Domowe sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów

Domowe sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów

Cholesterol to bardzo istotny składnik błon komórkowych, jest też niezbędnym elementem produkcji witaminy D3, hormonów płciowych oraz nadnerczy. Prawidłową pracę mózgu również zapewnia między innymi cholesterol. Niestety związek ten ma też swoją gorszą stronę, albowiem jego nadmiar powoduje choroby układu krwionośnego, a według dr. T. Colina Campbella także nowotwory. Podobnie rzecz ma się z trójglicerydami, których nadmiar zazwyczaj odpowiada za zawały serca oraz udary mózgu. Jak więc samemu obniżyć poziom tych związków w organizmie?

Wykluczenie tłuszczów zwierzęcych oraz tłuszczów trans

Tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) oraz tłuszcze trans (utwardzone przemysłowo oleje roślinne poprzez dodanie wodoru – margaryny) to najgroźniejsze dla serca składniki pożywienia. Należy pamiętać, że wspomniane tłuszcze znajdują się w wielu gotowych produktach, których także należy unikać. Chociażby w gotowych produktach cukierniczych tłuszcze trans przedłużają ich zdolność do spożycia, ale szkodzą naszemu zdrowiu. Jeśli chodzi o nabiał, to należy wybierać chude twarogi, unikając serów smażonych, topionych czy żółtych.

Zdrowe oleje roślinne

Niekorzystną frakcję cholesterolu LDL możemy z kolei obniżyć, spożywając wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli przede wszystkim oleje: rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, oliwę, a także soję, orzechy, pestki (dyni, słonecznika) lub awokado. Należy przy tym pamiętać, aby były to nierafinowane oleje z pierwszego tłoczenia na zimno.

Smażyć należy najlepiej na oleju kokosowym, albowiem podgrzewanie innych tłuszczów roślinnych w temperaturze powyżej punktu dymienia (160–180 stopni C) powoduje niekorzystne reakcje.

Produkty bogate w błonnik

Nasza dieta powinna być bogata w błonnik oraz stanole i sterole. Te składniki zapewnią nam warzywa i owoce. Powinniśmy wybierać te o różnych kolorach, które zapewnią nam jak największą gamę witamin i minerałów. Kolor bowiem ściśle wiąże się ze składem mineralnym produktu. Najbardziej wskazana jest zielenina, ale należy uzupełniać dietę warzywami i owocami czerwonymi czy żółtymi. Wielokolorowość na stole to podstawa żywienia.

Szkodliwe rafinowane zboża i cukier

Oczywiście wyroby pełnoziarniste są wskazane (choć w ograniczonym zakresie), ponieważ dostarczają nam wspomniany już błonnik, ale wszelkie produkty ze zbóż oczyszczonych czy pszenicy (w większości modyfikowanej genetycznie) szkodzą naszemu zdrowiu. Należy więc wybierać ryż i mąki pełnoziarniste, owsianki (nie błyskawiczne), a eliminować białe bułeczki, chleb i biały ryż.

Jednym z największych (jeśli nie największym) wrogiem naszego organizmu jest cukier, obecny dziś w niemal wszystkich spożywczych produktach przemysłowych. Najlepiej więc samemu przygotowywać posiłki, maksymalnie wykluczając spożycie tzw. gotowców. Mamy wówczas największą kontrolę nad tym, co jemy.

Aktywność fizyczna

Jak powiadał Wojciech Oczko, nadworny lekarz Stefana Batorego: „Ruch zastąpić może wiele leków, ale żaden lek nie zastąpi ruchu”. Jest to powszechnie znana prawda, ale już rzadziej stosowana. Aktywność powinna być oczywiście dostosowana do wieku, możliwości fizycznych, kondycji, ale nie może być całkowicie pominięta. Wystarczy codzienny 40–50-minutowy spacer, przejażdżka rowerowa, fizyczna praca na działce czy nawet siłownia dla mocniejszych. Najlepiej, gdy odbywa to się na świeżym powietrzu, ale formy ćwiczeń w pomieszczeniach zamkniętych również są wskazane.

Odstawienie używek

Alkohol prowadzi do zaburzeń równowagi tłuszczowej w organizmie, co wiąże się z poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów. Często też różne trunki są dosładzane, co podwójnie nam szkodzi. Palenie tytoniu z kolei powoduje rozwój miażdżycy oraz obniża poziom dobrej frakcji cholesterolu HDL. Przestrzegam również przed modnymi dziś wśród młodych ludzi tzw. e-papierosami.

Korzystanie z apteki Pana Boga

Mowa oczywiście o ziołach. Wiele z nich ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, w tym na obniżenie poziomu omawianych związków w organizmie. Należy wprowadzić codziennie picie naparów z różnych ziół, takich jak: pokrzywa, karczoch czy babka płesznik.

Wskazane jest również picie napoju owsianego (płatki owsiane zalane wrzącą wodą, z dodatkiem cynamonu). Zawarty w nim błonnik wyłapuje bowiem cząsteczki cholesterolu i usuwa je z naczyń krwionośnych.

Wiele innych ziół także wspomoże nasze zdrowie, więc korzystajmy z tej taniej i naturalnej boskiej apteki. Aby zadbać o zdrowie, w tym przypadku o poziom lipidów, wystarczy odstawić (lub maksymalnie ograniczyć) mięso i tłuszcze zwierzęce, cukier i białą mąkę oraz używki, dietę oprzeć na warzywach i owocach, poruszać się trochę codziennie, zażywać zioła, a niebawem sami zauważymy korzystny wpływ tychże metod na nasze zdrowie i samopoczucie. 

Bibliografia: Jarosz, M. (red.) (2020). Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja 2020. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia, Kaluza, J., & Mierzejewska, Z. (2018). Cholesterol i profil lipidowy – znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Warszawa: PZWL, Woynarowska, B., & Gajewska, D. (2017). Zdrowa dieta w profilaktyce chorób układu krążenia. Kraków: Wydaw-nictwo Medycyna Praktyczna.
Suplement diety. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt nie posiada właściwości leczniczych. Stosować zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu.

Inne wpisy w tej kategorii

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

2025-09-26

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

Często mówimy o odporności czy detoksykacji organizmu, ale zazwyczaj pomijamy – jakże istotny w tym obszarze – układ limfatyczny. Sprawuje on wiele kluczowych dla organizmu funkcji.

Czytaj dalej

Łuszczyca – choroba skóry czy całego organizmu?

2025-09-24

Łuszczyca – choroba skóry czy całego organizmu?

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca, niezakaźna choroba skóry, przybierająca różne formy i stopnie nasilenia. Szacuje się, że na świecie łuszczyca dotyka około 2–3 proc. populacji.

Czytaj dalej

Hydrokoloidy – główne dodatki do żywności przemysłowej

2025-09-15

Hydrokoloidy – główne dodatki do żywności przemysłowej

Zgodnie z przepisami prawa producenci nie muszą podawać na etykietach tych dodatków, których w produkcie jest poniżej 2 proc. Jakie to dodatki? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Dbaj o swoją tarczycę

2025-09-08

Dbaj o swoją tarczycę

Tarczyca to jeden z najważniejszych gruczołów w ludzkim ciele, pełni wiele kluczowych funkcji niezbędnych dla utrzymania organizmu w zdrowiu i równowadze. Sprawdź, co zakłuca jej pracę.

Czytaj dalej