Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Na bóle brzucha, wzdęcia i biegunki nasze prababki miały wypróbowane sposoby. Wytwarzały mikstury z polnych kwiatów i ziół, których skuteczność niejednokrotnie sprawdzały na sobie. To były bardzo proste przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Teraz też warto z nich skorzystać, dlatego że produkty na bazie ziół są naturalne i zdrowe. Można je nie tylko spożywać, ale również smarować nimi ciało, jeśli tylko jest taka potrzeba. Co ważne, takie preparaty mają też zastosowanie na różne dolegliwości, choroby i schorzenia. 

Dzikie zioło

Jednym z ziół bardzo popularnych w ziołolecznictwie jest rumianek pospolity. To roślina znana na całym świecie ze swych prozdrowotnych właściwości. Charakterystyczny i przyjemny zapach od razu kojarzy się z aromatem herbaty. Roślina ta jest też określana jako rumianek lekarski. Rośnie dziko nie tylko w wielu krajach Europy, ale także w Azji, Ameryce Północnej i Australii. Występuje na polach, łąkach, trawnikach miejskich i parkowych, poboczach dróg, a także w ogródkach, gdzie traktowana jest często jako chwast. 

Skład 

O właściwościach tej rośliny przede wszystkim decyduje olejek eteryczny, w którego składzie znajdziemy: bisabolol, tlenki bisabololu A, B i C, farnezen, myrcen, kadinen, a także matrycynę. Inne substancje występujące w rumianku pospolitym to: apigenina, fitosterole, kumaryny, kwasy fenolowe, garbniki katechinowe, a także polisacharydy.

Do spożycia

Podczas infekcji czy też już przy pierwszych objawach przeziębienia warto wypijać syropy z rumianku. Zawarte w nich substancje skutecznie hamują rozwój stanów zapalnych wewnątrz organizmu. Napary z tej rośliny świetnie też się sprawdzą podczas leczenia zakażeń bakteryjnych. Mają także działanie przeciwgrzybicze. Wywar powinny pić również osoby cierpiące na chorobę wrzodową, gdyż powoduje on uśmierzanie bolesności. Skutecznie obniża poziom glukozy we krwi – dzięki czemu może być wykorzystany przez cukrzyków, z tą jednak uwagą, że należy w tym temacie wcześniej skonsultować się z lekarzem. Herbatki z rumianku z dodatkiem innych składników są podawane dzieciom w przypadku występowania u nich kolek jelitowych. Wpływ na hamowanie skurczów mięśni wykorzystuje się także, podając napój osobom dorosłym podczas biegunek, wzdęć żołądka i bólów brzucha.  

Sfera psychiczna

Zdrowotne działanie herbatki z rumianku ma szerokie zastosowanie. Warto ją pić nie tylko po to, by przeciwdziałać chorobom i dolegliwościom, ale również po to, żeby ukoić nerwy. Osiągnięcie spokoju to nie tylko efekt wydzielania przez herbatkę aromatu dobrze wpływającego na poprawę samopoczucia. Bowiem w składzie rośliny występuje apigenina należąca do grupy flawonoidów. A działa ona pozytywnie na układ nerwowy, co skutkuje wyciszeniem i uspokojeniem, a także złagodzeniem lęków. Dodatkowo substancja ta poprawia pamięć i wpływa na zwiększenie poziomu koncentracji. 

Okłady z wywaru z rumianku

Napary z rumianku stosuje się nie tylko w postaci płynów do spożywania. Przy infekcjach górnych dróg oddechowych i katarze można z rumiankowego naparu wykonać inhalacje, które złagodzą dolegliwości – pozwolą na głębszy oddech oraz zmniejszą wydzielinę z nosa.

Natomiast okłady z wywaru rumiankowego stosuje się na obrzęki, rany, wypryski, owrzodzenia, podrażnienia i inne objawy skórne. Pomagają one także w przypadku bólów reumatycznych. Kompresy z wywaru są też skuteczne w leczeniu hemoroidów. Wywarem z rumianku można także płukać włosy. Dzięki temu zabiegowi będą one odżywione, zdrowsze i bardziej lśniące. 

Rumiankowe przepisy

Napar z rumianku 

Do przygotowania napoju potrzebujemy dwie stołowe łyżki kwiatów rumianku. Następnie należy zagotować wodę. Kiedy będzie wrząca, trzeba zalać nią kwiaty, przykryć całość i parzyć w ten sposób przez ok. 15–20 minut. Odcedzony napar podaje się przy stanach zapalnych jamy ustnej, na wzdęcia i kolki. Okłady z wywaru stosuje się także przy owrzodzeniach, na rany oraz oparzenia. Dobrze też sprawdzi się on w przypadku zapalenia spojówek, zgagi, a także w nadkwasocie. Poza tym systematyczne picie rumianku pozwoli na ukojenie nerwów. 


Płukanka

Do przygotowania naparu potrzebne będą trzy stołowe łyżki rumianku. Następnie należy je zalać jedną szklanką wrzątku. Potem przykryć i poczekać, aż się ostudzi. Po odcedzeniu można używać wywaru przy stanach zapalnych miejsc intymnych u kobiet, a także na podrażnioną i zaczerwienioną skórę. Najlepiej jest nasączać w wywarze bawełnianą chusteczkę i w ten sposób nakładać na ciało.  


Syrop z rumianku

Najpierw należy zerwać świeże kwiaty rumianku, a następnie oczyścić je z robaków. Można także przesuszyć kwiaty na słońcu. Później wsypujemy trzy łyżki stołowe kwiatów do garnka, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Po trzydziestu minutach przecedzamy wywar – najlepiej przez gazę. Teraz dodajemy do niego kilogram cukru trzcinowego i wszystko znów gotujemy – tym razem ok. 10 minut. Następnie z dwóch średnich cytryn wyciskamy sok do wywaru i mieszamy. Po wszystkim od razu nalewamy płyn do słoików, zakręcamy przykrywką i stawiamy do góry dnem. Gotowy syrop można stosować, dolewając go do napojów, herbaty, profilaktycznie lub w czasie przeziębień i gorszego samopoczucia.

Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej