Pomarańcza gorzka

Pomarańcza gorzka

Pomarańcza gorzka

Najbardziej popularną pomarańczą jest jej słodka odmiana zwana „chińską”. Ceni się ją za smak oraz właściwości zdrowotne i chętnie spożywa na surowo jak też w postaci pysznych soków. Jednak nie tylko ona zyskała sobie uznanie we wschodniej medycynie ludowej. Równie docenianą jest pomarańcza gorzka, która już od wielu wieków znajduje zastosowanie w lecznictwie. 

Gorzka pomarańcza to bogate źródło witaminy C, wpływa na poprawę apetytu i lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego, a także chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Charakterystyczny smak owoców działa orzeźwiająco, a składniki wchodzące w ich skład przyczyniają się do wzrostu odporności. Jakie jeszcze walory ma pomarańcza gorzka?

Pomarańcza gorzka określana także jako „kwaśna” (Citrus aurantium L.) zaliczana jest do rodziny rutowatych. Ta wieloletnia roślina wywodzi się z regionów południowo-wschodniej Azji. Ma postać krzewu lub niewielkiego drzewa, które wydaje mięsiste kuliste owoce typu jagoda. Mają one grubą skórkę w ciemnopomarańczowym kolorze.  

Owoc wielu zastosowań

Pomarańczę gorzką ponad tysiąc dwieście lat temu do Europy sprowadzili arabowie. W dzisiejszych czasach jej największymi eksporterami są: w Azji Indie, a na starym kontynencie – Hiszpania. Owoce i kwiaty pomarańczy gorzkiej stanowią surowiec wykorzystywany od wieków w lecznictwie. Suszy się je oraz pozyskuje z nich oleje. Z owoców najczęściej wytwarza się dżemy, konfitury oraz marmolady. Są także wykorzystywane do produkcji likieru Curacao. Olejek z pomarańczy gorzkiej służy do ubogacania smaku wypieków, ciast, a także innych potraw przyrządzanych na słodko. Na jego bazie powstają też kosmetyki.   

Pomarańcza gorzka jest skarbnicą wielu składników odżywczych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu

O właściwościach zdrowotnych i leczniczych pomarańczy gorzkiej decyduje jej skład. Wzmocnienie odporności, ochrona przed rozwojem chorób, w tym nowotworowych, korzystny wpływ na pracę serca oraz opóźnianie procesów starzenia się organizmu jest zasługą występowania w tej roślinie witamin: A, z grupy B (niacyna, kwas foliowy), C oraz E. Pozytywny wpływ na układ trawienny zapewnia błonnik, substancje goryczkowe, a także synefryna. Pomarańcza gorzka zawiera także związki zwane „fitoskładnikami”, które są skutecznymi przeciwutleniaczami. Wśród biopierwiastków wchodzących w skład tej rośliny warto wymienić: żelazo, fosfor, wapń oraz magnez.
 

Pomarańcza gorzka znajduje zastosowanie w aromaterapii 

Olejki pozyskiwane z pomarańczy gorzkiej doskonale sprawdzają się jako środki na uspokojenie. Wpływają na poprawę nastroju i lepsze samopoczucie. Aromat powoduje poczucie komfortu i przyjemności. Olejki działają na zmysły i psychikę. Posiadają również właściwości przeciwzapalne, pomagają na skurcze oraz odżywiają skórę i usuwają z niej przebarwienia. Nadają się do cery zmęczonej. Można je zastosować do kąpieli regenerujących, a także podczas relaksacyjnego masażu aromaterapeutycznego.   
 

To warto wiedzieć

Opisane wcześniej właściwości olejków eterycznych uzyskiwanych z pomarańczy gorzkiej powodują, że znajdują one zastosowanie w kosmetyce. Używa się ich np. przy pielęgnacji tłustej skóry. Sprawdzają się również w zwalczaniu cellulitu. Produkuje się też preparaty, które skutecznie odstraszają dokuczliwe owady. 

Pomarańcza gorzka doskonale działa na krew i serce

Substancje zawarte w gorzkiej pomarańczy wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Dzięki temu zapobiegają groźnym schorzeniom oraz chorobom. Wzmacniają komórki naczyń krwionośnych, powodując ich uszczelnienie i zapobiegają krwawieniom wewnętrznym. Krew lepiej przepływa, nie tworzą się stany zapalne ani blaszki prowadzące do wywołania miażdżycy. Niezaburzone krążenie sprawia też, że substancje odżywcze szybciej i skuteczniej docierają do tkanek organizmu. Poprawia się funkcjonowanie serca, co zabezpiecza je przed chorobami. Regularne spożywanie gorzkiej pomarańczy pozwala na lepsze przyswajanie żelaza, np. w drodze suplementacji, a także potrafi znacznie obniżyć poziom cukru we krwi.    

Pomarańcza gorzka wpływa na wzmocnienie odporności i pomaga w przypadku infekcji 

Pomarańcza gorzka zawiera duże ilości witaminy C. Hamuje ona rozwój szkodliwych dla organizmów bakterii i wirusów, przeciwdziałając powstaniu stanów zapalnych prowadzących do: przeziębień, grypy, anginy, zapalenia gardła czy oskrzeli. Wzmocniony układ immunologiczny jest też w stanie łatwiej uporać się w przypadku wystąpienia tych chorób. Dolegliwości mają łagodniejszy przebieg, a wyzdrowienie przychodzi dużo szybciej. 

Substancje zawarte w pomarańczy gorzkiej dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym pomagają także w leczeniu grzybicy, hamując jej rozwój. Natomiast antyutleniacze skutecznie niszczą wolne rodniki – w ten sposób zabezpieczają przed powstaniem i rozwojem komórek rakowych.   
 

Pomarańcza gorzka usprawnia pracę układu trawiennego

W składzie pomarańczy gorzkiej znajduje się synefryna należąca do termogeników, czyli substancji, które wpływają na przyspieszone spalanie tkanki tłuszczowej. Pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, wyszczuplić sylwetkę i jest skutecznym środkiem odchudzającym w walce z nadwagą oraz otyłością. Zwiększa się przemiana materii, a układ krążenia zostaje pobudzony, co wpływa na wzrost energii i chęć aktywności ruchowej. 

Spożywanie pomarańczy gorzkiej stymuluje układ trawienny do lepszej pracy. Pomaga przy problemach z wypróżnianiem, bólach brzucha i wzdęciach. Zapobiega odbijaniu po posiłkach, czyli wydalaniu z żołądka powietrza przez usta. Jest też skuteczna przy braku apetytu.    

Napoje, wywary i herbatki z pomarańczy gorzkiej dodają energii

Osoby, które pracują ciężko fizycznie oraz te uprawiające sport powinny sięgać po ekstrakty i napoje z pomarańczy gorzkiej. Wpływa ona na poprawę wydolności, przywraca siły i pobudza do aktywności. Stymuluje także układ nerwowy oraz powoduje zwiększenie objętości minutowej serca. Pomarańcza gorzka nie tylko podnosi ogólną witalność fizyczną, ale wpływa także na podniesienie poziomu sprawności umysłowej. 

To warto wiedzieć

Produkty na bazie owoców z pomarańczy gorzkiej mają właściwości odkażające i ochronne, a także pielęgnujące. Znajdują także zastosowanie w leczeniu anemii. 

Przeciwwskazania 

Spożywanie produktów na bazie pomarańczy gorzkiej nie jest wskazane:

– dla osób, które zażywają silne leki antydepresyjne, a także neurologiczne,  

– dla ludzi z chorobami serca oraz układu krążenia i tych narażonych na ryzyko zawału serca i udaru mózgu.