Czy chlorella pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich?

Czy chlorella pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich?

Na detoksykację wpływ mają różne czynniki. Dzisiaj opowiem o algach, a konkretnie o chlorelli. Jest to wyjątkowy glon pochodzący z Dalekiego Wschodu, słynie z bogactwa w substancje odżywcze oraz – co istotne – posiada właśnie właściwości detoksykacyjne. Zanim jednak przejdziemy do głównego tematu, przyjrzyjmy się bliżej algom.

Algi – bogate źródło pożywienia

Glony morskie od wieków są ważnym źródłem pożywienia, jednak głównie w Azji. Tamtejsze systemy medyczne korzystały także – i robią to do dziś – z prozdrowotnych właściwości alg. Już w najstarszych cywilizacjach (Indie, Rzym) algi podawano na stół podczas wystawnych uczt, ale też były codziennym składnikiem wyżywienia. Cieszy fakt, że ostatnimi laty również Europejczycy zaczęli korzystać z wielowiekowych zdobyczy kuchni i medycyny Wschodu. Dzięki temu trendowi coraz częściej mówi się w naszym regionie Europy o algach, które stanowią przebogate źródło odżywczych makroskładników oraz cennych mikroskładników (witaminy i minerały).

Algi to przede wszystkim cenne źródło witamin: A, B, C, D, E, K, PP – niacyna, czy B9 – kwas foliowy oraz minerałów: żelazo, wapń, jod, cynk, miedź, brom, mangan, magnez, a także zdrowego białka. Właśnie dzięki wysokiej zawartości białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 zalecane są w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Algi korzystne są także dla jelit, ponieważ zawierają płynny błonnik. Nie trzeba też celowo jechać nad morze po jod, albowiem algi zawierają dużo tego pierwiastka, więc można uzupełnić ewentualne jego niedobory. Skoro glony obecne są w każdej kuchni azjatyckiej, to znak, że są zdrowe i warto po nie sięgać.

Królowa alg, czyli chlorella

Przejdźmy jednak do bohatera tej publikacji, czyli do chlorelli. Nazwa glonu wynika z zawartości naturalnego, zielonego barwnika jakim jest chlorofil. Glon ten należy do gromady zielenic, czyli jednokomórkowych roślin występujących w wodach Dalekiego Wschodu, zarówno słodkich, jak i słonych. Z uwagi na wyjątkową zawartość substancji odżywczych, chlorofilu, aminokwasów oraz kwasu foliowego chlorellę zalicza się do żywności funkcjonalnej typu superfood.

Walorów prozdrowotnych ma ona wiele, w szczególności:

  • wspiera detoksykację organizmu, pomagając usuwać szkodliwe substancje (metale ciężkie, pestycydy i inne szkodliwe substancje),
  • wspomaga obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL,
  • wspomaga obniżenie poziomu trójglicerydów,
  • pomaga w poprawie wrażliwości insulinowej, wpływając pośrednio na poziom glukozy we krwi,
  • bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, czym wspomaga układ naczyniowo-sercowy,
  • dba o odporność, przyczyniając się do stymulacji produkcji białych krwinek,
  • dzięki obecności wit. B12 i żelaza wspomaga zapobieganie anemii,
  • bierze udział w opóźnianiu procesów starzenia się organizmu.

To oczywiście nie wszystkie zalety chlorelli, ale tym razem chcę się skupić na detoksykacji organizmu i roli, jaką w tym procesie spełnia omawiany glon.

Rola chlorelli w detoksykacji

Rola ta jest wyjątkowo istotna i prozdrowotna. Przeprowadzone badania na zwierzętach jednoznacznie wskazują, że regularne przyjmowanie chlorelli pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich oraz innych toksycznych związków. Wiąże się ona bowiem z metalami ciężkimi i wraz z nimi opuszcza ciało. Dlatego też, mówiąc i pisząc o chlorelli, najczęściej wspomina się o tej niezwykłej właściwości.

Aby stosowanie chlorelli przyniosło spodziewane efekty, nie może być ono okazjonalne. Skutki można zauważyć dopiero po kilkunastu dniach stosowania, a nawet po kilku tygodniach. Zależne jest to od stanu organizmu i celu, jaki chcemy osiągnąć. Przykładowo spadek ciśnienia krwi czy poprawa energii mogą być zauważone wcześniej aniżeli efekt detoksykacji. Chcąc więc osiągnąć bardziej znaczące efekty, na przykład ustabilizowanie poziomu cukru we krwi czy poprawę odporności, konieczne będzie aplikowanie sobie chlorelli przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Jest to środek naturalny, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby regularnie go zażywać; nie daje żadnych skutków ubocznych, więc nie musimy się niczego obawiać.

Kilka ważnych uwag

Każde oczyszczanie organizmu wiąże się z pewnymi objawami. Również i w przypadku stosowania chlorelli mogą takie wystąpić, np. biegunka, bóle głowy, brzucha czy wymioty. Są to normalne efekty oczyszczania i ustępują samoistnie.

Kolejną istotną sprawą jest stan zdrowia konkretnej osoby. Przy ciężkich chorobach, regularnym przyjmowaniu różnych leków, terapię oczyszczającą chlorellą należy skonsultować z lekarzem, albowiem mogą wystąpić przeciwwskazania. Niektóre osoby mogą też być uczulone na glony, co również wyklucza ich stosowanie.

Na rynku chlorella dostępna jest w formie suplementów, czyli w tabletkach lub w formie proszku w kapsułkach. Należy przede wszystkim wybierać te najwyższej jakości i bez sztucznych dodatków. Dawkowanie zależne jest od celu stosowania suplementu i od formy w jakiej przyjmujemy. Najlepiej stosować się do zaleceń producenta, biorąc jednak niewątpliwie pod uwagę cel terapii.

Literatura: 1/ Małąchow G., Oczyszczanie organizmu, Oficyna Wydawnicza ABA, 2004. 2/ Mazurczyk A., Przebudzenie do zdrowia. Wysokowibracyjne pożywienie: sok z jęczmienia i chlorella, czyli żywność funkcjonalna w czasach przemian, Wydawnictwo SORUS, 2022. 3/ https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorella
Suplement diety. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt nie posiada właściwości leczniczych. Stosować zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu.

Inne wpisy w tej kategorii

Wzmocnij odporność w 30 dni

2025-10-30

Wzmocnij odporność w 30 dni

Patogeny atakują głównie w okresie jesienno-zimowym, ale o odporność warto dbać przez cały rok. Podpowiadamy jak.

Czytaj dalej

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

2025-10-16

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

Cynk jest niezbędnym dla organizmu pierwiastkiem śladowym – odgrywa kluczową rolę we wzroście, rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Sprawdź jak go suplementować.

Czytaj dalej

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej