Miedź

Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. 


Zalecane dzienne spożycie to 0,7 mg–0,9 mg. Miedź jest przyswajana z pożywienia w około 50%. Pierwiastek ten to składnik wielu enzymów, niezbędny w gospodarce żelazem i w dekompozycji wolnych rodników, syntezie noradrenaliny, utrzymaniu struktury keratyny.

Funkcje:

  • tworzenie melatoniny (odpowiedzialnej za kolor naszych włosów),
  • wpływ na prawidłowe funkcjonowanie kości i stawów,
  • wzmacnianie odporności.

Źródła:

  • orzechy (0,28–1,29 mg/100 g),
  • wątroba (0,6–5,5 mg/100 g),
  • groch,
  • fasola (0,5 mg/100 g),
  • kasza jaglana (0,78 mg/100 g),
  • kakao,
  • ser żółty.