Izabela

Izabela

Domowe maseczki na poprawę urody

Domowe maseczki na poprawę urody


Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupować drogich produktów, aby zapewnić sobie atrakcyjniejszy wygląd. Poza tym nie zawsze takie specyfiki są zdrowe, gdyż w ich skład wchodzą różnego rodzaju  chemiczne substancje.


Co zatem można zrobić? Natura sama daje nam wiele możliwości. Wystarczy skorzystać z jej darów, czyli roślin, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Wpływają one korzystnie na nasze ciało, a przede wszystkim nie szkodzą, gdyż nie zawierają substancji toksycznych negatywnie działających na organizm. Samemu można sporządzić maseczkę, poprawiająca wygląd skóry, odbudowującą jej struktury i odmładzającą cerę. Mogą z niej skorzystać nie tylko kobiety, ale również panowie. Takie domowe sposoby dbania o urodę są świetnym rozwiązaniem pielęgnacyjnym.


Maseczka na cerę tłustą


O tłustą cerę należy dbać szczególnie. Brak pielęgnacji może skutkować rozwijaniem się stanów zapalnych na powierzchni skóry. Często też pojawiają się wypryski, zmiany trądzikowe czy też zaskórniki. Charakterystyczną jej cechą jest także połysk oraz świecenie się. Ze względu na swoje właściwości skóra cery tłustej powinna być oczyszczana, odpowiednio nawilżona, a także poddana usuwaniu naskórka, który jest martwy. Należy też zadbać o jej właściwe odżywienie, odetkanie zatkanych porów i zabezpieczanie przed uszkodzeniem. Przy pielęgnacji trzeba z cerą tłustą postępować delikatnie.

   
Potrzebna będzie jedna łyżeczka miodu pszczelego, wody oraz łyżka mąki kukurydzianej. Wszystko należy ze sobą dokładnie wymieszać – tak, aby uzyskać jednolitą papkę. Następnie nakładamy ją na twarz na 10–15 minut. Po zabiegu maseczkę trzeba dokładnie zmyć ciepłą wodą.  

 
Maseczka oczyszczająca


Nie tylko chcemy, żeby nasza cera wyglądała młodo, ale również pięknie i estetycznie. Niestety wiele osób ma problem z zatkanymi porami. Skutkiem tego jest gromadzenie się zanieczyszczeń, które niekorzystnie wpływają na wygląd skóry. Pojawiają się niemiłe dla oka zmiany w postaci zaskórników, trądziku i wyprysków. Przy stanach zapalnych skóry mogą wystąpić krosty, a także uczucie swędzenia i pieczenia. Nie należy do tego dopuścić, a dbać o cerę regularnie, bo zaniedbanie skutkuje długim czasem leczenia. Dlatego warto stosować maseczki z naturalnych składników, które nie tylko oczyszczą, ale również nawilżą i zregenerują komórki skórne.


Trzeba obrać dość duże jabłko lub dwa małe. Później ścieramy je na tarce i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i tyle samo twarożku. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wszystko nakładamy na twarz. Najlepiej w czasie zabiegu leżeć, gdyż maseczka może się nie trzymać. Po 15–20 minutach całość należy zmyć letnią wodą z dodatkiem toniku.  


Maseczka wygładzająca


Warto od czasu do czasu zapewnić skórze kompleksowy lifting. Odpowiednia maseczka nie tylko ją nawilży i uelastyczni, ale też odpowiednio wygładzi. Niewielkie zmarszczki zostaną zniwelowane, co nada cerze młodszy wygląd. Poza tym taki zabieg wpłynie również na wyrównanie naskórka oraz – co jest bardzo istotne – oczyści z toksyn. Cera będzie jaśniejsza i dobrze rozświetlona. Nie tylko wygładzimy skórę, ale również usuniemy stary naskórek. W tym celu należy 100 g papai i miąższ z połówki awokado rozgnieść razem tak, aby otrzymać coś w rodzaju puree. Następnie do tej masy dodajemy jedno żółtko oraz po łyżeczce oliwy z oliwek i miodu pszczelego. Teraz wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Taką maseczkę pozostawić na twarzy przez 15–20 minut. Po zabiegu trzeba ją zmyć ciepłą wodą z dodatkiem toniku.

 
Maseczka odżywiająca skórę

Tym razem użyjemy bananów. Mają one w swoim składzie wiele cennych minerałów, takich jak magnez oraz potas, a także witaminy: A, B i C. Maseczka wykonana z tych owoców pozwoli na regenerację skóry oraz pobudzenie jej tkanek do lepszego funkcjonowania.

Należy pokroić dwa banany i mocno je ugnieść. Następnie dodaj jedną łyżkę płatków owsianych. Całość należy wymieszać do momentu, aż płatki będą już rozmiękczone. Gęstą maseczkę zaaplikuj na twarz. Teraz się połóż i zrelaksuj. Po 15–20 minutach zmyj maseczkę ciepłą wodą.


Zabiegi z wykorzystaniem maseczek najlepiej jest wykonywać wieczorem. Dobrze jest, aby przed ich nałożeniem dokładnie oczyścić skórę. Po zdjęciu maseczki warto na twarz zaaplikować krem o działaniu nawilżającym.


Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Suszone pomidory

2021-09-24

Suszone pomidory

Suszone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Można je dłużej przechowywać, niż świeże, jednak co ważniejsze posiadają zwiększoną ilość składników odżywczych, dzięki czemu mają silniejsz [...]

Czytaj dalej

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

2021-09-24

Skuteczne sposoby na wypadające włosy

Wypadanie włosów nie jest niczym niezwykłym. Zdarza się to każdego dnia i nie musi oznaczać, że dzieje się coś niedobrego. Czasami jest to związane z jakimiś zmianami w naszym organizmie i po jak [...]

Czytaj dalej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj dalej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj dalej

Ananas

2021-09-20

Ananas

Ananas to owoc tropikalny, który jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Roślina ta jest także wykorzystywana w lecznictwie. Substancje w niej zawarte wykazują się działaniem p [...]

Czytaj dalej

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

2021-09-16

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

Czosnek czarny to nic innego jak biały czosnek, który dobrze znamy. Uzyskuje się go ze świeżego czosnku (Allium sativum L.), który poddawany był przez dłuższy czas „fermentacji” w kontrolowanej w [...]

Czytaj dalej