Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji
Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Karnozyna

Aminokwasy białkowe pełnią szereg funkcji: biorą udział w syntezie białek i peptydów, a także jako istotne substancje wyjściowe tworzą nowe, biologicznie aktywne związki. Jedne aminokwasy są prekursorami innych, które staną się substratami w biosyntezie kluczowych substancji niezbędnych dla zdrowia człowieka. Przykładem takich przemian może być histamina, która powstaje z histydyny w wyniku dekarboksylacji, z kolei karnozyna to prekursor dwóch aminokwasów – β-alaniny i L-histydyny. Jak widać, wszystko jest połączone. Tytułowa karnozyna to niebiałkowy związek mający w swojej budowie azot. Znajduje się ona w mięśniach poprzecznie prążkowanych oraz w innych tkankach i narządach, takich jak: mózg, serce, nerki czy śledziona. Karnozyna występuje endogennie w naszym organizmie, jednak jej stężenie w tkankach w dużym stopniu uzależnione jest od stylu odżywiania. Dlatego, aby zapewnić optymalny poziom tego związku, zaleca się dostarczać wraz z dietą pokarmy bogate w dobrze przyswajalną histydynę oraz dodatkową suplementację karnozyną.

Pokarmy bogate w histydynę

Bogate źródło histydyny to: mięso i jego przetwory, ryby, mleko owcze, sery (brie pełnotłusty lub parmezan). To także wiele produktów roślinnych: soja, groch, fasola, pestki dyni, nasiona słonecznika czy migdały.

Właściwości terapeutyczne karnozyny

Karnozyna wszechstronnie oddziałuje na nasze zdrowie, a jej obecność w tkankach opóźnia procesy starzenia się komórek, dlatego uznaje się ją za terapeutyczny środek wspomagający leczenie różnych schorzeń degeneracyjnych. Karnozyna jest silnym antyoksydantem – ogranicza działanie wolnych rodników tlenowych oraz aldehydów, usuwa toksyczne produkty powstałe w wyniku reakcji wolnorodnikowych, utrzymuje komórki w równowadze. Jako czynnik antyglikacyjny chroni białka komórkowe przed reaktywnymi formami tlenu, neutralizuje powstały w wyniku glikolizy beztlenowej kwas mlekowy. Reguluje równowagę kwasowo-zasadową w tkankach pobudliwych (miocytach i neuronach), wykazując działanie buforujące. Redukuje toksyczne działanie jonów metali (działanie chelatotwórcze). Wspomaga kurczliwość mięśnia sercowego poprzez regulację aktywności kanałów wapniowych w kardiomiocytach i mięśniach szkieletowych. Redukuje poziom cytokin prozapalnych.

Karnozyna – dla kogo

Poziom karnozyny w tkankach maleje wraz z wiekiem, dlatego związek ten warto na bieżąco uzupełniać. Po karnozynę przede wszystkim powinny sięgać osoby po operacjach, pacjenci z trudno gojącymi się ranami i odleżynami, a także osoby w podeszłym wieku. Synteza L-histydyny w niektórych przypadkach może się okazać niewystarczająca, dlatego warto się zastanowić nad dodatkową suplementacją karnozyny. Podkreśla się, by karnozynę suplementowały osoby na diecie bezmięsnej, osoby z chorobami metabolicznymi oraz sportowcy i osoby aktywne fizycznie.

Agata Majcher