Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2 (ryboflawina)

To witamina, która jest niezbędna podczas wytwarzania kortyzolu, czyli hormonu, który jest przeciwzapalny. Chroni także przed cukrzycą oraz ma niezastąpiony pozytywny wpływ na narząd wzroku (zapobiega zaćmie). 

Funkcje:

  1. Wchodzi w skład flawonoprotein i uczestniczy w:
    - procesach oksydoredukcyjnych,
    - przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów,
    - wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym,
    - ochronie przed utlenieniem – przeciwutleniacz,
    - procesach widzenia – zapobiega zaćmie,
    - funkcjonowaniu błon śluzowych i skóry (z witaminą A),
    - funkcjonowaniu układu nerwowego.
  2. Katalizuje przemiany kwasów tłuszczowych, aminokwasów do ketokwasów, retinolu, wit. B6, kwasu foliowego do koenzymów.
  3. Wpływa na gromadzenie żelaza w krwinkach.
  4. Jest w mlekiem matki.

Źródła:

Wytwarzana przez florę jelitową. Jest też w mleku i przetworach mlecznych, mięsie, jajach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, strączkach, makrelach. Bardzo pozytywne jest to, że witamina ta ma bardzo dużą odporność na wysokie temperatury – w związku z tym, nie ulega zniszczeniu na przykład podczas gotowania. Szczególnie duże zapotrzebowanie na tę witaminę jest podczas ciąży, karmienia piersią i intensywnego wzrostu.


Opracowała Marzena Surmińska