Oman wielki korzeń 250g

Oman wielki to roślina lecznicza pochodząca najprawdopodobniej z Azji Środkowej i rozpowszechniona w Europie. Znana była już w starożytnych Rzymie i Grecji. W Polsce spotkać można oman głównie w zaroślach, na porębach oraz przy źródłach. Oman wielki uprawiany jest w celach farmaceutycznych. Wykorzystuje się głównie korzeń rośliny – w nim znajdują się: do 3,5% olejku eterycznego, inulina (naturalny probiotyk), fitosterole, witamina E i sole mineralne.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto  Cena podstawowa 28,00 22,40 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Oman wielki korzeń 250g

Oman wielki to roślina lecznicza pochodząca najprawdopodobniej z Azji Środkowej i rozpowszechniona w Europie. Znana była już w starożytnych Rzymie i Grecji. W Polsce spotkać można oman głównie w zaroślach, na porębach oraz przy źródłach. Oman wielki uprawiany jest w celach farmaceutycznych. Wykorzystuje się głównie korzeń rośliny – w nim znajdują się: do 3,5% olejku eterycznego, inulina (naturalny probiotyk), fitosterole, witamina E i sole mineralne.

Oman według literatury zioło ma właściwości, dzięki którym stosowało się je jako środek:

  • wykrztuśny i pobudzający wydzielanie soków trawiennych,
  • zmniejszający napięcie mięśni gładkich jelit,
  • łagodzący bóle brzucha, wzdęcia oraz regulujący wypróżnianie,
  • niwelujący zapalenie nerek i dróg moczowych,
  • łagodzący stany zapalne jamy ustnej, dziąseł, gardła (stosowanie zewnętrzne),
  • przeciwpasożytniczy i przeciwbakteryjny,
  • regulujący i uintensywniający krwawienia miesiączkowe,
  • w dolegliwościach skórnych, nadciśnieniu, obrzękach reumatycznych i otyłości,
  • uspokajający, ale równocześnie wzmacniający układ nerwowy.

Przygotowanie: 

Napar – 2 łyżki korzenia zalać 1–2 szklankami wrzącej wody lub mleka, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Pić 2–6 razy dziennie po 100 ml. Przy pasożytach – 200 ml 3 razy dziennie (napar z 2–3 łyżek suszu na 1 szklankę wrzątku, parzyć 20 minut). Stosować również do płukanek, nasiadówek, okładów i przemywania (np. skóry trądzikowej i łojotokowej). Do nosa 2–3 krople naparu co 3–4 godziny – do obu otworów nosowych za pomocą małego spreju. 

Odwar – 2 łyżki korzenia zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić przy nieżytach gardła i krtani po 50 ml co 2–3 godziny.

Nalewka – 100 ml sproszkowanego korzenia suchego lub świeżego zalać 250 ml alkoholu zimnego lub gorącego 40–60%. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej tydzień. Przefiltrować. Zażywać kilka razy dziennie po pół łyżeczki (w nieżytach układu oddechowego i zatok) lub 5 ml 2–3 razy dziennie (inne schorzenia). Do przemywania pryszczy, liszajów, ropni, owrzodzeń, ran (w stanie nierozcieńczonym) oraz skóry schorzałej (trądzikowej, łojotokowej, z wypryskami): 1 łyżka na 1/2 –1 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

2023-10-06

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

Chrzan pospolity jest jednym z najstarszych ziół, to naturalny antybiotyk. Z powodu swych właściwości chrzan i dziś sadzony jest w prawie każdym wiejskim ogrodzie i sadzie.

Czytaj więcej

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

2023-03-28

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

Agawa to ponad 300 gatunków roślin w Ameryce Północnej i Południowej. Wykształcają one mięsiste liście magazynujące wodę. Zaliczane są do grupy ekologicznej sukulentów. Zakwitają po przeżyciu kil [...]

Czytaj więcej

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

2023-03-20

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

Toksoplazmoza to zakaźna choroba pasożytnicza wywołana przez pierwotniaka o nazwie Toxoplasma gondii – szeroko rozpowszechnionego w środowisku naturalnym. Toksoplazmoza może stanowić poważne za [...]

Czytaj więcej

O pasożytach raz jeszcze

2023-03-07

O pasożytach raz jeszcze

Na temat pasożytów na łamach „ZbL” pisaliśmy już wielokrotnie, a w marcowym wydaniu miesięcznika pojawił się nowy artykuł wprowadzający w to zagadnienie – z tego powodu w tym tekście nie będę pow [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu