Gotowanie zdrowszych POTraw z urządzeniami wielofunkcyjnymi Instant Pot
Gotowanie zdrowszych POTraw z urządzeniami wielofunkcyjnymi Instant Pot


Multicookery Instant Pot to nowy na polskim rynku wielozadaniowy sprzęt gotujący, który na rynku amerykańskim od wielu lat zbiera same najlepsze recenzje. Stało się tak dlatego, że Instant Pot to innowacyjny elektryczny garnek, który umożliwia łatwe i szybkie, a co najważniejsze: zdrowe gotowanie dla całej rodziny. Zamierzamy udowodnić  potęgę jego funkcjonalności na przykładzie szerokiego zakresu programów, dzięki którym Instant Pot może poprawić jakość naszej diety, a tym samym nasze zdrowie!

Dlaczego Instant Pot może stać się niezbędnym elementem zdrowej kuchni?


Taki rodzaj sprzętu, jakim jest Instant Pot, może być niesamowitą zmianą i ułatwieniem codziennego planowania i gotowania posiłków. Instant Pot może zastąpić w kuchni całą masę różnych urządzeń, a liczba funkcji zależy od wybranego modelu. Już podstawowy model serii Duo zastępuje aż 7 różnych sprzętów, w tym: szybkowar, wolnowar, jogurtownicę, parowar, ryżowar, patelnię i podgrzewacz. Modele bardziej zaawansowane umożliwiają również pieczenie jak w piekarniku, w tym: pieczenie ciast, gotowanie metodą Sous Vide, grilowanie, sterylizowanie, suszenie czy beztłuszczowe „smażenie” metodą Air Fry.

Urządzenia typu „wszystko w jednym” stale cieszą się niesłabnącą popularnością. Metrażowe możliwości naszych kuchni często nie są zbyt imponujące, stąd każdy kolejny sprzęt na kuchennym blacie robi różnicę. Jednocześnie popularność i dostępność różnorodnych diet sprawia, że w celu wykonania wielu przepisów potrzeba różnego rodzajów sprzętów. Stąd warto ograniczać ich ilość poprzez umiejętny dobór urządzeń wielofunkcyjnych, zgodnie z naszymi wymaganiami. Istnieje również nieco fałszywe przeświadczenie, że zdrowa dieta wymaga poświęcania wielu godzin spędzanych na przygotowywaniu posiłków. Jeśli ktoś lubi, to oczywiście może. Ale dla większości z nas każda oszczędność czasu jest na wagę złota. Z doświadczenia użytkowników (w tym naszego) wynika, że wielofunkcyjne  szybkowary Instant Pot umożliwiają znaczne skrócenie czasu samodzielnego przygotowywania zdrowych potraw. To niewątpliwa zaleta, będąca inwestycją w nasze zdrowie!

Tryby szybkowarów Instant Pot, które poprawią jakość Twojej diety i Twoje zdrowie!


Gotowanie pod ciśnieniem — to sposób nie tylko skracający czas obróbki termicznej jedzenia, ale również wpływający na jego jakość. Krótszy czas obróbki to także mniejsze straty składników odżywczych. Ten rodzaj gotowania można stosować do tzw. duszenia, które dzięki panującym w garnku warunkom sprawia, że przygotowywane składniki zachowują wewnątrz więcej smaku i aromatu. Dzięki temu z powodzeniem możemy zastąpić mniej zdrowe sposoby obróbki – takie jak smażenie – gotowaniem w szybkowarze.

Slow Cook, czyli wolne gotowanie. To metoda zakładająca, że użycie niższych temperatur do „gotowania” (nie jest osiągana temperatura wrzenia wody), ale w mocno wydłużonym czasie sprawi, że pożywienie zachowa więcej witamin i składników odżywczych wrażliwych na działanie wysokich temperatur. Program Slow Cook dostępny jest w każdym z Instant Potów.

Gotowanie na parze – to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej pokarmów. Pożywienie nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą, dzięki czemu substancje odżywcze nie są z niego wypłukiwane. Najlepiej nadaje się do gotowania warzyw oraz ryb i drobiu.

Program Steam (gotowanie na parze) dostępny jest w każdym z modeli, a umieszczenie jedzenia nad powierzchnią wody jest możliwe dzięki dołączanemu do każdego urządzenia stojakowi do gotowania na parze.

Jogurtownica, czyli domowe jogurty na wyciągnięcie ręki. Jednym z ważniejszych warunków zdrowego organizmu jest zadbanie o zdrowie przewodu pokarmowego. Niezbędne w zdrowej diecie jest więc dostarczanie dobrej jakości probiotycznych bakterii, które znajdują się m.in. w jogurtach. Instant Poty oferują specjalny tryb do przygotowywania własnych probiotycznych jogurtów zarówno na bazie mleka odzwierzęcego, jak i napojów roślinnych. Dwustopniowy program do robienia jogurtów obejmuje pasteryzację mleka, a następnie fermentację po dodaniu starteru żywych kultur bakterii. Dostępny prawie we wszystkich modelach.

