• Produkt na zamówienie

Nutraceutyki – czym są i jak je bezpiecznie przyjmować D,D4

Produkt na zamówienie

Nutraceutyki to składniki o odżywczym i zdrowotnym działaniu, które naturalnie występują w żywności. Głównym ich źródłem są rośliny – warzywa i owoce. Możemy do nich zaliczyć również substancje dodatkowe, preparaty prozdrowotne czy konkretne artykuły spożywcze.

Cena brutto 44,40 zł

Wybierz wariant

do 10 dni roboczych
14 dni
od 249 zł

Wszechobecny zdrowy tryb życia

Obecnie bardzo modny stał się zdrowy tryb życia, który staramy się stosować. Wielu z nas korzysta z siłowni, kupujemy naturalne kosmetyki, a zakupy robi w sklepie ze zdrową żywnością. Używamy oliwy z oliwek, pijemy świeżo wyciskane soki i jemy niskokaloryczne, zdrowe przekąski. Stosujemy naturalne produkty nie tylko do pielęgnacji ciała, ale również do dbania o nie od wewnątrz. Chętnie skłaniamy się też ku rozwiązaniom medycyny alternatywnej, a coraz większą popularnością cieszą się nutraceutyki, które bardzo szybko zagościły również na naszym rynku.

Nutraceutyki – czym są i jak działają?

Nutraceutyki to składniki o odżywczym i zdrowotnym działaniu, które naturalnie występują w żywności. Głównym ich źródłem są rośliny – warzywa i owoce. Możemy do nich zaliczyć również substancje dodatkowe, preparaty prozdrowotne czy konkretne artykuły spożywcze. Jak podaje Autor publikacji – przyjmowanie ich poprawia stan zdrowia, a także funkcjonowanie poszczególnych narządów, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak stres, cukrzyca, nadciśnienie, zmiany miażdżycowe czy zawały serca.

Warzywa, owoce i ryby to bogate źródło nutraceutyków

Książka przekonuje, że najlepiej przyswajalnym źródłem nutraceutyków są rośliny jadalne, które spożywamy każdego dnia. Aby opóźnić procesy starzenia, sięgaj po owoce czarnej borówki, kapustę lub czosnek. Zawierają one polifenole, hamujące rozwój wolnych rodników, zmiany miażdżycowe, a także obniżające cholesterol. Lignany zawarte w nasionach lnu skutecznie ochronią Cię przed nowotworami piersi, jajników czy macicy, gdyż wyrównują poziom estrogenów. Spożywając pomidory dostarczamy naszemu organizmowi czerwonego barwnika – likopenu, który najlepiej wchłania się, gdy skropimy je olejem roślinnym. Jest on przeciwutleniaczem i zapobiega powstaniu raka prostaty. Natomiast ryby morskie zawierają duże ilości kwasów omega-3, zmniejszające ryzyko zawałów serca.

Wspomóż organizm produktami prozdrowotnymi

Jeśli chcesz uzyskać lepsze efekty, oprócz diety bogatej w składniki odżywcze możesz dodatkowo wspomóc swój organizm produktami prozdrowotnymi. By prawidłowo on funkcjonował niezbędne są dla niego magnez, witamina E, beta-karoten, selen czy cynk. To tylko kilka z przykładów, jakie wymienia Autor w swojej książce. Na rynku istnieje wiele preparatów, dzięki którym uzupełnisz niedobory mikroelementów w zależności od potrzeb Twojego organizmu. W publikacji znajdziesz dokładne zalecane dawki oraz sposoby ich przyjmowania, by uzyskać optymalny efekt i korzyści zdrowotne.

Równowaga biologiczna w organizmie gwarancją zdrowia

Aby nutraceutyki dobrze spełniały swoją rolę w Twoim organizmie, oprócz ich przyjmowania musisz również pamiętać, by zapewnić równowagę między tymi składnikami. Autor podaje, co musisz zrobić, aby zapewnić sobie równowagę pomiędzy wapniem i magnezem, by uchronić się przed migrenami, niedokrwieniem czy niewydolnością serca. Dowiesz się, jaki związek mają stany zapalne z równowagą kwasów tłuszczowych, jak również zrozumiesz, że zarówno nadmiar jak i niedobór wolnych rodników może być szkodliwy. Unikniesz utajonej kwasicy, niedoboru potasu i przywrócisz równowagę w działaniu enzymów detoksykacyjnych. W pełni wykorzystasz dobroczynne działanie witamin A, D3 i K2, a także przekonasz się do jedzenia mięsnej skórki, podrobów i chrząstek, by zapewnić sobie optymalny poziom aminokwasów.

Dowiedz się więcej...

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

2024-04-17

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca, niezakaźna choroba skóry, przybierająca różne formy i stopnie nasilenia. Szacuje się, że na świecie łuszczyca dotyka około 2–3 proc. populacji.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj więcej

Dieta ketogeniczna - w jakich przypadkach znajduje szczególne zastosowanie?

