Acerola – wiśnia Brazylii

Acerola – wiśnia Brazylii

Acerola (Malpighia emarginata ) jest rośliną jadalną i leczniczą z rodziny malpigiowatych. Słynie z obfitości witaminy C – w 100 g owocu znajduje się 1500–4500 mg kwasu askorbinowego, czyli do 100 razy więcej niż w pomarańczy czy cytrynie. Pochodzi z tropikalnych regionów półkuli zachodniej, naturalnie występuje w południowej części Ameryki Północnej, Ameryki Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej.


Owoc ten z roku na rok zyskuje na swej popularności. Największym producentem aceroli jest Brazylia, która zdominowała także rynek produktów przetworzonych z aceroli.

Acerola – zwana także: „wiśnią z Barbadosu“ lub „wiśnią zachodnioindyjską– jest krzewem lub drzewem dorastającym do 6 m wysokości. Ma wiecznie zielone, eliptyczne i podłużne liście, wydaje pestkowe owoce, które są podobne do wiśni o jasnoczerwono-pomarańczowym kolorze oraz o cienkiej, błyszczącej skórce, przyjemnym, kwaskowym smaku, soczystym miąższu. W pełni dojrzałe owoce aceroli są bardzo delikatne i nietrwałe, łatwo się psują – dlatego w sprzedaży trudno je spotkać w świeżej formie.

Owoce aceroli, choć mają imponujące właściwości odżywcze, popsuciu ulegają w ciągu 2–3 dni, dlatego świeży surowiec od razu po zerwaniu przerabia się na miazgę, a tę na soki, przeciery lub koncentraty. Owocowa pulpa doskonale nadaje się do przygotowania: dżemów, lodów, nektarów, likierów, galaretek czy soków owocowych. Wykorzystywana jest również do wzbogacania żywności dla niemowląt oraz do produkcji nutraceutyków oraz leków.

Składniki aktywne aceroli

Acerola ilością witaminy C prawie dorównuje camu camu („prawie”, ponieważ camu camu trzykrotnie przewyższa acerolę pod względem jej zawartości). To nie jedyna witamina, którą zawiera wiśnia Barbadosu – zasobna jest ona także w witaminy: B1, B2, B3, a także w karotenoidy, bioflawonoidy, fenole, antocyjany o właściwościach przeciwutleniających. Spośród soli mineralnych należy wymienić: żelazo ułatwiające przyswajanie witaminy C oraz wapń i fosfor. Głównymi cukrami występującymi w dojrzałych owocach aceroli są: glukoza, fruktoza i niewielka ilość sacharozy. W owocach obecne są także kwasy: jabłkowy, cytrynowy i winowy.

Acerola jako owoc hojnie obdarzony w składniki odżywcze ma wiele interesujących właściwości wspierających zdrowie zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Acerola wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, dzięki czemu opóźnia starzenie się komórek i wywołuje efekt wybielenia skóry. Co ważne, potrafi odwrócić oporność na niektóre leki.

Niektóre właściwości prozdrowotne aceroli

Acerola wzmacnia układ odpornościowy, wspomagając produkcję przeciwciał. Działa odtruwająco, tonizująco, moczopędnie i przeciwwysiękowo. Ma typowe działanie dla bioflawonoidów i witaminy C – przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, wzmacniające naczynia krwionośne.

Acerola będąca bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy (takich jak kwas askorbinowy) i innych składników odżywczych (takich jak polifenole i karotenoidy) wykazuje duży potencjał leczniczy przy wielu różnych chorobach wywołanych stresem oksydacyjnym, zapobiegając tym samym chorobom związanym z postępującym wiekiem. Duża ilość antyoksydantów pomaga utrzymać sprawność systemu krwionośnego, zapewniając odpowiedni stosunek cholesterolu HDL i LDL.

Acerola potrafi znacznie spowolnić uwalnianie cukru do krwiobiegu, regulując poziom insuliny i glukoz. Zapobiega to skokom i spadkom cukrzycowym.


Acerola uważana jest za „superowoc” ze względu na rekordową zawartość kwasu askorbinowego w połączeniu z innymi fitoskładnikami, takimi jak: flawonoidy, antocyjany czy karotenoidy. Ponieważ w Polsce nie mamy możliwości cieszenia się smakiem świeżych owoców ze względu na ich nietrwałość, to jak najbardziej fitoskładniki odżywcze aceroli możemy przyswajać w formie suplementów.

Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej