Odżywcza soczewica czerwona

Odżywcza soczewica czerwona


Soczewicę znano już w czasach neolitu, a w późniejszych epokach stanowiła jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wzmianki o niej znajdziemy w Biblii. Jednym z jej rodzajów jest soczewica czerwona. To roślina zawierająca wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na duża zawartość białka doceniana jest przez osoby niespożywające mięsa. Jest niskokaloryczna i korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. 




Soczewica czerwona jest jednym z rodzajów soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medik.). To jednoroczna lub dwuletnia roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych. Naturalnie występuje w Grecji, a także w niektórych rejonach Azji. Uprawia się ją w wielu krajach świata. Ma rozgałęziającą się łodygę, liście tworzące pary i niebieskie, niewielkie kwiaty oraz owoce w kształcie strąków. Nasiona są płaskie. Może rosnąć na różnym podłożu, jednak nie lubi terenów podmokłych i o kwaśnym odczynie. Najlepiej rozwija się na glebach o sporej przepuszczalności i o małej wilgotności. Wytrzymuje temperaturę do -6⁰ C.


Soczewica po ugotowaniu może być spożywana na wiele sposobów. Występuje jako składnik sosów, gulaszów oraz zup. Z nasion robi się pasztety, farsz do naleśników, cukinii, czy też pierogów. Robi się z niej mąkę i produkuje również na paszę dla zwierząt.  


Składniki soczewicy czerwonej


Soczewica jest bogatym źródłem białka. Posiada też węglowodany oraz tłuszcze. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz K. W jej składzie znajdują się makroelementy: fosfor, wapń, potas, sód, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan i selen. Roślina posiada też spore ilości błonnika pokarmowego.   


Spożywanie soczewicy czerwonej jest dobrą metodą na pozbycie się zbędnych kilogramów  


Soczewica czerwona bardzo dobrze się przyswaja i zawiera małą liczbę kalorii. W 100 g surowej rośliny jest tylko 341 kcal, a po ugotowaniu ta liczba spada do ponad 100. Poza tym w jej składzie znajduje się błonnik pokarmowy, który ułatwia procesy trawienne. Usuwa zbędne produkty przemiany materii z organizmu i zapobiega problemom żołądkowym. Wpływa też na poprawę perystaltyki jelit. Razem z białkiem zapewnia uczucie sytości, co powoduje brak chęci na podjadanie między posiłkami. Jej nasiona bardzo szybko się gotują, co przyspiesza proces przygotowywania potraw z soczewicą.


Soczewica czerwona to skarbnica składników mineralnych


Soczewica czerwona ma spory zasób cennych biopierwiastków, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawiają, że poprawia się samopoczucie zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej.


Żelazo – wchodzi w skład hemoglobiny. Dzięki niej wszystkie komórki ludzkiego ciała są odpowiednio natlenione. To powoduje, że mięśnie są silne i mogą wykonywać pracę nawet przez wiele godzin. Dlatego sportowcy dbają o odpowiedni poziom tego mikroelementu. Ma on też wpływ na tworzenie się DNA i odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.


Wapń – jest bardzo ważnym elementem tkanki łącznej. To od niego zależy kondycja, struktura i jakość zębów oraz kości. Wpływa na właściwy poziom układu nerwowego, a także odpowiada za funkcjonowanie niektórych hormonów. Od jego stężenia zależą skurcze serca oraz krzepliwość krwi.


Potas – to elektrolit, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych. Pełni kluczową rolę w pracy serca, a także ma znaczenie dla prawidłowej masy mięśniowej. Jego niedobór powoduje brak siły, odczuwanie zmęczenia i gorsze samopoczucie. Skutkuje również osłabieniem mięśni gładkich.


Fosfor   to pierwiastek, który razem z wapniem pełni ważną funkcję w tworzeniu struktury zarówno kości, jak też zębów. Przede wszystkim odpowiada za ich mineralizację. Jest istotnym elementem wpływającym na poziom energetyczny organizmu. Bierze udział w procesie przemiany materii. Jego brak może skutkować: zachwianiem równowagi kwasowo-zasadowej, ogólnym osłabieniem, bólami mięśni, chorobami kości, uczuciem drętwienia, a także nudnościami i wymiotami. Organizm traci też odporność, co może prowadzić do różnego rodzaju infekcji i zakażeń.

   
Magnez – określany jako „pierwiastek życia“. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego układów i procesów w nim zachodzących. Ma swój udział w budowaniu struktury kości oraz zębów. Korzystnie działa na układ trawienny, a także
sercowo-naczyniowy, zapobiegając np. zawałowi serca oraz nadciśnieniu tętniczemu. Odpowiada za właściwą pracę tarczycy, wpływa na lepszą odporność organizmu i przyspiesza leczenie po urazach i kontuzjach. Ten biopierwiastek dobrze działa na mózg. Wpływa na umysł, zwiększając możliwości zapamiętywania, a także myślenia. Może minimalizować ryzyko wystąpienia depresji. Pozwala na łagodniejszy przebieg i zmniejszenie dolegliwości u kobiet przed i w trakcie miesiączki.


Cynk warto dbać o odpowiednią jego podaż. W innym przypadku może się to negatywnie odbić na jakości skóry. Wszelkie jej rany, uszkodzenia, owrzodzenia, czy trądzik będą się też gorzej goić. Cynk jest ważny dla ładnego wyglądu włosów i ich wzmocnienia. To samo dotyczy paznokci, które będą bardziej wytrzymałe i mniej łamliwe. Pierwiastek ten odpowiada za funkcjonowanie wielu organów wewnętrznych. Jego nieodpowiednia ilość w organizmie skutkuje osłabieniem, spadkiem odporności, a także mniejszym odczuwaniem smaku i węchu.


Sód jest bardzo ważny dla prawidłowej gospodarki wodnej organizmu. Wpływa nie tylko na to, żeby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, ale też dba o właściwy poziom ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, a także odpowiada za napięcie mięśni np. serca. Bez niego nie byłby możliwy transport aminokwasów i glukozy. Niedobór cynku może doprowadzić również do dysfunkcji serca oraz wątroby. Skutkuje także niedoczynnością nadnerczy, co powoduje osłabienie, brak apetytu, wymioty, bóle brzucha, a także ściemnienie skóry.  


Miedź – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Wpływa też na rozwój mózgu oraz metabolizm. Jest jednym ze składników, od których zależy właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego, a także nerwowego. Jest potrzebny dla utrzymania zdrowych i mocnych kości i zapobiegania takim chorobom jak osteoporoza. Jego niedobór negatywnie odbija się na układzie sercowo-naczyniowym, doprowadzając do zaburzeń jego funkcjonowania. Ma też działanie antyoksydacyjne.


Mangan – w dużym stopniu decyduje o poziomie libido. Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i właściwą strukturę oraz jakość kości. W okresie napięcia przedmiesiączkowego pomaga kobietom radzić sobie z dolegliwościami związanymi z tym stanem. Jest potrzebny sportowcom i osobom ciężko pracującym fizycznie, gdyż sprawia, że żelazo jest magazynowane i łatwiej przyswajalne. Ma swój udział w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.

 
Selen – zwalcza wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób stresowi oksydacyjnemu, szybszemu starzeniu się organizmu oraz rozwojowi wielu chorób, np. serca oraz nowotworowych. Warto, żeby o odpowiednią podaż tego pierwiastka zadbały osoby z zaburzeniami poznawczymi, gdyż w ten sposób wpłyną na lepsze funkcjonowanie swojego umysłu. Poza tym selen zapewnia właściwą pracę tarczycy i zapobiega niewydolności serca.   


To warto wiedzieć

Soczewica czerwona zapobiega ryzyku wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Nadaje się do spożycia przez diabetyków, ze względu na jej niski indeks glikemiczny.  



Opracowanie Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Twoje oszukane serce

2023-01-27

Twoje oszukane serce

Migotanie przedsionków jest coraz powszechniejszym problemem. Standardy żywieniowe spadły tak nisko, że w ciągu jednego pokolenia częstość występowania tej przypadłości (z uwzględnieniem wieku) z [...]

Czytaj dalej

Choroby późnego wieku

2023-01-27

Choroby późnego wieku

Wraz z zaawansowaniem wieku w naszych organizmach zachodzą określone i nieuniknione zmiany. Starzejąc się, ludzie chorują na powszechne, przewlekłe choroby, jak również we znaki daje się dotychcz [...]

Czytaj dalej

Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert

2023-01-24

Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert

Chrzan pospolity ma kilka polskich i łacińskich nazw synonimowych: warzęcha chrzan, warzucha chrzan, chrzan zwyczajny, Cochlearia armoracia Linne = Cochlearia rusticana Lamarck = Armoracia ru [...]

Czytaj dalej