Soda oczyszczona – strażnik równowagi kwasowo-zasadowej

Soda oczyszczona – strażnik równowagi kwasowo-zasadowej

Nazwa chemiczna sody oczyszczonej to wodorowęglan sodu.

Już w starożytnym Egipcie pozyskiwano ją przez odparowanie wód z jezior sodowych. Jednak dopiero w XVIII w. Henri Louis Duhamel du Monceau uzyskał czystą sodę, wykorzystując metodę rekrystalizacji. Kolejne odkrycia pozwoliły na pozyskiwanie sody w ilościach przemysłowych.


Soda oczyszczona stosowana jest w przemyśle medycznym i farmaceutycznym między innymi jako składnik antybiotyków, preparatów przeciwgruźlicznych i roztworów iniekcyjnych. Zewnętrznie można ją wykorzystać w przypadku ukąszenia komara i oparzenia pokrzywą, ponieważ, dzięki reakcji hydrolizy, neutralizuje ona nadmiar kwasu. Okazało się jednak, że soda, mimo swoich właściwości zobojętniających kwas, nie zaburza kwasowości żołądka, ale korzystnie wpływa na regulację bilansu kwasowo-zasadowego naszego organizmu. Wspomaga też system immunologiczny organizmu.

Każdy organ wymaga odpowiedniego środowiska kwasowo-zasadowego dla prawidłowej pracy. Na przykład odpowiednie pH żółci jest zasadowe i wynosi 7,5–8,5. Można więc przyjąć, że zasadowe środowisko jest bardziej korzystne dla naszego organizmu. Na szczęście mamy sprawny system regulujący poziom kwasowości. W celu obniżenia kwasowości krwi wytwarzamy więcej wodorowęglanu i mniej dwutlenku węgla. Zaburzenia tych mechanizmów regulujących kwasowość prowadzą do powstania kwasicy. 

Współczesna dieta, styl życia i ciężkie schorzenia przyczyniają się do niedoborów kationów potasu i nadmiaru sodu. Kwasica organizmu może być spowodowana także nadmiarem toksyn w naszym organizmie, przyjmowaniem leków, stresem, brakiem aktywności fizycznej oraz niewłaściwą dietą. Do zakwaszających produktów należą: mięso, cukier, biała mąka pszenna i produkty pochodne, a także: biały ryż, sery żółte, kawa, czarna herbata, kakao i czekolada.

W przypadku zakwaszenia organizmu dochodzi do zakłócenia energetycznych procesów biochemicznych, w tym obniżenia przyswajalności tlenu, co skutkuje pogorszeniem się ogólnego stanu zdrowia. Może to prowadzić do wielu poważnych chorób, na przykład: osteoporozy, zwyrodnienia stawów, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i chorób nerek.

Najprostszym i tanim sposobem na wspomaganie organizmu w obniżaniu kwasowości krwi jest właśnie stosowanie sody oczyszczonej.

Soda, jak stosować?

Sodę oczyszczoną pijemy zawsze na czczo, na pół godziny przed posiłkiem. Zaleca się wypijanie jednej szklanki wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie (70–80°C) i studzimy (do ok. 50°C). Możemy też nalać pół szklanki wrzątku, wsypać sodę, zamieszać i dolać zimnej wody. Gdy zdarzy nam się przesadzić z sodą, to nie ma powodu do zmartwień – jej nadmiar jest usuwany z organizmu samoczynnie.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Turnus zdrowotny  "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

2025-10-23

Turnus zdrowotny "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

Eden Rajskie Spa jest to luksusowy kompleks wypoczynkowy w miejscowości Rajskie w samym sercu Bieszczadów. Pobyt w naszym ośrodku to gwarancja absolutnego wypoczynku na łonie natury. Zapraszamy!

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

2025-09-22

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

Aktualnie niedożywienie, zwłaszcza w kontekście niedostatecznej podaży białka, staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych osób starszych. Jak temu zaradzić dowiesz się z tego artykułu.

Czytaj dalej

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj dalej

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

2025-08-19

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

Bez wody nie ma życia! Latem, gdy dokuczają nam upały, to szczególnie istotne, albowiem zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Jak więc prawidłowo nawodnić się w tym gorącym okresie?!

Czytaj dalej

Cukier w owocach – zdrowy czy nie

2025-08-08

Cukier w owocach – zdrowy czy nie

Czy jedzenie owoców latem na pewno jest zdrowe, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość cukru. Czy cukier w owocach może prowadzić do przyrostu masy ciała, spadków energii i wahań nastroju? Sprawdź.

Czytaj dalej