Marta

Marta

Uzdrowieńcze zioła św. Hildegardy

ziała Świętej Hildegardy

Święta jako benedyktynka, zielarka, kaznodziejka, uzdrowicielka i kompozytorka żyjąca w XI wieku podchodziła do zdrowia człowieka holistycznie.

Święta Hildegarda z Bingen omówiła cud uzdrowienia w 6 prawach:

1. Właściwie jeść i pić.
2. Czerpać energię z 4 żywiołów świata: ogień, woda, powietrze, ziemia.
3. Utrzymywać równowagę między ruchem a spokojem (praca–odpoczynek),
4. Odnaleźć naturalny rytm snu i czuwania.
5. Praktykować sztukę wydalania szkodliwych substancji (oczyszczanie, post, upusty, bańki, kąpiele).
6. Podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe (wady zastąpić cnotami).

W aktualnym artykule opiszę ogólnie produkty i zioła, o których mówi punkt pierwszy:

WŁAŚCIWIE JEŚĆ I PIĆ.

W podstawowej diecie św. Hildegarda w Physica poleca produkty:

Orkisz: „jako zboże najlepsze, jest on ciepły, tłusty i bogaty w składniki odżywcze (…) Zapewnia człowiekowi odpowiednie ciało, dobrą krew, wesołe usposobienie i radość w sercu”.
Powinien być w spożywany w codziennej diecie w formie chleba, płatków czy odżywczego śniadania zwanego habermus.

Koper włoski (fenkuł): „może być spożywany na surowo (…) Rozwesela człowieka, zapewnia mu łagodne ciepło, dobry pot i dobre trawienie”. Fenkuł stosować można na surowo i w formie gotowanej, ale może też być dodawany do zup czy gotowanych warzyw.

Kasztan jadalny: „jest bardzo gorący, jednak ma w sobie mieszankę dużej siły oddziaływania, która jest dodana do tego ciepła (…) owoc jest przydatny w zwalczaniu każdej choroby, jaka dotyka człowieka”.

Aby odżywić oraz uzdrowić wątrobę i śledzionę, święta poleca: Do 1 szklanki podgrzanego miodu dodać 0,5 szklanki mąki kasztanowej, wymieszać dokładnie i stosować po 1 łyżeczce 2 × dziennie. 

Konopie: „są ciepłe (…) Nasiona odznaczają się uzdrawiającym działaniem i zachowują w zdrowiu”.
Konopie są źródłem łatwostrawnego białka i uzdrowieńczych tłuszczów zawierających substancje kannabinoidowe.

Galgant: „prawie całkowicie gorący, jednak ma w sobie umiarkowany chłód. Odznacza się szerokim zakresem działania”. Ten cudowny korzeń, który wspomaga pracę serca i układu krążenia, święta poleca, aby: „Kto odczuwa dolegliwości sercowe (…) ten powinien natychmiast zjeść galant, a poczuje się lepiej”. Czy wiecie, szanowni Państwo, że galgant w Niemczech stosuje się jako lek na serce?

Bertram: „spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyści, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi, zapewnia jasny umysł”.

Przyznam, że bertram to mój faworyt wśród ziół Hildegardowych. Dodawany do posiłków na ciepło i na zimno wspomaga trawienie, wchłanianie, ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjnie.

Gałka muszkatołowa: „ma w sobie duże ciepło (…) spożywanie otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w doby nastrój”.

Na dobry nastrój właśnie polecam swoim podopiecznym zrobić ciasteczka według konkretnego przepisu.

Ciasteczka radości i dodające energii św. Hildegardy

Składniki:

  • 30 g gałki muszkatołowej w proszku,
  • 30 g cynamonu w proszku,
  • 8 szt. zmielonych goździków,
  • 1 kg mąki orkiszowej,
  • 1 szklankę cukru trzcinowego,
  • 3 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 250 g masła,
  • 300 g płatków migdałowych,
  • szczyptę soli,
  • wodę (w razie potrzeby).


Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki i rozwałkować na jednolitą masę o grubości ok. 3–5 mm, odcisnąć kształt ciasteczek, poukładać na papier do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec do 20 minut. Ciasteczka po ostudzeniu można przechowywać do paru miesięcy i spożywać do 5 szt. dziennie (dzieci do 3 szt. dziennie).

Pieprz kubeba: „jest suchy i ciepły. W człowieku spożywającym pieprz osłabnie kryjący żar (…) Pieprz go rozweseli i sprawi, że jego umysł będzie jasny, a wiedza wyraźna”.


Pieprz kubeba ziło Hildegardy

Pieprz kubeba jest dobrym produktem np. dla młodzieży w wieku dojrzewania, potrzebującej skupienia przy nauce, a także dla samotnych kobiet pragnących rozwijać się umysłowo.

 
Szanta: „jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała różnym chorobom”.
Osobom dorosłym gorąco polecam mieszankę na chłodne dni, niestrawności i kaszel wg świętej.
Aby ją przyrządzić, musimy wymieszać: 6 g nasion kopru włoskiego, 6 g koperku i 2 g szanty. Składniki należy zagotować na szklance wytrawnego czerwonego wina i pić małymi łykami. Osoby niepijące alkoholu mogą wino zastąpić wodą.

Cząber: „jest ciepły i wilgotny. Człowiek, który ma słabe serce i chory żołądek powinien jeść cząber na surowo, a ten go wzmocni (…) usunie z serca osłabienie, zaś z żołądka słabość i chorobę”.
Cząber ogrodowy nadaje się doskonale do każdego rodzaju potraw, działa przeciwgrzybiczo i zabezpiecza nas przed gronkowcem.

Hyzop: „z natury suchy, umiarkowanie ciepły i ma dużą siłę działania”.
To zioło ma działanie oczyszczające – oczyszcza zarówno nasze potrawy, szczególnie mięsne, jak i nasze ciało.

Mięta nadwodna: „jest ciepła, a jednocześnie nieco zimna (…) Można ją jeść z umiarem (…) Chłodzi tłuste i gorące trzewia oraz warstwę tłuszczu”.

Mięta stosowana w ilości 1 łyżeczki dziennie na surowo jest skuteczna we wspomaganiu odchudzania.

Bluszczyk kurdybanek: „jest bardziej ciepły niż zimny, ma w sobie siły przypraw. Jego zielona siła jest łagodna i pożyteczna, dzięki czemu człowiek wyczerpany, któremu brakuje ciała, powinien kąpać się w wodzie z dodatkiem tego ziela (…) i często go spożywać w zupie lub z mięsem albo plackiem, a bluszczyk mu pomoże”.
Bluszczyk kurdybanek ma wspaniałe właściwości – nie dość, że odżywcze to jeszcze czyści krew i limfę. Poleca się go stosować do mieszanek herbatek oczyszczających.

Bylica pospolita: „jest bardzo gorąca (…) spożywana po ugotowaniu w musie leczy chore trzewia i rozgrzewa zimny żołądek”.
Tak niedoceniany przez nas, wszędzie rosnący „chwast”, jest cudem uzdrowieńczym dla naszych żołądków i całego układu pokarmowego.

Krwawnik: „jest nieco ciepły i suchy oraz odznacza się specjalnym i doskonałym działaniem na rany”.
Krwawnik doskonale sprawdza się np. przy mikrouszkodzeniach układu pokarmowego, podczas obfitych miesiączek i częstych krwotoków z nosa.

Wszewłoga górska – pobudza krążenie, trawienie, wspomaga pracę i detoksykację narządów żółciotwórczych (wątroba), działa wiatropędnie, żółciopędnie, dzięki kwasom fenolowym stosowana jest w profilaktyce nowotworowej.

Galgant – poprawia przemianę materii, wspomaga pracę układu krążenia, działa ogrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwymiotnie i przeciwdziała kandydozie.

Korzeń lukrecji – chroni i regeneruje śluzówkę układu pokarmowego (uszczelnia jelita), działa wykrztuśnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie.

Cząber – powstrzymuje nadmierne wzdęcia i fermentację, pobudza trawienie, działa przeciwpatogennie.

Szanowni Państwo, o ziołach, jakie zalecała święta, można by pisać jeszcze wiele, ale mam nadzieję, że choć trochę przybliżyłam Państwu ich cudowne właściwości. Serdecznie polecam zapoznać się z wiedzą świętej, bo mimo upływu lat jest ona uniwersalna i wciąż skuteczna. Zapraszam do korzystania z przepisów Hildegardowych i doświadczania uzdrowieńczego działania ziół.

Na zdrówko!


Marta Dul

Inne wpisy w tej kategorii

Renesans konopi

2020-07-31

Renesans konopi

Jemy coraz więcej i nie zawsze zdrowo. Dieta, bogata w cholesterol, cukier i nasycone tłuszcze, konserwanty, sztuczne barwniki to problem, który stwarza wiele zagrożeń zdrowotnych, ale także zwyk [...]

Czytaj dalej

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj dalej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj dalej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj dalej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj dalej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj dalej