Odżywcze mleko kozie w proszku - 26 proc. tłuszczu

Kozie mleko w proszku od Białego Saibaby to wyrób najwyższej klasy pochodzący z rolnictwa tradycyjnego. Zachowuje wszystkie wartościowe składniki obecne w świeżym mleku kozim. W przeciwieństwie do wielu innych produktów, nie jest pozbawiane swojego naturalnego tłuszczu, który często jest używany w branży kosmetycznej i przetwórczej. Nasze kozie mleko w proszku to minimum 26% zdrowego oraz gwarancja, że jest ono wolne od GMO, glifosatu i sztucznych nawozów.

Cena brutto 45,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Kozie mleko w proszku

Wytworzone tradycyjnymi metodami, bez użycia GMO, glifosatu i syntetycznych nawozów.

Mleko kozie jest przez wielu ekspertów postrzegane jako doskonały produkt mlezny. Istnieje kilka powodów tak wysokiej oceny. Po pierwsze, że jest łatwo strawne dla ludzi, dzięki składnikom upodabniającym kozie mleko do mleka matki. Dlatego można je podawać niemowlętom już od czwartego miesiąca życia. Po drugie, jest mniej alergiczne w porównaniu z mlekiem krowim, ponieważ nie ma w nim pewnych białek charakterystycznych dla mleka krowiego, które mogą powodować nietolerancje.

Niektórzy dietetycy widzą w nim nie tylko wartość odżywczą, ale też leczniczą. Badania sugerują, że aż 90% dzieci z pewnymi formami astmy może doświadczyć poprawy po wyeliminowaniu mleka krowiego z diety i zastąpieniu go mlekiem kozim. Ten produkt może pomóc także w innych problemach z układem oddechowym, takich jak gruźlica.

Niedawne badania polskich badaczy wskazują, że kwas arachidonowy obecny w mleku kozim może hamować rozwój komórek rakowych w wielu narządach, gruczołów piersiowych, żołądka, jelita grubego, wątroby, nerek oraz płuc.

Kozie mleko w proszku od Białego Saibaby to produkt premium. Zachowuje większość korzystnych składników obecnych w świeżym mleku kozim. W odróżnieniu od wielu innych alternatywnych produktów, nie jest ono pozbawiane swojego naturalnego tłuszczu, który jest często wykorzystywany w innych branżach. Zamiast tego, w niektórych produktach dodawane są tłuszcze niższej jakości. Dlatego tak ważne jest, aby znaleźć zaufane źródło mleka w proszku. Mleko kozie w proszku Białego Saibaby pochodzi z ekologicznych obszarów górskich Słowacji i jest produkowane z mleka starannie dobranych kóz.

Kozie mleko w proszku Białego Saibaby jest szczególnie polecane:

  • osobom starszym z upośledzonym układem trawienia,
  • rekonwalescentom po zabiegach i operacjach chirurgicznych,
  • osobom o słabej odporności,
  • osobom niedożywionym, anemicznym,
  • dzieciom i osobom starszym z nietolerancją laktozy oraz mleka krowiego,
  • osobom podczas terapii onkologicznych,
  • sportowcom.

Opakowanie 300g

Mleko kozie w proszku można pić, rozpuszczając jego jedną łyżkę stołową w szklance ciepłej wody lub dodawać do kawy, herbaty i wszelkich potraw (zup, sosów, budyniów itp.)

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Mleko kozie w proszku

Alergie pokarmowe to skaza naszych czasów. Coraz częściej cierpią na nie nie tylko dzieci, ale również osoby dorosłe, ponieważ nietolerancje często dają o sobie znać dopiero po latach. Jedną z najpopularniejszych reakcji alergicznych jest odpowiedź organizmu na białka zawarte w krowim mleku.

To dlatego mleko kozie stanowi coraz chętniej wybieraną alternatywę. Postrzegane jako źródło zdrowych substancji odżywczych, może być niezwykle wartościowy dodatkiem w codziennej diecie. Dlaczego warto spożywać kozie mleko w proszku i kto z niego skorzysta?

Mleko kozie to znacznie więcej niż tylko kalorie

Choć na pierwszy rzut oka mleko kozie wydaje się mieć bardzo zbliżony skład do tego, które pochodzi od krowy, okazuje się, że to tylko pozorna zbieżność. Nie widać go w kaloryce, czy zawartości poszczególnych makroskładników, ale jest dostrzegalna na poziomie molekularnym, kiedy analizowany jest skład cząsteczkowy obu substancji. Co kryje się pod charakterystycznym, lekko ostrym smakiem koziego mleka? Poza wysoką zawartością białek serwatkowych, kozie mleko w proszku zawiera znaczne ilości:

  • witaminy C, B12, D, PP oraz E;
  • wapnia;
  • potasu;
  • sodu;
  • fosforu;
  • żelaza.

Warto wymienić również wartościowy kwas linolowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią nasz układ krwionośny. To prawdziwa bomba witaminowa, która odżywi Twój organizm i dostarczy mu wartościowych substancji i niezbędnych mikroskładników. Jednocześnie mleko kozie zawiera znacznie mniej potencjalnych alergenów, więc może być spożywane nawet przez osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy i na co dzień męczą się ze wzdęciami, zaparciami, czy zgagą.

Kto powinien spożywać kozie mleko w proszku?

Regularne spożywanie mleka od kóz zaleca się przede wszystkim w okresie dojrzewania. Ma ono najwyższą zawartość wapnia spośród wszystkich dostępnych rodzajów mleka. Występujące w nim składniki są łatwo przyswajalne, co przekłada się na:

  • lepszą mineralizację kości;
  • wzmocnienie odporności organizmu;

Z kolei osoby w podeszłym wieku mogą liczyć na neuroprotekcyjne działanie substancji czynnych, a także pielęgnację serca i układu krążenia oraz układu kostnego i jego zabezpieczenie przed osteoporozą. Działanie wzmacniając układ nerwowy jest przydatne w profilaktyce chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak Alzheimer i skutecznie hamuje rozwój ich objawów.

Wykazano, że oligosacharydy, które zawiera mleko kozie, powodują przyrost zdrowych bakterii w jelitach, przyczyniając się do proliferacji naturalnej flory.

Choć mleko kozie zawiera laktozę, jest jej mniej niż w mleku pochodzenia krowiego. Wykazano także, że odczyn alergiczny przebiega w tym przypadku łagodniej – reakcje skórne są łagodniejsze, a dolegliwości związane z trawieniem mijają szybciej.

Kozie mleko w proszku na uspokojenie? Dlaczego nie!

Wśród bogatego profilu chemicznego nie można pominąć również tauryny. To jeden z aminokwasów, który jest odpowiedzialny za utrzymanie w dobrej kondycji oczu (dokładniej siatkówki) poprzez regulację ilości czynnika wzrostu nerwów. Tauryna podawana przed snem działa również uspokajająco i pomaga w szybkim zaśnięciu, poprawiając jednocześnie jakość wypoczynku. Teraz już wiesz, dlaczego nasze babcie i mam zalecały dzieciom picie mleka przed snem!

Różnica polega na tym, że kozie mleko zawiera sporo tauryny, ale jednocześnie jest bezpieczniejszym wyborem na noc, ponieważ niemal nigdy nie powoduje wzdęć.

Kozie mleko w proszku na serce

Wysoka zawartość kwasów nienasyconych obniża poziom „złego cholesterolu”, dbając jednocześnie o poprawę lipidogramu. Pijąc regularnie mleko od kóz, zmniejszasz ryzyko odkładania się złogów miażdżycowych oraz wystąpienia związanych z tym powikłań, z zawałem serca włącznie.

Dlatego, jeżeli w Twojej rodzinie występowały przypadki chorób na tle układu krążenia, rozważ zamianę mleka krowiego na kozie. W ten sposób możesz wydłużyć sobie życie!

Mleko kozie w proszku na przeziębienie

Jeszcze innym zastosowaniem mleka koziego jest wsparcie organizmu w zwalczaniu przeziębień i osłabień, z którymi wszyscy stykamy się w okresach przejściowych. Powoduje to nie tylko wysoka zawartość białek o działaniu przeciwzapalnym, ale także laktoperoksydaza, wykazująca silnie bakteriobójcze działanie.

Mleko kozie w kosmetyce

Nie od dziś wiadomo, że starannie wyselekcjonowane mleko od kóz może być również stosowane jako wartościowy dodatek do kosmetyków. Dzięki wysokiej zawartości zdrowego tłuszczu substancja działa nawilżająco, odżywia skórę i nadaje jej naturalny, lśniący wygląd.

Dzięki delikatnemu działaniu takie preapraty mogą być stosowane przez osoby o zróżnicowanym typie skóry, także tym skłonnym do podrażnień. Mleko kozie można spotakć przede wszystkim w:

  • kremach nawilżających;
  • szamponach;
  • maseczkach;
  • balsamach.

Jednocześnie, wysoka zawartość białek o dużej biodostępności sprawia, że włosy, czy skóra stają się mocniejsze, a ewentualne mikrouszkodzenia szybciej się regenerują.

Jak wybierać mleko kozie?

Stawiając na zdrowszą alternatywę dla znanych produktów, warto jednocześnie zadbać o ich odpowiednie pochodzenie. Dlatego zanim kupisz mleko kozie, upewnij się, że pochodzi ono od ekologicznych i certyfikowanych dostawców. Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że wybierasz świadomie. Mleko kozie pochodzące z ekologicznych hodowli to gwarancja zachowania właściwych procesów produkcyjnych.

Odkryj mleko kozie w proszku pochodzące od sprawdzonych, słowackich dostawców i zadbaj o swoje zdrowie ekologicznie.

Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych.

Dowiedz się więcej...

Wiśnie – wcale nie takie zwykłe

2022-07-29

Wiśnie – wcale nie takie zwykłe

Temat artykułu to wiśnie, które mają wiele ciekawych zastosowań wykraczających poza ich kulinarne użycie. A to głównie dzięki składnikom, które nie uszły uwadze naukowców. Czego można się więc sp [...]

Czytaj więcej

Co nam daje kolostrum

2022-06-02

Co nam daje kolostrum

Kolostrum (inne nazwy: „siara“, „młodziwo“) to pierwsze mleko – czy raczej wydzielina – produkowane w gruczołach mlekowych ssaków –np.: człowieka, krowy, klaczy, kozy lub owcy – jeszcze przed por [...]

Czytaj więcej

Choroba Leśniowskiego i Crohna

2022-01-10

Choroba Leśniowskiego i Crohna

Choroba Leśniowskiego i Crohna to przewlekła choroba zapalna. Procesem zapalnym mogą być objęte różne obszary ścian przewodu pokarmowego – od jamy ustnej aż po odbyt. Są to najczęściej owrzodzeni [...]

Czytaj więcej

Wzmacniający odporność kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

2021-01-25

Wzmacniający odporność kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

Koza, pierwsze zwierzę, które udomowił człowiek w celu pozyskania mleka, towarzyszy nam niemal od 11 000 lat. Jest jednym spośród 12 chińskich znaków zodiaku i symbolizuje dobrobyt. Według mitolo [...]

Czytaj więcej

Kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

2020-04-27

Kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

Kozi nabiał jest popularny nie tylko wśród osób, które mają alergię na mleko krowie, ale także wśród tych, którym zależy na utrzymaniu dobrego zdrowia.

Czytaj więcej

Kolostrum - Colostrum kozie

2020-03-26

Kolostrum - Colostrum kozie

Colostrum (zwane również siarą czy młodziwem) pochodzące od kóz ma właściwości, które bardzo wzmacniają ludzki organizm. Poza tym kozia siara znakomicie zapobiega wielu groźnym chorobom.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu