Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa już w starożytności ceniona była przez plemiona zamieszkujące tereny Ameryki Południowej. Wykorzystywano ją nie tylko jako przyprawę, lecz doceniano za walory wpływające na poprawę zdrowia i lepsze funkcjonowanie organizmu. Obecnie zyskuje sobie coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Przede wszystkim korzystnie działa na układ trawienny, przyspiesza przemianę materii, a także pozytywnie wpływa na umysł. Jakie jeszcze właściwości ma trawa cytrynowa? 

Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus łac.) nazywana też „palczatką cytrynową” oraz „cytronelą”, to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych. Bylina ta uprawiana jest w Europie, Azji, a także Afryce. Do rozwoju potrzebuje sporej ilości wody oraz nasłonecznienia i ciepła. Do spożycia nadają się liście oraz bulwy. Można je konsumować, dodając do potraw mięsnych (najczęściej drobiowych), owoców morza, sałatek warzywnych, a także sosów. Z palczatki wytwarza się również napary, napoje i nalewki. Oprócz celów spożywczych trawa cytrynowa jest składnikiem farmaceutyków oraz perfum. Występuje jako roślina ozdobna w ogrodach i jest sadzona w pojemnikach dla upiększenia tarasów.  

Na lecznicze walory trawy cytrynowej wpływają jej składniki

Palczatka ma wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich są olejki eteryczne zawierające cytral, czyli jeden z najbardziej cennych chemicznych związków organicznych należący do grupy aldehydów, a także mircen, alfa-terpinol oraz geraniol. Nie brakuje też witamin: A, B1, B2, B3, B6, B9 oraz C. Trawa cytrynowa zawiera również takie minerały jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, sód oraz cynk, a także substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym, czyli polifenole.

Cenne właściwości cytralu

Jednym ze składników trawy cytrynowej jest wspomniany wcześniej cytral. Jego charakterystyczną cechą jest wydzielany aromat cytrynowy. Dzięki temu ten związek organiczny jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym jako składnik perfum, dezodorantów, żeli i płynów do kąpieli, szamponów, odżywek, a także kremów oraz balsamów pielęgnacyjnych do ciała. Jego odświeżający zapach powoduje przyjemne doznania. Jednak nie tylko walory estetyczne wpływają na to, że jest to bardzo ceniony aldehyd. Przypuszcza się, że substancja ta może niszczyć komórki nowotworowe powodujące np. rozwój białaczki. Badania nad tą właściwością nadal trwają.

Trawa cytrynowa poprawia funkcjonowanie układu trawiennego

Spożywanie naparów z trawy cytrynowej wpływa na poprawę apetytu. Przyspieszeniu ulega także przemiana materii. Napoje na bazie palczatki dobrze sprawdzają się przy wystąpieniu problemów żołądkowych i niestrawności, powodując ustąpienie lub złagodzenie dolegliwości w obrębie układu trawiennego. 

Trawa cytrynowa wpływa na poprawę wydajności umysłu

Napoje i nalewki z palczatki bardzo pobudzająco działają na mózg i układ nerwowy. Sprawiają, że umysł staje się bardziej wydolny i sprawniej funkcjonuje. Poprawia się zdolność zapamiętywania, koncentracja i łatwość skojarzeń. Orzeźwiający aromat napoju powoduje lepszy nastrój. Stres mija – tak samo jak nerwowość – a człowiek czuje się spokojniejszy. Trawa cytrynowa działa relaksacyjnie i przeciwdepresyjnie.

Trawa cytrynowa to lek na wiele dolegliwości

Substancje zawarte w kłączach i bulwie trawy cytrynowej wykazują się właściwościami rozkurczowymi. Poza tym olejek wchodzący w skład palczatki skutecznie zwalcza stany zapalne skóry, niwelując zmiany zachodzące na jej powierzchni, czyli: wypryski, opryszczkę, a nawet owrzodzenia. Można go używać przy wystąpieniu bólów głowy i brzucha. Łagodzi także dolegliwości reumatyczne.
W medycynie ludowej napar z trawy cytrynowej był też stosowany przy zbyt dużym wydzielaniu łoju, a także niwelował nadmierną i nieprzyjemną woń podczas pocenia się. Stosowano go też jako lek przeciwgrzybiczy.


Dużą zaletą palczatki jest wpływ na wzmocnienie organizmu. Poza tym działa ona bakteriobójczo oraz łagodzi objawy przeziębienia. Można ją stosować w przypadku wystąpienia kaszlu. Sportowcom daje ukojenie w razie pojawienia się bólów mięśni.

Trawa cytrynowa zapobiega ryzyku wystąpienia chorób cywilizacyjnych

Substancje wchodzące w skład palczatki mają wpływ na regulację w organizmie poziomu ,,złego“ cholesterolu. Zabezpieczają także przed zbyt wysokim stężeniem glukozy we krwi. Dzięki temu układ sercowo-naczyniowy funkcjonuje prawidłowo, a groźne choroby, takie jak: miażdżyca, otyłość czy też cukrzyca nie są w stanie się rozwinąć. Antyutleniacze zawarte w trawie cytrynowej zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, niszcząc wolne rodniki, co powoduje powolniejsze starzenie się komórek. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze skutecznie zabezpiecza przed stanami chorobowymi i destrukcją organów wewnętrznych.

To warto wiedzieć

Trawa cytrynowa zawiera olejek eteryczny, który jest skutecznym środkiem odstraszającym komary oraz inne owady.
Przepis na napar z trawy cytrynowej na osłabienie i przeziębienie
Najpierw należy zagotować ok. 200 ml wody. Następnie do wrzątku dodajemy jedną łyżeczkę trawy cytrynowej. Naczynie z wodą i rośliną należy trzymać pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dla smaku można dodać: cynamon, goździki oraz miód. Napar należy pić, gdy jest ciepły.

Inne wpisy w tej kategorii

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

2024-04-17

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca, niezakaźna choroba skóry, przybierająca różne formy i stopnie nasilenia. Szacuje się, że na świecie łuszczyca dotyka około 2–3 proc. populacji.

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej