Pokazano 1-2 z 2 pozycji

Woda REDOX

Woda REDOX, woda o wysokim potencjale REDOX, staje się bardzo popularna. Co więc kryje się za tym pojęciem? Picie czystej wody z dobrego źródła stanowi jeden z istotniejszych elementów profilaktyki zdrowotnej. Czy wiemy, jakie warunki powinna spełnić woda, by móc ją nazwać „zdrową”? Na jakość wody wpływa nie tylko stopień jej czystości czy zawartość minerałów, lecz także jej odczyn (pH) i ORP.

Potencjał REDOX, ORP – cóż to takiego

ORP (oxidation reduction potencial) jest parametrem mierzonym w miliwoltach (mV) opisującym poziom utlenienia wody (inne określenia to: potencjał utleniania-redukcji lub potencjał REDOX). Dzięki temu parametrowi można określić zdolność wody (lub innych płynów) do wchodzenia w reakcje chemiczne powodujące utlenianie lub redukcję. Potencjał REDOX pomaga określić jakość wody – im bardziej ujemny wskaźnik REDOX, tym woda jest lepszej jakości. Wartość ORP wyraża się w skali: ORP -900 mV i niższe, do 0 – świadczy o obecności w wodzie aktywnego wodoru zdolnego do łączenia się z wolnymi rodnikami. ORP od +1 do +900 świadczy o tym, że w wodzie brakuje wolnych elektronów. Im wyższe ORP, tym bardziej szkodliwa dla zdrowia jest woda, gdyż wykazuje właściwości utleniające, a nie redukcyjne.

Potencjał REDOX Przykładowe płyny
od +200 mV do +400 mV woda z kranu, soki, napoje, piwo
od +100 mV do +200 mV wody mineralne z głębokich ujęć
od +10 mV do +100 mV dobre wody mineralne, zdrojowe
od -100 mV do -250 mV świeżo wyciśnięte soki warzywne, owocowe
od 0 mV do -900 mV woda z aktywnym wodorem

Woda z potencjałem dodatnim namnaża w organizmie wolne rodniki, z kolei woda o ujemnym potencjale je neutralizuje. Według badaczy woda o ujemnym potencjale REDOX dotlenia organizm, zwiększa jego wydolność podczas wysiłku, regeneruje i odmładza komórki, chroni DNA przed uszkodzeniem oraz zwiększa przyswajalność przyjmowanych witamin. Technologia ORP znalazła zastosowanie w następujących branżach: uzdatnianie wody (zarówno przed, jak i po jej wykorzystaniu), obróbka metali, odkażanie świeżych owoców i warzyw, ozonowanie wody (komercyjne akwaria, dezynfekcja wody), wytwarzanie wina, produkcja wybielaczy, ubojnie drobiu, przemysł papierniczy (wybielanie miazgi drzewnej), baseny, ośrodki SPA. Temperatura wody nie ma wpływu na wartość ORP. Woda REDOX poddana redukcji tlenu jest nasycona aktywnym wodorem. To właśnie obecność wodoru sprawia, że woda ma właściwości uzdrawiające. W 1998 roku japońscy naukowcy odkryli związek między wodą poddaną procesowi elektrolizy a wodami z kurortów uzdrowiskowych. Dowiedli, że aktywny wodór potrafi redukować wolne rodniki, zatem jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Na naszej planecie zaczyna brakować miejsc z nieskażoną wodą w czystej postaci. Niestety także wody butelkowe są najczęściej wodami mocno utlenionymi. Nawet jeżeli mają one dopuszczalny potencjał REDOX u źródła, to w procesie butelkowania i magazynowania zachodzą procesy utleniania i w konsekwencji wody stają się szkodliwe dla zdrowia.

Woda o ujemnym potencjale ORP w Twoim domu

Na rynku dostępne są proste mierniki pozwalające ocenić potencjał REDOX wody. A skoro już przy gadżetach jesteśmy, istnieje możliwość zakupu generatora wodoru, dzięki któremu możliwe jest przygotowanie wody z ujemnym ORP w zaciszu własnego domu. Generator wody (np. magnezowy) obniża potencjał REDOX wody do wartości poniżej -300 mV, pomagając (poprzez picie takiej wody), usunąć z organizmu wolne rodniki, przez które organizm szybciej się starzeje i jest podatny na rozmaite choroby. Aby w jak najkrótszym czasie osiągnąć najlepszy rezultat, zaleca się wzbogacać wodorem wodę mineralną lub wysoko zmineralizowaną. Stosowanie wody przegotowanej lub przefiltrowanej spowolni proces uwalniania jonów wodoru. Niewskazane jest użycie wody zdemineralizowanej, w której proces wodorowania zachodzi bardzo powoli. W celu przyspieszenia procesu wodorowania można do wody dodać szczyptę soli kłodawskiej.