Głóg kwiat 250g

Masa netto: 250 g

Głóg to krzew, który łatwo rozpoznać po charakterystycznych czerwonych, soczystych owocach. W medycynie ludowej wykorzystywane są kwiaty oraz owoce tego krzewu. W Polsce głóg rośnie na nizinach oraz w niższych partiach gór. Ten krzew to także roślina ozdobna. Jego kwiaty zawierają m.in.: fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz witaminy z grupy B, pektyny, a także sole mineralne. Najbardziej jednak ze względów zdrowotnych cenione są zawarte w głogu flawonoidy i procyjanidy.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 25,00 zł

Wybierz wariant

2-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Głóg kwiat 250g

Głóg to krzew, który łatwo rozpoznać po charakterystycznych czerwonych, soczystych owocach. W medycynie ludowej wykorzystywane są kwiaty oraz owoce tego krzewu. W Polsce głóg rośnie na nizinach oraz w niższych partiach gór. Ten krzew to także roślina ozdobna. Jego kwiaty zawierają m.in.: fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz witaminy z grupy B, pektyny, a także sole mineralne. Najbardziej jednak ze względów zdrowotnych cenione są zawarte w głogu flawonoidy i procyjanidy.

Głóg według literatury ma właściwości, dzięki którym był wykorzystywany ze względu na to, że:

  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy a także naczyń krwionośnych (związki flawonoidowe),
  • zwiększa dopływ utlenionej krwi do serca,
  • powoduje ustępowanie bólu serca i duszności,
  • powoduje łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego (procyjanidy),
  • zwiększa siłę skurczów serca, nieznacznie zwalniając ich częstotliwość,
  • usprawnia pracę serca,
  • korzystnie wpływa na naczynia krwionośne mózgu,
  • redukuje poziom cholesterolu,
  • redukuje frakcje LDL cholesterolu (który przenosi tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek, powodując odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń tętniczych, przez co zwęża się światło tętnicy),
  • relaksuje i odpręża,
  • zapobiega bezsenności (herbatki).

Przygotowanie: 

Herbatka – małą garstkę kwiatów głogu zalać wrzątkiem i zaparzać przez 5 minut.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

2025-10-21

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i odporności. Niestety stres, siedzący tryb życia i zła dieta spowalniają ich pracę. Sprawdź, jak naturalnie pobudzić jelita do działania.

Czytaj więcej

Jelita nie mają paszportu – co się dzieje po pierwszym lokalnym obiedzie?

2025-08-26

Jelita nie mają paszportu – co się dzieje po pierwszym lokalnym obiedzie?

Nasze jelita posiadają pewną równowagę mikrobioty jelitowej, która poprzez zmianę diety, klimatu czy innych czynników może zostać zaburzona. Sprawdź jak sobie z tym radzić.

Czytaj więcej

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

2025-08-18

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

Testosteron, nazywany hormonem męskości, odpowiada za rozwój cech płciowych, masę mięśniową, libido i nastrój. Niestety, po 30. roku życia jego poziom stopniowo spada – ok. 1–2 proc. rocznie.

Czytaj więcej

Dieta FODMAP – jak wygląda i na co pomaga?

2025-06-25

Dieta FODMAP – jak wygląda i na co pomaga?

Jednym ze sposobów poprawy stanu układu trawiennego może być zastosowanie diety low FODMAP. Jak ona wygląda i kiedy należy się na nią zdecydować? Sprawdź.

Czytaj więcej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj więcej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu