Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa


Trawa cytrynowa już w starożytności ceniona była przez plemiona zamieszkujące tereny Ameryki Południowej. Wykorzystywano ją nie tylko jako przyprawę, lecz doceniano za walory wpływające na poprawę zdrowia i lepsze funkcjonowanie organizmu. Obecnie zyskuje sobie coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Przede wszystkim korzystnie działa na układ trawienny, przyspiesza przemianę materii, a także pozytywnie wpływa na umysł. Jakie jeszcze właściwości ma trawa cytrynowa? 

 
Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus łac.) nazywana też „palczatką cytrynową” oraz „cytronelą”, to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Bylina ta uprawiana jest w Europie, Azji, a także Afryce. Do rozwoju potrzebuje sporej ilości wody oraz nasłonecznienia i ciepła. Do spożycia nadają się liście oraz bulwy. Można je konsumować, dodając do potraw mięsnych (najczęściej drobiowych), owoców morza, sałatek warzywnych, a także sosów. Z palczatki wytwarza się również napary, napoje i nalewki. Oprócz celów spożywczych trawa cytrynowa jest składnikiem farmaceutyków oraz perfum. Występuje jako roślina ozdobna w ogrodach i jest sadzona w pojemnikach dla upiększenia tarasów.  


Na lecznicze walory trawy cytrynowej wpływają jej składniki


Palczatka ma wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich są olejki eteryczne zawierające cytral, czyli jeden z najbardziej cennych chemicznych związków organicznych należący do grupy aldehydów, a także mircen, alfa-terpinol oraz geraniol. Nie brakuje też witamin: A, B1, B2, B3, B6, B9 oraz C. Trawa cytrynowa zawiera również takie minerały jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, sód oraz cynk, a także substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym, czyli polifenole.


Cenne właściwości cytralu


Jednym ze składników trawy cytrynowej jest wspomniany wcześniej cytral. Jego charakterystyczną cechą jest wydzielany aromat cytrynowy. Dzięki temu ten związek organiczny jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym jako składnik perfum, dezodorantów, żeli i płynów do kąpieli, szamponów, odżywek, a także kremów oraz balsamów pielęgnacyjnych do ciała. Jego odświeżający zapach powoduje przyjemne doznania. Jednak nie tylko walory estetyczne wpływają na to, że jest to bardzo ceniony aldehyd. Przypuszcza się, że substancja ta może niszczyć komórki nowotworowe powodujące np. rozwój białaczki. Badania nad tą właściwością nadal trwają.


Trawa cytrynowa poprawia funkcjonowanie układu trawiennego


Spożywanie naparów z trawy cytrynowej wpływa na poprawę apetytu. Przyspieszeniu ulega także przemiana materii. Napoje na bazie palczatki dobrze sprawdzają się przy wystąpieniu problemów żołądkowych i niestrawności, powodując ustąpienie lub złagodzenie dolegliwości w obrębie układu trawiennego. 

 

Trawa cytrynowa wpływa na poprawę wydajności umysłu


Napoje i nalewki z palczatki bardzo pobudzająco działają na mózg i układ nerwowy. Sprawiają, że umysł staje się bardziej wydolny i sprawniej funkcjonuje. Poprawia się zdolność zapamiętywania, koncentracja i łatwość skojarzeń. Orzeźwiający aromat napoju powoduje lepszy nastrój. Stres mija – tak samo jak nerwowość – a człowiek czuje się spokojniejszy. Trawa cytrynowa działa relaksacyjnie i przeciwdepresyjnie.



Trawa cytrynowa to lek na wiele dolegliwości


Substancje zawarte w kłączach i bulwie trawy cytrynowej wykazują się właściwościami rozkurczowymi. Poza tym olejek wchodzący w skład palczatki skutecznie zwalcza stany zapalne skóry, niwelując zmiany zachodzące na jej powierzchni, czyli: wypryski, opryszczkę, a nawet owrzodzenia. Można go używać przy wystąpieniu bólów głowy i brzucha. Łagodzi także dolegliwości reumatyczne.
W medycynie ludowej napar z trawy cytrynowej był też stosowany przy zbyt dużym wydzielaniu łoju, a także niwelował nadmierną i nieprzyjemną woń podczas pocenia się. Stosowano go też jako lek przeciwgrzybiczy.


Dużą zaletą palczatki jest wpływ na wzmocnienie organizmu. Poza tym działa ona bakteriobójczo oraz łagodzi objawy przeziębienia. Można ją stosować w przypadku wystąpienia kaszlu. Sportowcom daje ukojenie w razie pojawienia się bólów mięśni.

 

Trawa cytrynowa zapobiega ryzyku wystąpienia chorób cywilizacyjnych


Substancje wchodzące w skład palczatki mają wpływ na regulację w organizmie poziomu ,,złego“ cholesterolu. Zabezpieczają także przed zbyt wysokim stężeniem glukozy we krwi. Dzięki temu układ sercowo-naczyniowy funkcjonuje prawidłowo, a groźne choroby, takie jak: miażdżyca, otyłość czy też cukrzyca nie są w stanie się rozwinąć. Antyutleniacze zawarte w trawie cytrynowej zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, niszcząc wolne rodniki, co powoduje powolniejsze starzenie się komórek. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze skutecznie zabezpiecza przed stanami chorobowymi i destrukcją organów wewnętrznych.


To warto wiedzieć


Trawa cytrynowa zawiera olejek eteryczny, który jest skutecznym środkiem odstraszającym komary oraz inne owady.
Przepis na napar z trawy cytrynowej na osłabienie i przeziębienie
Najpierw należy zagotować ok. 200 ml wody. Następnie do wrzątku dodajemy jedną łyżeczkę trawy cytrynowej. Naczynie z wodą i rośliną należy trzymać pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dla smaku można dodać: cynamon, goździki oraz miód. Napar należy pić, gdy jest ciepły.

 
Jarosław Cieśla

     




Inne wpisy w tej kategorii

Jak zadbać o płaski brzuch?

2021-11-26

Jak zadbać o płaski brzuch?

Wiele osób marzy o tym, żeby mieć sportową figurę i szczupłą sylwetkę. Takie cele pojawiają się zwłaszcza gdy nadchodzi lato albo… nowy rok. Dobrze byłoby bez skrępowania zdjąć koszulkę będąc na [...]

Czytaj dalej

Domowa krioterapia

2021-11-26

Domowa krioterapia

Już dawno odkryto, że na różnego rodzaju bóle pomaga oddziaływanie zimnem. Schładzanie miejsca, z którym związane są dolegliwości przynosi ulgę. Najlepiej o tym wiedzą zawodowi sportowcy, a także [...]

Czytaj dalej

Podnieś odporność

2021-11-26

Podnieś odporność

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest on potrzebny do rozwoju i komunikacji komó [...]

Czytaj dalej

Zdrowe oczy

2021-11-24

Zdrowe oczy

Niedobory poszczególnych witamin mogą zwiększać ryzyko wielu chorób oczu, zwłaszcza takich jak: zaćma, jaskra i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Badania sugerują, że niektóre [...]

Czytaj dalej