2024-01-30

Dieta ketogeniczna - w jakich przypadkach znajduje szczególne zastosowanie?

W ostatnich latach dieta ketogeniczna, stała się bardzo popularnym sposobem na odchudzanie oraz na terapię różnych schorzeń. Jednak nie w każdym przypadku jest ona skuteczna. Wyjaśniamy dlaczego.

Czytaj więcej

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Kolonoskopia – nie taki diabeł straszny

2023-10-17

Kolonoskopia – nie taki diabeł straszny

Kolonoskopia to badanie endoskopowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Ta medyczna procedura pozwala lekarzowi „zajrzeć” do jelita grubego.

Czytaj więcej

Rak piersi – o tym należy wiedzieć

2023-10-03

Rak piersi – o tym należy wiedzieć

Rak piersi to najczęstszy wśród kobiet nowotwór złośliwy. Jednocześnie znajduje się on na niechlubnym piątym miejscu, jeśli chodzi o śmiertelność z powodu nowotworów.

Czytaj więcej

Dlaczego boli nas coraz dokuczliwiej?

2023-05-30

Dlaczego boli nas coraz dokuczliwiej?

Chociaż dostęp do leczenia bólu jest uważany za podstawowe prawo człowieka (1), bezpieczne i skuteczne jego leczenie nadal jest dla wielu niedoścignionym marzeniem. W Stanach Zjednoczonych ponad [...]

Czytaj więcej

Szkodliwość smażenia i alternatywne smażenie beztłuszczowe

2023-05-22

Szkodliwość smażenia i alternatywne smażenie beztłuszczowe

Smażenie to jedna z najczęściej używanych technik kulinarnych. Potrawy smażone mają w sobie coś, co sprawia, że wielu z nas spożywa je z ogromną przyjemnością. Co takiego dzieje się podczas podda [...]

Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

2023-05-15

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

Śródziemnomorski sposób odżywiania to bardzo popularny i lubiany na całym świecie styl żywienia słynący z wielu niezaprzeczalnych korzyści zdrowotnych. Jak sama nazwa wskazuje, dieta została odkr [...]

Czytaj więcej

Naturalne metody wsparcia odporności za pomocą diety

2023-05-09

Naturalne metody wsparcia odporności za pomocą diety

Układ odpornościowy prawidłowo funkcjonuje przy odpowiednio skomponowanej diecie. Istnieją konkretne produkty żywnościowe, które stymulują odporność organizmu, zwiększając wytwarzanie przeciwciał [...]

Czytaj więcej

Kontrolowany lot w otchłań

2023-05-05

Kontrolowany lot w otchłań

Najciemniejsza godzina jest tuż przed świtem. I wtedy naprawdę zaczynają się kłopoty. Poprzednie moje artykuły dotyczyły spadku naszej zbiorowej inteligencji oraz sposobów, w jakie programo [...]

Czytaj więcej

Cukrzyca typu 2 bez leków – to odkrycie zmieni życie milionów ludzi

2023-04-21

Cukrzyca typu 2 bez leków – to odkrycie zmieni życie milionów ludzi

Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna, która diagnozowana jest u coraz większej liczby osób. Uznawana jest za przewlekłą i nieuleczalną. Jednak – na szczęście dla ogromnej rzeszy osób dotknięt [...]

Czytaj więcej

Post przerywany – wiadomo, kiedy będzie działał najskuteczniej

2023-04-04

Post przerywany – wiadomo, kiedy będzie działał najskuteczniej

Jednym z najczęściej powtarzanych zaleceń dietetycznych jest to dotyczące częstego spożywania posiłków – najlepiej co 3–4 godziny. Taki sposób żywienia postrzegany jest jako skuteczna profilaktyk [...]

Czytaj więcej

Dieta a nasze przeznaczenie

2023-03-30

Dieta a nasze przeznaczenie

Jeśli spędziłeś czas na amerykańskim Południu, wiesz, że południowcy grillują, smażą lub smażą na głębokim tłuszczu prawie wszystko, co się rusza lub rośnie. Eponimiczny smażony po południowemu k [...]

Czytaj więcej

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

2023-03-17

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

Osoby dotknięte cukrzycą typu 2 starają się wprowadzić rozmaite strategie ułatwiające normalizację poziomu glukozy we krwi. Niekiedy wystarczy zastosować bardzo proste rozwiązania, które zaskakuj [...]

Czytaj więcej

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

2023-03-03

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

OPC to skrót od słowa oligomeric proanthocyanidin complexes (oligomeryczne proantocyjanidyny) – są to bardziej złożone formy flawonoidów. Pestki winogron odmiany Vitis vinifera uważane są za najb [...]

Czytaj więcej

Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze

2023-03-02

Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze

Od zawsze słyszymy, że owoce i warzywa powinny stanowić w piramidzie żywieniowej istotne miejsce. Nie powinno ich zabraknąć praktycznie na żadnym etapie życia – niezależnie od tego, czy jesteśmy [...]

Czytaj więcej

Metoda Fukutsudzi, czyli japoński sposób na płaski brzuch

2023-01-03

Metoda Fukutsudzi, czyli japoński sposób na płaski brzuch

Odchudzanie najczęściej kojarzy się z wyrzeczeniami, wyczerpującymi ćwiczeniami fizycznymi, a także drakońskimi dietami. Wiele osób chcąc mieć płaski brzuch i smukłą talię,  decyduje się na takie [...]

Czytaj więcej

Kiedy ostatnio diagnozowałeś swoją tarczycę?

2022-12-30

Kiedy ostatnio diagnozowałeś swoją tarczycę?

Tarczyca to niewielkich rozmiarów nieparzysty gruczoł wydzielania wewnętrznego o kształcie przypominającym motyla z rozpostartymi skrzydłami. Odpowiada za produkcję bardzo ważnych hormonów regulu [...]

Czytaj więcej

Soda oczyszczona – czysta moc

2022-12-14

Soda oczyszczona – czysta moc

Soda oczyszczona (czyli wodorowęglan sodu) to substancja, która zyskała swoją sławę jako środek na zgagę. I wtedy też najczęściej po nią sięgamy. Jest to jej najbardziej znane zastosowanie, a szk [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – warzywo… królewskie

2022-11-16

Ziemniak – warzywo… królewskie

Król Francji Ludwik XVI codziennie jadał ziemniaki, a Maria Antonina nosiła ich kwiaty przy sukni. W Offenburgu jest pomnik Francisa Drake’a, który trzyma w ręku to warzywo. Napis na nim głosi: „ [...]

Czytaj więcej

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Nie dopuść do otyłości. Oblicz swój wskaźnik BMI!

2022-10-11

Nie dopuść do otyłości. Oblicz swój wskaźnik BMI!

Wiele osób przeglądając się w lustrze, zadaje sobie pytanie, czy ich masa ciała jest właściwa. To samo robią, gdy stają na wadze. Pomóc może im w tym wskaźnik BMI. Określa on stosunek masy ciała [...]

Czytaj więcej

Jedzenie a emocje

2022-10-04

Jedzenie a emocje

Znane jest powiedzenie starożytnego greckiego filozofa, Sokratesa: „Jemy aby żyć, nie żyjemy aby jeść". Jakże istotną myśl przekazała w tym jednym zdaniu ta centralna postać starożytnej filozofii [...]

Czytaj więcej

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

2022-05-24

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które [...]

Czytaj więcej

Eremophila galeata, czy odkryto nowy lek na raka?

2022-03-25

Eremophila galeata, czy odkryto nowy lek na raka?

Naukowcy wciąż nie ustają w badaniach nad specyfikami mogącymi wspomóc leczenie osób z nowotworami. Od pewnego czasu w naukowej prasie pojawiają się informacje, na temat  substancji uzyskanej z r [...]

Czytaj więcej

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

2022-03-02

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Polacy lubią jeść kalafior – jest to jedno z warzyw, które obok fasolki szparagowej i mizerii z ogórków gości na naszych talerzach w porze letniej. Choć piszę ten artykuł pod koniec zimy, chciała [...]

Czytaj więcej

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

2022-03-01

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]

Czytaj więcej

Uchyłki jelita grubego

2022-02-23

Uchyłki jelita grubego

Jelito grube jest organem narażonym na wiele chorób. Różnego typu zaniedbania, na które pracujemy latami, można porównać do zatkanych rur syfonu umywalki, gdzie systematycznie zbierały się odpadk [...]

Czytaj więcej

Zespół krótkiego jelita

2022-02-17

Zespół krótkiego jelita

Jelito cienkie jest najdłuższą częścią przewodu pokarmowego, jego długość osiąga nawet 6 m. Składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Każda z tych części odgrywa i [...]

Czytaj więcej

Gry planszowe (i nie tylko) na ćwiczenie mózgu w każdym wieku

2022-02-16

Gry planszowe (i nie tylko) na ćwiczenie mózgu w każdym wieku

Gry planszowe pozwalają na przyjemne spędzenie wolnego czasu w gronie przyjaciół, rodziny i znajomych. To rozrywka dla każdego, która zapewni poprawę humoru, rywalizację i być może też zdobycie w [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Banany – przekąska i nie tylko

2021-09-30

Banany – przekąska i nie tylko

Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – cudowna bulwa

2021-09-29

Ziemniak – cudowna bulwa

„Ziemniak”, „kartofel”, „pyra”, „bulwa”, „bulba”, „grula” – tak najczęściej (w zależności od regionu) nazywana jest w Polsce roślina, która zajmuje czwarte miejsce na świecie (po pszenicy, kukury [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki.  D [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na komórki. Aby jednak układ immunologiczny mógł pok [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu