Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Polacy lubią jeść kalafior – jest to jedno z warzyw, które obok fasolki szparagowej i mizerii z ogórków gości na naszych talerzach w porze letniej. Choć piszę ten artykuł pod koniec zimy, chciałam zwrócić Państwa uwagę na to, że kalafior jest warzywem, które możemy jeść przez cały rok, a w oczekiwaniu na cieplejsze dni i wystrzał roślinnej wegetacji, namawiam na skosztowanie kalafiora w formie… kiszonej.

W naszym kraju najczęściej kisimy: kapustę, ogórki lub buraki, ale do tego celu znakomicie nadadzą się też: brokuły, rzodkiewki, chrzan, marchewka, tytułowy kalafior, a nawet cytryny czy stokrotki. Ja często kiszę te części warzyw, których już nie wykorzystam, a żal mi wyrzucić, czyli np. zdrewniałe łodygi szparagów czy zielonej pietruszki. Co prawda moim celem jest uzyskanie kiszonej zalewy, niekoniecznie warzyw. Kiszenie to prosta sprawa, można śmiało poeksperymentować. A jeśli nie macie ochoty na kulinarne przygody, to zawsze można gotowy słoiczek kiszonych dobroci sobie zakupić.

Kalafior zawsze na czasie

Kalafior jest niezwykle zdrowym warzywem obfitującym w unikalne związki fitochemiczne i składniki odżywcze. Włączenie kalafiora do zbilansowanej diety jest dobrym pomysłem, ponieważ zmniejsza on ryzyko powstania wielu chorób, jest niskokaloryczny, a więc wskazany dla osób na dietach odchudzających. Kalafior jest dostępny w sprzedaży przez cały rok, dlatego zawsze jest sprzyjający czas na jego konsumpcję. Kalafior zawiera niemal wszystkie potrzebne nam witaminy i sole mineralne. Ma sporo błonnika, który odżywia zdrowe bakterie w naszych jelitach, pomagając zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić zdrowie układu pokarmowego. Błonnik jest pomocny w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak: otyłość, zaparcia czy choroby jelit.    

Dobre strony kalafiora

Kalafior jest zdrowym warzywem, a do niektórych z jego licznych zalet zaliczyć można właściwości antyoksydacyjne i odchudzające.

Kalafior jest doskonałym źródłem antyoksydantów chroniących komórki przed nadmiarem wolnych rodników i przed stanami zapalnymi. Podobnie jak inne warzywa krzyżowe, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany – dwie grupy przeciwutleniaczy, spowalniających wzrost komórek rakowych. Inny przeciwutleniacz obecny w kalafiorze to witamina C, która także działa przeciwzapalnie, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów. Kalafior jest także bogaty w przeciwutleniacz sulforafan o udowodnionym działaniu zdolnym do niszczenia komórek nowotworowych. Sulforafan wspomaga pracę serca oraz utrzymuje ciśnienie tętnicze w ryzach. Ten przeciwutleniacz może także zapobiegać cukrzycy lub zmniejszać powikłania związane z tą chorobą, jak np. choroby nerek.

Istnieje kilka powodów, dla których kalafior wspomaga proces odchudzania. Po pierwsze, jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, więc można go zjeść dużo bez przybierania na wadze. Kalafior może imitować wysokokaloryczne produkty spożywcze typu ryż czy mąka. Nieprzypadkowo osoby na diecie ketogenicznej chętnie włączają kalafior do swojego menu. Jak już wcześniej wspomniałam, błonnik zawarty w kalafiorze spowalnia proces trawienia,  zapewniając uczucie sytości. Dodatkowo wysoka zawartość wody w tym warzywie (aż 92 proc.) to kolejny aspekt kalafiora sprzyjający odchudzaniu.

Kalafior  w łatwy sposób można włączyć do diety, nie jest to skomplikowane w przygotowaniu warzywo. Można go przygotować na wiele sposobów, na przykład ugotować na parze, upiec, ukisić lub zjeść na surowo. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, ziemniaków czy zapiekanek. Bardzo smaczne są zupy kalafiorowe. Jest to kolejne warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach.

Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj dalej

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

2025-08-19

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

Bez wody nie ma życia! Latem, gdy dokuczają nam upały, to szczególnie istotne, albowiem zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Jak więc prawidłowo nawodnić się w tym gorącym okresie?!

Czytaj dalej

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

2025-08-18

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

Testosteron, nazywany hormonem męskości, odpowiada za rozwój cech płciowych, masę mięśniową, libido i nastrój. Niestety, po 30. roku życia jego poziom stopniowo spada – ok. 1–2 proc. rocznie.

Czytaj dalej

Cukier w owocach – zdrowy czy nie

2025-08-08

Cukier w owocach – zdrowy czy nie

Czy jedzenie owoców latem na pewno jest zdrowe, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość cukru. Czy cukier w owocach może prowadzić do przyrostu masy ciała, spadków energii i wahań nastroju? Sprawdź.

Czytaj dalej

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2025-07-10

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska opiera się na wielu fundamentalnych zasadach. Jedną z tych najbardziej kluczowych jest koncepcja yin i yang – dwóch przeciwstawnych i uzupełniających się sił.

Czytaj dalej