Nawodnij organizm za pomocą butelek jonizujących I-water

Nawodnij organizm za pomocą butelek jonizujących I-water

Nawodnij organizm za pomocą butelek jonizujących I-water



Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Woda nie tylko wspomaga utrzymywanie prawidłowej temperatury ciała, ale też wspiera oczyszczanie organizmu, usuwając toksyny, stanowi materiał budulcowy komórek oraz wpływa na mnóstwo innych procesów w organizmie.

Woda stanowi około 60 proc. masy ciała, zależnie od wieku człowieka, a na zapotrzebowanie na nią wpływa wiele czynników: wiek, aktywność fizyczna, sposób odżywiania oraz temperatura i wilgotność otoczenia. Bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi płynów, gdyż odwodnienie organizmu, czyli stan, do którego prowadzi spożywanie niewystarczającej ilości wody, może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Niedobór płynów często wywołuje brak apetytu, osłabienie, niedociśnienie, senność, a także zawroty i bóle głowy, dlatego, jeśli często odczuwamy lekkie objawy odwodnienia organizmu, należy zastanowić się nad spożywaniem większej ilości wody.

Dużą część przyjmowanych przez dorosłą osobę płynów stanowią napoje inne niż woda. Należy jednak pamiętać, że zwykła woda pitna jest dużo lepszym sposobem na nawodnienie organizmu niż np. kawa, herbata, koktajle, soki, zupy itp. Istotne znaczenie ma również jakość spożywanej wody. Choć niektórzy piją zwykłą kranówkę, a inni kupują wodę butelkowaną, to wraz ze wzrostem poziomu świadomości ekologicznej woda butelkowana staje się mniej popularna i coraz częściej bywa zastępowana wodą oczyszczoną za pomocą różnego rodzaju sprzętów i filtrów, wśród których często znajdują się też jonizatory wody.



Dlaczego warto pić wodę jonizowaną?

W organizmie każdego człowieka występują tzw. wolne rodniki tlenowe, czyli atomy tlenu zawierające niesparowane elektrony. Wolne rodniki są wysoko reaktywne, łatwo wchodzą w reakcje chemiczne i kiedy w organizmie jest ich za dużo, utleniają cząsteczki lub błonę komórek, co może spowodować poważne choroby. Destrukcyjny wpływ wolnych rodników na organizm zmniejszają przeciwutleniacze (antyoksydanty), które występują np.: w owocach, warzywach, algach, rybach i owocach morza, a także w wodzie jonizowanej. Przeciwutleniacze pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową naruszoną z powodu przebywania w zanieczyszczonym środowisku oraz nieprawidłowego odżywiania. Jednym z wielu sposobów dostarczania organizmowi antyoksydantów jest picie wody alkalicznej otrzymywanej w procesie elektrolizy za pomocą specjalnych elektrycznych jonizatorów wody. Taką wodę można uzyskać również dzięki dużo tańszemu naturalnemu jonizatorowi I-water.



Jonizatory I-water

Filtrująco-jonizujące butelki I-water zdobyły zaufanie wielu klientów na całym świecie dzięki ekologiczności, łatwości użytkowania oraz wysokiej jakości wykonania. Butelki I-water są wykonane z tritanu, czyli materiału, który nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. W każdej butelce znajduje się specjalny wymienny filtr zawierający mineralne kulki czterech rodzajów: kulki turmalinowe, magnezowe, węglowe oraz kulki kryształu górskiego. Każdy rodzaj kulek pełni swoją funkcję w uzdatnianiu wody. Turmalin składający się z minerałów, takich jak: sód, wapń, cynk, magnez, lit i żelazo w kontakcie z wodą wywołuje naturalną elektrolizę, dzięki której woda zostaje zjonizowana. Magnez, na którego niedobory cierpi większość osób, jest niezbędnym minerałem mającym znaczący wpływ na nasze zdrowie. Węgiel jest podstawowym składnikiem każdego filtra do wody ze względu na swoje właściwości adsorpcyjne. Kulki węglowe oczyszczają wodę ze wszystkich zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych oraz usuwają z niej związki toksyczne, m.in. chlor. Kryształ górski z kolei wpływa na strukturyzację wody, dzięki czemu łatwiej się ona przyswaja. Filtr I-water wymienia się raz w roku (około 1460 napełnień na 1 filtr), dzięki czemu I-water pozostaje jednym z najbardziej oszczędnych sposobów na uzdatnianie wody.

Inne wpisy w tej kategorii

Fasolka mung

2021-07-20

Fasolka mung

Fasolka mung Fasolka mung w Chinach oraz w wielu krajach Azji Południowej jest bardzo popularną rośliną strączkową. Jej spożywanie dostarcza organizmowi dużej ilości białka, dlatego polecana jes [...]

Czytaj dalej

Trening interwałowy na spalenie tkanki tłuszczowej

2021-07-20

Trening interwałowy na spalenie tkanki tłuszczowej

Trening interwałowy na spalenie tkanki tłuszczowej Zrzucenie wagi i spalanie tkanki tłuszczowej to częsty powód podejmowania aktywności fizycznej. Ważne jest jednak, żeby robić to przemyślanie i [...]

Czytaj dalej

Daktyle

2021-07-15

Daktyle

Daktyle Daktyle mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Są uważane za najstarsze owoce Bliskiego Wschodu. Wykorzystywano je zarówno do spożywania na świeżo, jak też suszono, gotowano i [...]

Czytaj dalej

Co daje drzemka w ciągu dnia?

2021-07-14

Co daje drzemka w ciągu dnia?

Co daje drzemka w ciągu dnia? Mała ilość snu, tryb życia, stres, codzienne wyzwania i obowiązki, sprawiają, że pojawia się znużenie i uczucie zmęczenia. Brak energii nie pozwala na pełną koncent [...]

Czytaj dalej

Soczewica zielona

2021-07-13

Soczewica zielona

Soczewica zielona Soczewica już przed wiekami była pokarmem, który często gościł na stołach zarówno bogatych, jak i biednych ludzi. Przypisywano jej wiele właściwości uzdrawiających i zalecano d [...]

Czytaj dalej

Hormony tkanki tłuszczowej

2021-07-12

Hormony tkanki tłuszczowej

Hormony tkanki tłuszczowej Początki życia naszych przodków do łatwych nie należały, lecz wraz z postępem technologicznym i współpracą w obrębie plemienia, coraz lepiej udoskonalali oni techniki [...]

Czytaj dalej