Astaksantyna

Astaksantyna



Astaksantyna to substancja pochodząca z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami (karoteny i ksantofile). Są to naturalne barwniki występujące w roślinach. Dzięki wielu cennym właściwościom prozdrowotnym znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, ale i też w sporcie. Działa przede wszystkim antyoksydacyjnie, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu, poprawia też odporność organizmu oraz pamięć. Astaksantyna produkowana jest przede wszystkim przez algi morskie, a także drożdże oraz bakterie.

Prozdrowotne właściwości wspomnianego związku to przede wszystkim:

•    zapobieganie chorobom nowotworowym,
•    obniżanie poziomu glukozy we krwi,
•    polepszenie wzroku i ochrona oczu przed jaskrą i zaćmą,
•    obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi,
•    ochrona przed demencją, chorobą Parkinsona i chorobą Alzheimera,
•    poprawa pamięci,
•    opóźnienie starzenia się organizmu,
•    podwyższenie odporności,
•    przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej.

Substancja ta zwiększa również siłę fizyczną, zmniejsza ból mięśni podczas treningu, a także przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku – stąd jej zastosowanie również w sporcie.

Astaksantynę znajdziemy przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza. Najbogatszymi źródłami tej cennej substancji leczniczej są: łosoś (surowy oraz wędzony), krewetki, krab, langusta, a także pstrąg. Na rynku występuje też w postaci suplementów diety.
    
Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych stosowania astaksantyny, stąd warto włączyć ją do codziennej diety. Szczególnie zalecana jest osobom starszym oraz aktywnym.


    

Sławomir Śmiełowski