Woda źródło życia – jeden z trzech składników, bez którego nie możemy żyć

Woda źródło życia – jeden z trzech składników, bez którego nie możemy żyć

Żywioł, który oczyszcza

Żaden proces życiowy nie może obywać się bez wody. Krew, której plazma zawiera około 80 proc. wody, z powodu jej braku staje się lepka i nie może prawidłowo spełniać swoich zadań. Również ślina i sok żołądkowy zawierają wodę. Dzięki temu organizm może przyswajać z pożywienia potrzebne mu składniki, które roznoszone są przez krew do wszystkich komórek oraz tkanek i odżywiają je. 

Woda znajdująca się wewnątrz organizmu zapobiega jego przegrzewaniu, utrzymuje temperaturę ciała na poziomie 36,6°C. Płuca mogą spełniać swoją funkcję tylko wówczas, gdy są systematycznie nawilżane. Woda wchodzi też w skład śluzu w naszym ciele i dzięki temu śluzówki są wilgotne, narządy nie ocierają się o siebie, a stawy nie bolą. Woda reguluje ciśnienie tętnicze krwi i temperaturę ciała. Potrzebna jest także do oczyszczania organizmu, gdyż przemywa każdą jego komórkę i usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Komórka, która traci wodę, przestaje żyć. Woda jest nośnikiem i rozpuszczalnikiem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu odżywiania.

Niedobór wody – skutki

Jeżeli pijemy mało wody, to się odwadniamy i jesteśmy przez to narażeni na wszelkie choroby. Ponieważ nasz organizm systematycznie wydala wodę przez skórę i z moczem (średnio do 5 litrów w ciągu doby – w zależności od temperatury), dlatego stratę tę powinno się wyrównać. W przeciwnym razie nasz organizm zaczyna protestować i pojawiają się: zgaga, zaparcia, zmniejszenie ilość śliny, gorsze trawienie pokarmów, ból głowy, trudności z koncentracją, rozdrażnienie z powodu zakłócenia pracy systemu nerwowego. Na skutek osłabienia mniejsza jest zdolność do wysiłku, wysychają błony śluzowe, które są naturalną barierą dla wnikania bakterii i wirusów, pasożyty zaś mają lepsze warunki dla rozmnażania. 


Niedobór wody podwyższa gęstość krwi, podnosi ciepłotę ciała, a przewlekłe choroby stają się bardziej uciążliwe np. nasilają się: arterioskleroza, bóle stawów, serca itp. Wszystkie te problemy są wskaźnikami odwodnienia organizmu – a im bardziej jest on odwodniony, tym bardziej człowiek jest chory. Reakcje chemiczne oraz biologiczne zachodzące w naszym ciele opierają się na nadzwyczajnych właściwościach wody. Zdrowie zależy od wymiany energii w organizmie, a ta z kolei zależna jest od wody i jej jakości.


Sygnałem, że organizm się odwadnia, jest uczucie pragnienia. Nie należy do tego dopuszczać, tym bardziej, że pragnienie nie zawsze jest wskaźnikiem miarodajnym. Zawodzi zwykle u osób w podeszłym wieku oraz dzieci, u których zapotrzebowanie na wodę wynosi aż 10–15 proc. wagi ciała, podczas gdy u dorosłych jest to zaledwie 2–4 proc. Więcej wody potrzebują też sportowcy, osoby ciężko pracujące fizycznie, kobiety na diecie odchudzającej i karmiące piersią, a także ludzie cierpiący na biegunki i zaparcia.

Jak zapobiec odwodnieniu?

Jednymi z głównych przyczyn chorób są odwodnienie i zakwaszenie organizmu. Rozwiązanie jest często bardzo proste i polega właśnie na uzupełnieniu braków wody.


Najlepiej wypić szklankę wody: zaraz po przebudzeniu, pół godziny przed każdym posiłkiem, między posiłkami i przed pójściem spać. Picie przed posiłkami ułatwia trawienie, natomiast w czasie posiłku nie należy pić wody, gdyż wpływa to negatywnie na trawienie, gdyż woda spłukuje soki trawienne lub przynajmniej je rozcieńcza.


Powszechnie uważa się, że najkorzystniej jest pić wodę niegazowaną. Woda gazowana też ma swoje dobre walory np. działa orzeźwiająco i szybciej gasi pragnienie. Jednak należy jej unikać przy: nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, chorobach gardła i strun głosowych.


Zgodnie z najnowszymi badaniami większość współczesnych chorób ma bezpośredni związek z jakością spożywanej wody. Woda może być niestety też poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia człowieka, gdyż bywa siedliskiem różnych drobnoustrojów powodujących wiele chorób, a jeszcze do niedawna nawet epidemii. Większość szkodliwych związków rozpuszczonych w wodzie nie jest wyczuwalna przez zmysły człowieka. Gotowanie też nie jest najlepszym sposobem, by wodę oczyścić. A to dlatego, że choć temperatura zabija drobnoustroje, to tylko częściowo likwiduje zanieczyszczenia chemiczne. Dodatkowo zaś pozbawia wodę tlenu, co również wpływa na pogorszenie jej jakości. Chlorowanie wody oraz filtry nie spełniły również oczekiwań i nadal poszukuje się coraz nowszych metod uzdatniania wody pitnej.

Struktura wody

Dawniej, gdy ludzie nie zatruwali tak bardzo środowiska naturalnego, woda miała fizyczną strukturę, która ma decydujący wpływ na transport tlenu, substancji odżywczych i minerałów do komórek żywych organizmów. Rozwój cywilizacji (a wraz z nim wzrost zanieczyszczeń) zniszczył pierwotną strukturę wody nadaną jej przez naturę. Woda w czasach współczesnych zmienia swoją strukturę na destrukcyjną pod wpływem oddziaływania czynników zewnętrznych takich jak: promieniowanie satelitarne, urządzenia elektryczne, instalacje radiowe, telefony komórkowe itp. Woda taka jest pozbawiona energii lub jest energetycznie uboga – co z kolei działa na osłabienie naszych organizmów.

Sposoby uzdatniania wody

Najlepsza i najzdrowsza jest woda z lodowców. Choć nie można mieć takiej wody w codziennych warunkach, to można jednak upodobnić naszą wodę do takiej lodowcowej poprzez zamrażanie jej w lodówce. Taka woda ma strukturę podobną do wody znajdującej się w komórkach naszego organizmu, dlatego jest ona niezwykle korzystna. Dobrze jest wypić codziennie przynajmniej 2–3 szklanki przygotowanej w ten sposób wody (chłodnej, ale nie zimnej).


Innym naturalnym sposobem uzdatniania wody jest przygotowanie wody krzemowej. Krzem pełni w organizmie niezwykle ważną funkcję. Praktycznie znajduje się we wszystkich tkankach i jest barierą dla procesów starzenia organizmu. Woda krzemowa ma właściwości bakteriobójcze, niszczy wirusa grypy, hamuje krwotoki, pomaga przy bólu zębów, leczy anginę, katar, paradontozę, poprawia pracę nerek, wątroby i przemianę materii .U chorych na cukrzycę obniża poziom cukru. Niedobór krzemu przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych i żółciowych oraz obniżenia odporności immunologicznej.


Opracowała Grażyna Balkan

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej