Koci pazur (Czepota puszysta)

Koci pazur (Czepota puszysta)

Koci pazur to roślina lecznicza, która przez plemiona bytujące na terenach, na których ona rośnie nazywana jest „korzeniem życia“. Zawarte w niej substancje mają właściwości antyutleniające. Nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale również skutecznie hamują rozwój stanów zapalnych w organizmie i wzmacniają odporność. Spożywanie rośliny zaleca się na reumatyzm, a także na poprawę kondycji psychicznej.

Koci pazur, określany też jako „czepota puszysta“ (Uncaria tomentosa) oraz vilcacora, to roślina należąca do rodziny marzanowatych. Została rozpowszechniona z obszarów Ameryki Południowej, Północnej i Środkowej na kontynent azjatycki oraz Afrykę.
Roślina ta jest pnączem, które ma postać krzewu. Potrafi osiągać nawet 20 metrów wysokości. Porastają je główkowate kwiatostany i liście o kształcie sercowatym, które tak samo jak kora i korzeń znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie. Koci pazur jest w składzie suplementów oraz środków higieny, takich jak pasty do zębów.

Składniki kociego pazura  

O leczniczych właściwościach kociego pazura decydują jego składniki. Wśród tych najbardziej cennych są alkaloidy oksoindolowe. Należą do nich: izopteropodyna, mitrafilina, speciofilina, izomitrafilina, a także rynchofilina i inne. Występują również: garbniki, saponiny trójterpenowe oraz flawonoidy. Roślina zawiera także fenolokwasy oraz polifenole.  

Koci pazur w terapii onkologicznej

W składzie kociego pazura występują antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu komórki są chronione przed zniszczeniem, co zapobiega wystąpieniu wielu chorób. Niektórzy twierdzą, że również nowotworowych, jednak wyniki wielu przeprowadzonych badań, także w Polsce, nie potwierdzają tej tezy. Wiadomo natomiast, że wyciąg z korzenia tej rośliny może wspomóc terapię onkologiczną, co potwierdza WHO.

Koci pazur wpływa na większą wydajność układu immunologicznego

Zawarte w kocim pazurze alkaloidy oksyindolowe skutecznie zwalczają wolne rodniki. Powodują też wzrost fagocytów, które wchłaniają i ,,zżerają" obce cząstki, czyli komórki: wirusów, bakterii, grzybów i inne martwe. Bronią w ten sposób organizm przed chorobami i stanami zapalnymi. Co więcej, mają też zdolność do zabezpieczania płytek krwi przed ich zlepianiem się ze sobą. Takie właściwości wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają jego degradacji. Warto więc spożywać koci pazur profilaktycznie – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, czyli w czasie wzmożonego nasilenia infekcji wirusowych. Substancje zawarte w kocim pazurze, a zwłaszcza alkaloidy, wpływają na poprawę krążenia i obniżają we krwi stężenie cholesterolu LDL, co również wpływa na poprawę odporności organizmu.

Koci pazur pozytywnie wpływa na ciało

Koci pazur od wieków był stosowany przez tubylcze ludy Ameryki Południowej w leczeniu ran. Przyspieszał ich gojenie, regenerował komórki i hamował bolesność. Obecnie jest zalecany osobom cierpiącym na choroby skórne. Spożywanie ziela wpływa na opóźnianie starzenia się komórek. Poprawia wygląd skóry, która jest odświeżona, gładsza i bardziej napięta. Hamowane są też procesy odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek.  


Właściwości przeciwbólowe sprawiają, że to idealny środek na dolegliwości reumatyczne. Łagodzi bóle kości, a także stawów.
Napary z kociego pazura przynoszą ulgę kobietom zmagającym się z bolesnymi i obfitymi  miesiączkami.

Koci pazur podnosi odporność na stres

Związki organiczne zawarte w kocim pazurze wpływają na poprawę samopoczucia, dzięki aktywizowaniu komórek nerwowych. Dodają energii i podnoszą wytrzymałość. Roślinę warto spożywać jako środek na zmęczenie. Odbudowuje siły zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Nadaje się dla osób, które narażone są na sytuacje stresowe. Poprawia nastrój i działa uspokajająco. Koci pazur powinny przyjmować osoby wykonujące prace fizyczne oraz aktywne ruchowo. Reguluje oddech zapewniając tkankom i narządom lepsze dotlenienie. Jest  naturalnym środkiem pozwalającym na spokojny sen. Koci pazur stosuje się przy leczeniu depresji.

Koci pazur pomaga na wrzody oraz astmę

Dawniej twierdzono, że koci pazur pomaga dosłownie na wszystko. W związku z tym powstało określenie ,,korzeń życia". Rzeczywiście można go stosować na wiele dolegliwości, co przynosi wyraźną ulgę. Jest zalecany osobom chorującym na wrzody żołądka, a także zaburzenia pracy jelit. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, dlatego korzystają z niego ludzie dotknięci astmą oraz alergicy. Spożywanie kociego pazura wpływa na rozluźnienie mięśni odpowiedzialnych za trawienie, co zapobiega wzdęciom i uczuciu ciężkiego żołądka zaraz po spożyciu posiłku.     

Przepis na napar z kociego pazura

Dwie łyżeczki zmielonego korzenia kociego pazura należy zalać szklanką wody. Następnie całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. Po tym czasie miksturę odstawiamy do ostygnięcia, a później odcedzamy. Napar należy spożywać od razu po przygotowaniu.    

To warto wiedzieć


Przy stosowaniu kociego pazura czasami mogą się pojawić: się zawroty głowy, nudności czy też  problemy żołądkowe. Zwiększone dawki rośliny mogą mieć wpływ na obniżenie płodności. Dlatego warto wcześniej skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli ktoś przyjmuje leki przeciwzakrzepowe. Ziela nie powinny przyjmować kobiety w będące w ciąży oraz karmiące piersią.
 

Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej