Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. 

Zalecane dzienne spożycie to 0,7 mg–0,9 mg. Miedź jest przyswajana z pożywienia w około 50%. Pierwiastek ten to składnik wielu enzymów, niezbędny w gospodarce żelazem i w dekompozycji wolnych rodników, syntezie noradrenaliny, utrzymaniu struktury keratyny.

Funkcje:

tworzenie melatoniny (odpowiedzialnej za kolor naszych włosów),

wpływ na prawidłowe funkcjonowanie kości i stawów,

wzmacnianie odporności.

Źródła: orzechy (0,28–1,29 mg/100 g), wątroba (0,6–5,5 mg/100 g), groch, fasola (0,5 mg/100 g), kasza jaglana (0,78 mg/100 g), kakao, ser żółty.

Masz pytania lub własne doświadczenia? Opisz je w komentarzu!

Dodaj komentarz