Bean/Chilli — czyli program do gotowania jednogarnkowych dań z sycących i niezwykle odżywczych nasion roślin strączkowych, czyli potocznie zwanych fasolek. Chilli to danie kuchni amerykańskiej, które na Zachodzie cieszy się wyjątkową popularnością. Wśród niezliczonych wersji tego dania każdy może znaleźć coś dla siebie i  urozmaicić odżywczo swoją dietę.

Jajka mogą stanowić ważny składnik zdrowej diety ze względu na ich kompleksowy skład odżywczy. Szybkowar Instant Pot dzięki trybowi przeznaczonemu do gotowania jajek (Egg) zastąpi urządzenie zwane „jajowarem” i ułatwi uzyskanie jajka o dokładnie takim poziomie ścięcia, jaki sobie zażyczymy.

Jak wiemy, podstawą piramidy zdrowego odżywiania są zboża. Gotowanie różnych odmian ryżu czy kasz może niekiedy sprawiać problemy. Ich rozwiązaniem są tryby specjalnie dostosowane do ryżu (Rice) oraz innych ziaren (Multigrain), dzięki którym uzyskamy idealne ugotowanie, sypkość i smak, które sprawią, że zdrowa dieta będzie również bardzo przyjemna.

Owsianka na śniadanie nie bez powodu kojarzy nam się ze szczupłą sylwetką i zdrowym stylem życia. Dlatego Instant Pot również ma tryb przeznaczony do tego właśnie rodzaju posiłku. Śniadanie z tym trybem (Porridge) robi się praktycznie samo, a my możemy zająć się porannymi ćwiczeniami lub parzeniem ulubionej ziołowej herbaty.

Smażenie gorącym powietrzem (Air Fry) — to innowacja wprowadzona w modelach serii Crisp. Specjalny kosz i system cyrkulacji powietrza sprawiają, że z dodatkiem minimalnej ilości tłuszczu można uzyskać potrawy bardzo zbliżone do smaku i chrupkości tych smażonych na głębokim tłuszczu. To rewolucja w zdrowej diecie, która znacznie zmniejszy tęsknotę za niezdrowymi, tłustymi przekąskami, takimi jak m.in. smażone na oleju frytki.

Funkcja Air Fry umożliwia również użycie Instant Pota do suszenia żywności. Dodatkowy tryb suszenia (Dehydrate) obecny w urządzeniach serii Crisp umożliwia przedłużanie świeżości owoców i warzyw, zmieniając je w zdrowe, chrupiące przekąski.

Sous Vide — nowoczesny styl gotowania pochodzący z kuchni francuskiej. Najlepiej sprawdza się w przygotowaniu ryb i delikatnych mięs. Dzięki szczelnemu zamknięciu w specjalnym woreczku i powolnemu gotowaniu w niskich temperaturach potrawa zachowuje pełnię smaku i aromatu oraz więcej składników odżywczych niż przygotowywana w tradycyjny sposób. Tryb gotowania metodą suvi dostępny jest w większości modeli Instant Pot.

Baza przepisów


Instant Poty to nowoczesne i łatwe w obsłudze urządzenia. Gotowe programy ułatwiają wybór odpowiednich parametrów i szybkie gotowanie zdrowych dań. Mają bardzo duży zakres możliwości kulinarnych. Większość własnych przepisów można z łatwością dostosować do urządzenia poprzez intuicyjny dobór automatycznych programów. W przygotowywaniu pierwszych posiłków może przydać się niewielka pomoc, którą zapewnia oficjalny polski dystrybutor marki tworzący bazę przepisów na oficjalnej stronie instant-pot.pl. Ze względu na dużą popularność urządzenia na zachodnim rynku (Kanada oraz sąsiadujące USA) znajomość języka angielskiego umożliwia nieograniczony wybór i dostęp do przepisów kuchni z całego świata.

Inne wpisy w tej kategorii

Koper włoski

2022-07-01

Koper włoski

Koper włoski jest dodatkiem do wielu potraw. Jego popularność sięga czasów starożytnych, kiedy to wierzono, że ma on magiczną moc, która miała chronić przed demonami i złymi duchami. Oprócz walor [...]

Czytaj dalej

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

2022-06-29

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

Glinka (łac. bolus) – sterylny sproszkowany minerał ilasty o właściwościach bakteriobójczych, mineralizujących oraz zabliźniających. Zawiera w swoim składzie tritlenek diglinu, związki wapnia, di [...]

Czytaj dalej

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

2022-06-27

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

Aronia to cudowna roślina z rodziny różowatych. Występuje w kilku odmianach, z czego najbardziej popularne to: aronia czerwona (Aronia arbutifolia), czarna (Aronia melanocarpa) oraz śliwolistna ( [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej