B2 (ryboflawina)
B2 (ryboflawina)

To witamina, która jest niezbędna podczas wytwarzania kortyzolu, czyli hormonu, który jest przeciwzapalny. Chroni także przed cukrzycą oraz ma niezastąpiony pozytywny wpływ na narząd wzroku (zapobiega zaćmie). 

Funkcje:

  1. Wchodzi w skład flawonoprotein i uczestniczy w:
    - procesach oksydoredukcyjnych,
    - przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów,
    - wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym,
    - ochronie przed utlenieniem – przeciwutleniacz,
    - procesach widzenia – zapobiega zaćmie,
    - funkcjonowaniu błon śluzowych i skóry (z witaminą A),
    - funkcjonowaniu układu nerwowego.
  2. Katalizuje przemiany kwasów tłuszczowych, aminokwasów do ketokwasów, retinolu, wit. B6, kwasu foliowego do koenzymów.
  3. Wpływa na gromadzenie żelaza w krwinkach.
  4. Jest w mlekiem matki.

Źródła:

Wytwarzana przez florę jelitową. Jest też w mleku i przetworach mlecznych, mięsie, jajach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, strączkach, makrelach. Bardzo pozytywne jest to, że witamina ta ma bardzo dużą odporność na wysokie temperatury – w związku z tym, nie ulega zniszczeniu na przykład podczas gotowania. Szczególnie duże zapotrzebowanie na tę witaminę jest podczas ciąży, karmienia piersią i intensywnego wzrostu.


Opracowała Marzena Surmińska