Przeciwnowotworowe działanie galanginy (galgant)

Galangina galgant

Galangina jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy flawonoli.

To związek polifenolowy ekstrahowany głównie z kłączy galgantu – naturalny antyoksydant, który spowalnia rozwój komórek nowotworowych.

Wiele badań wykazało, że galangina przeciwdziała nowotworom: wątroby, piersi, płuc, żołądka, jelita grubego, szyjki macicy czy skóry.

Jak działa galangina?

  • Ochrania zdrowe komórki. Wykazuje działanie antygenotoksyczne przeciwko rakotwórczym czynnikom środowiskowym i dietetycznym w zdrowych komórkach.
  • Hamuje tworzenie, wzrost, namnażanie i żywotność komórek nowotworowych.
  • Doprowadza do apoptozy (uśmiercenia) komórki nowotworowej, prowadząc do jej samobójstwa.
  • Pobudza autofagię, czyli degraduje uszkodzone elementy komórkowe, poddając je recyklingowi w celu utrzymania homeostazy w organizmie. Galangina uczestniczy w procesie autofagii, wzmacniając działanie przeciwnowotworowe.
  • Hamuje angiogenezę. Angiogeneza jest ważnym procesem fizjologicznym w organizmie – pomaga dostarczać tlen i składniki odżywcze do nowo powstałych tkanek. Angiogeneza to tworzenie się naczyń krwionośnych, ale proces ten można zaobserwować także podczas rozwoju nowotworu. Dlatego hamowanie go jest obiecującą drogą badań nad terapiami przeciwnowotworowymi.
  • Hamuje powstawanie przerzutów. Galangina to tak silny związek, że jest w stanie zapobiec przerzutom w nowotworach złośliwych.
  • Działa synergistycznie wraz z chemioterapeutykami, na przykład z cisplatyną skuteczniej uśmierca komórki raka płuc.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

2025-09-22

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

Aktualnie niedożywienie, zwłaszcza w kontekście niedostatecznej podaży białka, staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych osób starszych. Jak temu zaradzić dowiesz się z tego artykułu.

Czytaj dalej

Kakao jako superfood

2025-09-05

Kakao jako superfood

Kakao właściwości zdrowotne zawdzięcza bogactwu bioaktywnych składników, które wspierają ciało i umysł. W Europie przez długi czas kojarzono je głównie z deserami, ale teraz się to zmienia. Sprawdź.

Czytaj dalej