Lukrecja korzeń - 50g

Masa netto: 50g

Lukrecja to bylina przypominającą krzew. Jak większość ziół leczniczych jest doceniana od wieków. W Polsce nie jest spotykana w dzikim stanie, jednak można ją uprawiać. Lukrecja (korzeń) według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach, gdyż słynęła z właściwości, które: łagodzą objawy chronicznego zmęczenia, działają przeciwzapalnie

Cena brutto 6,70 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Lukrecja korzeń 250g

Lukrecja to bylina przypominającą krzew. Jak większość ziół leczniczych jest doceniana od wieków. W Polsce nie jest spotykana w dzikim stanie, jednak można ją uprawiać. Za to dziko rosnącą lukrecję znajdziemy na stepach południowo-wschodniej Rosji, w Hiszpanii i na Sycylii. W medycynie ludowej wykorzystywany jest korzeń. Zawiera on cukier gronowy, mannit, asparaginę oraz glukozyd, który nadaje ziołu słodki smak i jest dużo słodszy od białego cukru. Co ciekawe, popularne czasopismo medyczne „The Lancet” opublikowało badania, z których wynikało, że substancje zawarte w korzeniu lukrecji hamują namnażanie się koronawirusa, który wywołuje SARS.

Lukrecja (korzeń) według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach, gdyż słynęła z właściwości, które:

  • łagodzą objawy chronicznego zmęczenia
  • zatrzymują jony sodu i powodują utratę jonów potasu,
  • pomagają w trawieniu,
  • pomagają przy wypryskach
  • zwiększają odporność,
  • łagodzą choroby układu oddechowego,
  • są pomocne w zaburzeniach miesiączkowych i menopauzy,
  • niwelują schorzenia wątroby, żołądka, nerek i pęcherza moczowego.

Przygotowanie: 

Odwar – 1 łyżeczkę (2,0 g) korzeni zalać 1/2 szklanki (100 ml) zimnej wody, gotować powoli pod przykryciem przez 5–7 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 1/2 szklanki odwaru do 3 razy dziennie między posiłkami w chorobie wrzodowej żołądka lub do 2 razy dziennie po jedzeniu jako środek wykrztuśny. 

Ekstrakt – 4 łyżki korzenia zalać 100 ml wody. Gotować (nie dolewać wody) przez 10 minut. Wywar przecedzić przez sito i pozostawić w osobnym garnku, pozostałą część korzeni powtórnie zalać 50 ml wody i jeszcze raz gotować (5 minut), po czym wywar przecedzić przez sito. Korzenie odrzucić, a otrzymany drugi wywar pomieszać z wywarem pierwszym. Następnie gotować całość z dodatkiem 2 łyżek miodu i łyżki gliceryny przez 5 minut. Tak przyrządzony wartościowy wywar należy zażywać 3–4 razy dziennie po 1–2 łyżeczki.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

2023-10-06

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

Chrzan pospolity jest jednym z najstarszych ziół, to naturalny antybiotyk. Z powodu swych właściwości chrzan i dziś sadzony jest w prawie każdym wiejskim ogrodzie i sadzie.

Czytaj więcej

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

2023-03-28

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

Agawa to ponad 300 gatunków roślin w Ameryce Północnej i Południowej. Wykształcają one mięsiste liście magazynujące wodę. Zaliczane są do grupy ekologicznej sukulentów. Zakwitają po przeżyciu kil [...]

Czytaj więcej

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

2023-03-20

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

Toksoplazmoza to zakaźna choroba pasożytnicza wywołana przez pierwotniaka o nazwie Toxoplasma gondii – szeroko rozpowszechnionego w środowisku naturalnym. Toksoplazmoza może stanowić poważne za [...]

Czytaj więcej

O pasożytach raz jeszcze

2023-03-07

O pasożytach raz jeszcze

Na temat pasożytów na łamach „ZbL” pisaliśmy już wielokrotnie, a w marcowym wydaniu miesięcznika pojawił się nowy artykuł wprowadzający w to zagadnienie – z tego powodu w tym tekście nie będę pow [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu