Bambus nakarmi, odżywi i da schronienie

Bambus nakarmi, odżywi i da schronienie


Bambus to trawa o drewniejącej łodydze z rodziny wiechlinowatych. Jest rekordzistą wśród najszybciej rosnących roślin na świecie – niektóre jego gatunki mogą urosnąć nawet do 1 m dziennie, a w ciągu całego życia bambus może osiągnąć imponującą wysokość do 40 m.

Średnica jego źdźbeł wynosi nawet 30 cm. Niezła trawka! Bambus naturalnie występuje głównie na terenach tropikalnych i subtropikalnych Azji, a także w Afryce i w obu Amerykach, jednak jego popularność sprawiła, że jest hodowany także w Europie. W Polsce także można go próbować uprawiać w donicach, jednak raczej do celów ozdobnych.


Rzeczywiście, bambus jest nie tylko piękny, ale też użyteczny i bardzo wszechstronny – w wielu kulturach służy jako ważne źródło pożywienia dla ludzi i zwierząt. W Chinach na przykład pędy bambusa często stanowią wartościowy dodatek do wielu dań. Bambus to także cenny materiał budowlany, wykorzystuje się go do tworzenia rękodzieł, można z niego stworzyć biżuterię czy nawet oprawki do okularów. Drewno bambusowe jest niezwykle trwałe i wytrzymałe, wyroby z niego mogą przetrwać nawet 100 lat. W Chinach i w Japonii bambusowe konstrukcje są często używane jako elementy dekoracyjne w ogrodach i w parkach.


Jako że bambus rośnie szybko, drewno bambusowe może stanowić doskonałą alternatywę wobec drewna z drzew egzotycznych. Swoją twardością przewyższa nie tylko dąb czy buk, ale nawet niektóre gatunki drewna egzotycznego. Po co więc wycinać całe lasy, skoro rośnie bambus?


Bambus – wysoko odżywcza roślina


Pędy bambusa są bezcennym źródłem składników odżywczych. Zawierają wysokie stężenie aminokwasów, węglowodanów, a także cennych soli mineralnych (krzem, potas, fosfor, sód, wapń, magnez czy żelazo) i witamin, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Pędy bambusa to także spore ilości witamin z grupy B, witamin: A, C i E; błonnika pokarmowego, polifenoli i fitosteroli.


Bambus jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Składniki aktywne zawarte w tej roślinie pomagają w redukcji stanów zapalnych i bólowych, co jest szczególnie ważne dla osób z chorobami stawów, borykających się z przewlekłym bólem. Na szczególną uwagę zasługuje krzemionka zawarta w bambusie – tak bardzo istotna dla zachowania zdrowych kości i stawów. Krzem wzmacnia je, co może pomóc w zmniejszeniu bólu i stanów zapalnych.


Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i nawilżającym ekstrakty z bambusa są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Ponieważ roślina zawiera witaminę C, niezbędną do produkcji kolagenu, kosmetyki z zawartością bambusa pomagają w zachowaniu elastycznej skóry. Wspomniany wcześniej krzem występujący w bambusie również wpływa na zdrowy wygląd skóry. Przeciwzapalne i antybakteryjne działanie bambusa pomaga łagodzić stany zapalne i redukować wypryski, a dzięki nawilżającym właściwościom bambus pomaga utrzymać wilgoć skóry na właściwym poziomie.


Bambus jest uważany za naturalny środek wspomagający odchudzanie, poprzez wpływ na regulację poziomu cukru we krwi i zmniejszenie apetytu. Jest to roślina o niskiej kaloryczności i niskiej zawartości tłuszczu, a ponieważ zawiera sporo błonnika, pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas. Substancje aktywne zawarte w bambusie pomagają wyregulować poziom glukozy we krwi i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Bambus – jak skorzystać z jego dobra


Choć w Polsce pędy bambusa nie należą do grupy popularnej żywności, to aby skorzystać z dobroczynnych walorów tej rośliny, wystarczy sięgnąć po kapsułkowane ekstrakty, które można nabyć w dobrych sklepach internetowych.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

B-kompleks — fundament dobrego samopoczucia i wydolności psychofizycznej

2025-12-03

B-kompleks — fundament dobrego samopoczucia i wydolności psychofizycznej

Witaminy z grupy B tworzą synergiczny zestaw mikroskładników kluczowych dla pracy układu nerwowego, metabolizmu energii, funkcji poznawczych oraz ogólnego samopoczucia. Sprawdź ich działanie.

Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o cynku

2025-12-02

Co warto wiedzieć o cynku

Gdyby zrobić ranking składników pokarmowych najważniejszych dla zdrowia człowieka, to na szczycie tej listy znalazłby się cynk. Przybliżamy cechy cynku i wskazujemy, dlaczego warto po niego sięgać.

Czytaj dalej

Kwasy omega w profilaktyce neurodegeneracji i wspomaganiu pamięci

2025-11-06

Kwasy omega w profilaktyce neurodegeneracji i wspomaganiu pamięci

Kwasy omega-3 działają na mózg wielokierunkowo. Przede wszystkim stanowią budulec błon komórkowych neuronów, dzięki czemu wpływają na ich elastyczność i ułatwiają przekazywanie impulsów nerwowych.

Czytaj dalej

Czy chlorella pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich?

2025-11-05

Czy chlorella pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich?

Chlorella to wyjątkowy glon pochodzący z Dalekiego Wschodu, słynie z bogactwa w substancje odżywcze oraz – co istotne – posiada właśnie właściwości detoksykacyjne. Sprawdź jakie.

Czytaj dalej