Czym jest ból

Czym jest ból

Nasze organizmy odbierają informacje o środowisku zewnętrznym i wewnętrznym za pośrednictwem receptorów, a najbardziej podstawowym doznaniem zmysłowym jest czucie. Receptorami bezpośrednio pobudzanymi przez bodźce środowiskowe są zakończenia nerwowe włókien czuciowych bądź odrębne komórki receptorowe. W różnych komórkach naszego organizmu umiejscowionych jest wiele receptorów bólowych, które gęsto występują w: skórze, opłucnej, otrzewnej, okostnej, stawach, w oponach mózgowych czy w narządach wewnętrznych.


Receptory bólowe (zwane także nocyceptorami – z łac. nocere, czyli „szkodzić”) pobudzane są przez bodźce, w momencie gdy tkanka ulega uszkodzeniu, na przykład: nocyceptory skórne reagują na silne bodźce mechaniczne, np. ukłucie lub termiczne (temperatura powyżej 45°C
i poniżej 10°C). Jeśli nagle włożymy rękę do gorącej wody, no najpierw poczujemy ostry ból, po którym nastąpi druga fala bólu objawiająca się pieczeniem. Impulsy powodujące pierwszą falę bólu są przewodzone przez włókna grupy A delta, a w drugiej fali bólu są to włókna grupy C. Ból powoduje odruchowe pobudzenie układu nerwowego współczulnego i hormonalnego, których celem jest wyzwolenie reakcji
o charakterze „walki lub ucieczki”.


Oficjalna definicja bólu powstała w 1973 roku i obowiązuje aż do dziś:


„Ból to subiektywnie przykre oraz jednoznacznie negatywne wrażenie zmysłowe i emocjonalne, powstające pod wpływem bodźców uszkadzających tkankę lub zagrażających jej uszkodzeniu albo opisywanym w kategoriach takiego uszkodzenia”.
Zgodnie z tą definicją ból dla każdej jednostki będzie czymś innym, dlatego czasem można się spotkać z pojęciem „progu bólu”. W definicji podkreślona jest subiektywność w odczuwaniu bólu, jak również to, że ból może być nie tylko fizyczny, ale i emocjonalny.

Wrodzony brak odczuwania bólu

Odczuwanie bólu jest zjawiskiem pożądanym, ponieważ jego obecność ostrzega nas przed zagrożeniem. Dzięki receptorom czucia z łatwością możemy zidentyfikować niebezpieczne sytuacje, takie jak np. ogień. Czasami jednak niektórzy ludzie rodzą się z brakiem odczuwania bólu – ta choroba genetyczna nazywa się analgezją wrodzoną. Choroba może być rozpoznana stosunkowo późno, ponieważ brak czucia występuje u młodego pacjenta od urodzenia, w związku z czym może być mu obce odczuwanie jakichkolwiek bodźców. I choć sama choroba nie przyczynia się do skrócenia życia osoby chorej, tak występowanie wyższego ryzyka zgonu spowodowanego częstszymi urazami w tej grupie pacjentów – już tak.

Rodzaje bólu

Ból można podzielić na ostry i przewlekły.
Ból ostry pełni funkcję ostrzegawczo-obronną. Przykładem takiego bólu może być ostry ból pooperacyjny, np. po ekstrakcji zęba.

Najpopularniejszymi typami bólu ostrego są:

  • bóle pourazowe,
  • bóle pooperacyjne,
  • bóle pooparzeniowe.


Ból ostry może przekształcić się w ból przewlekły utrzymujący się znacznie dłużej niż normalny czas gojenia zniszczonej procesem patologicznym tkanki, za jaki przyjmuje się okres trzech miesięcy. Bólowi przewlekłemu towarzyszy długotrwałe zaburzenie homeostazy powodujące narastającą dysfunkcję wielu układów i narządów

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Chiropraktyka – terapia usuwająca blokady ruchu i nie tylko

2024-04-10

Chiropraktyka – terapia usuwająca blokady ruchu i nie tylko

Przy zaburzeniach narządów ruchu oraz dysfunkcji występujących w obrębie układu mięśniowo-szkieletowego mogą pomóc zabiegi chiropraktyki. Sprawdź gdzie jeszcze?

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej