Kapustę przełóż do dużej miski, dodaj buraczki, cebulę, pomarańcze, oliwki, dokładnie wymieszaj. W małej misce zmieszaj składniki na sos, aż zgęstnieje. Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem rozłóż sałatkę na talerzach, posyp koperkiem i podaj na stół.

Przepis na klasztorną sałatkę z kapusty

Składniki

  • 1 średnia główka białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 5 średnich marchewek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie talarki
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ½ szklanki rodzynek
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Do miski wrzuć kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny przed podaniem. Podawaj schłodzoną, tuż przed podaniem rozłóż sałatkę na talerzach, posyp natką pietruszki i podaj na stół.

Inne wpisy w tej kategorii

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2025-07-10

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska opiera się na wielu fundamentalnych zasadach. Jedną z tych najbardziej kluczowych jest koncepcja yin i yang – dwóch przeciwstawnych i uzupełniających się sił.

Czytaj dalej

Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

2025-07-04

Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

Tarator jest daniem wywodzącym się z kuchni bułgarskiej. Ten rodzaj chłodnika stanowi doskonałą opcję na upalne dni. Sprawdź nasz przepis.

Czytaj dalej

Dieta FODMAP – jak wygląda i na co pomaga?

2025-06-25

Dieta FODMAP – jak wygląda i na co pomaga?

Jednym ze sposobów poprawy stanu układu trawiennego może być zastosowanie diety low FODMAP. Jak ona wygląda i kiedy należy się na nią zdecydować? Sprawdź.

Czytaj dalej

Jedzenie a emocje u dzieci

2025-06-03

Jedzenie a emocje u dzieci

Czy wybory żywieniowe mogą wpływać na emocje i zachowanie najmłodszych? Co warto wiedzieć o cukrze, glutaminianie sodu, nawodnieniu i składnikach wspierających koncentrację w cieplejszych miesiącach.

Czytaj dalej

Minestra maritata z sałatą kompasową

2025-05-27

Minestra maritata z sałatą kompasową

Sprawdź nasze propozycje kulinarne. Proste danie a jakie smaczne.

Czytaj dalej

Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

2025-05-23

Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

Dobre zupy są sycące i niskokaloryczne, ale nie są tuczące, co ma szczególne znaczenie dla odchudzających się osób. Po zjedzonej porcji długi czas nie odczuwamy głodu, a jednocześnie czujemy się lekko

Czytaj dalej