Lucerna siewna ziele 250g

Lucerna jest nazywana naturalną multiwitaminą ze względu na to, że zawiera bardzo dużo cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jej liście można włączyć do codziennego jadłospisu jako bardzo zdrowy dodatek. W skład ziela wchodzą witaminy: A, B, C, D, E, P i K oraz: potas, fosfor, żelazo, cynk i wapń. Lucerna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i indyjskiej. Lucerna siewna (ziele) według literatury była stosowana, bo znana jest między innymi z właściwości: odtruwających, wspomagających trawienie, a także niwelujących problemy związane z brakiem apetytu i wzdęciami (dzięki zawartości chlorofilu), pomagających przy wrzodach żołądka, wzmacniających odporność.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 13,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

LUCERNA SIEWNA – ZIELE, PROSZEK 250 g

Lucerna siewna należy do roślin pastewnych i pochodzi z Bliskiego Wschodu. Swoją „karierę” w Europie rozpoczynała jako pasza dla koni, bo w tym celu przywiózł ją Aleksander Wielki. Kwiaty lucerny są motylkowate i mają fioletową koronę. Łodyga jest prawie naga. Lucerna jest nazywana naturalną multiwitaminą ze względu na to, że zawiera bardzo dużo cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jej liście można włączyć do codziennego jadłospisu jako bardzo zdrowy dodatek. W skład ziela wchodzą witaminy: A, B, C, D, E, P i K oraz: potas, fosfor, żelazo, cynk i wapń. Lucerna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i indyjskiej.

Lucerna siewna (ziele) według literatury była stosowana, bo znana jest z właściwości:

  • odtruwających, wspomagających trawienie, a także niwelujących problemy związane z brakiem apetytu i wzdęciami (dzięki zawartości chlorofilu),
  • podnoszących poziom hemoglobiny we krwi,
  • pomagających przy wrzodach żołądka,
  • wzmacniających odporność,
  • dodających siły i ułatwiających sen,
  • działających moczopędnie,
  • wspierających pracę układu krążenia,
  • działających przeciwartretycznie,
  • działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • wspomagających wchłanianie i przyswajanie: węglowodanów, białka, wapnia, żelaza i innych pierwiastków śladowych,
  • działających korzystnie na osoby w starszym wieku (wzmacnianie systemu immunologicznego, spowalnianie procesu starzenia się).

Przygotowanie:

Zioła sproszkowane można wykorzystać, wsypując do shake’a, smoothie, ziołomiodu, kapsułek. Sproszkowane zioła zawierają związki termolabilne i więcej witamin niż gotowe tabletki. Są też tańsze. Słodko-gorzki, ziemisty, nieco orzeźwiający smak lucerny sprawia, że można stosować ją nie tylko w formie naparów, ale także jako składnik sałatek, zup czy zapiekanek.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: