Kolostrum - Colostrum kozie

Człowiek przychodząc na świat, doświadcza wielu zmian, poznaje nowe środowisko i – co najważniejsze – bardzo intensywnie uczy się życia.

Z przyjściem na świat wiąże się również pierwsze spotkanie z patogenami, takimi jak: bakterie, wirusy, grzyby czy inne niebezpieczne dla maluszka organizmy.

Aby pomóc nowemu życiu przejść przez ten trudny początek, natura idealnie zaprojektowała dla nas pierwszy pokarm matki. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że pierwsze karmienia po narodzinach są dla dziecka kluczowe w budowaniu przyszłej odporności i umiejętności radzenia sobie z patogenami. Pierwsze mleko matki, zwane siarą, zawiera ponad 250 naturalnych związków, w tym wszystkie niezbędne witaminy i minerały, hormony, enzymy, pochodne aminokwasów i wiele innych. Zawiera również przeciwciała i leukocyty chroniące maluszka przed chorobami i wzmacniające układ immunologiczny. To najlepsze, co matka może podarować swojemu nowo narodzonemu dziecku.


Ten sam proces następuje w całym świecie ssaków. Zwierzęta znacznie bardziej narażone są na wszelkiego rodzaju bakterie i wirusy (również te przenoszone przez insekty), dlatego zbudowanie odporności jest dla nich kluczowe, aby przetrwać. Naukowcy przeprowadzili wiele badań, których wyniki świadczą o tym, że przyjmowanie siary w każdym wieku bardzo korzystnie wpływa na budowanie odporności oraz wspomaganie organizmu w walce z wieloma chorobami. Dziś skupimy się na pierwszym mleku kozy. Dlaczego akurat kozy? Otóż badania wykazują, że siara pochodząca od kozy jest wielokrotnie silniejsza od ludzkiej. Ma znacznie więcej witamin i mikroelementów, których nam często brakuje. Na rynku pojawiają się suplementy zawierające liofilizowaną siarę kozią zwaną popularnie kozim colostrum. Jednym z produktów zasługujących na uwagę jest kolostrum firmy CAPRAMILK. Firma jest już na rynku od około 5 lat. Colostrum pozyskiwane przez firmę jest bardzo wysokiej jakości i firma robi wszystko, aby tę jakość zachować na najwyższym poziomie. Siarę pozyskuje się bardzo starannie, a kozy są bardzo rygorystycznie selekcjonowane. Muszą być silne i całkowicie zdrowe. Siara od razu jest zamrażana i poddawana procesowi liofilizacji (odparowania wody), dzięki czemu zachowane zostają wszystkie właściwości oraz minimalizuje się ryzyko utleniania czy reakcji wywołanych przez aktywność drobnoustrojów.

Dlaczego właściwie koza, a nie krowa?

Powodów jest całkiem sporo. Siara pozyskiwana od kozy jest najbliższa składem mleku ludzkiemu, przez co lepiej ją przyswajamy. Dodatkowo zawiera około 3–4 razy więcej substancji aktywnych wspomagających budowanie odporności niż siara od krowy. Kolejną zaletą koziego kolostrum jest z całą pewnością możliwość spożywania go przez osoby, które cierpią na alergię bądź nietolerancję krowiego mleka. Kozie mleko nie zawiera kazeiny, przez co jest idealne dla większości alergików. Ostatnie badania nad kozim kolostrum dowiodły, że kozy nie chorują na nowotwory. Istnieją więc silne przesłanki, że kozie kolostrum ma w tym znaczny swój udział.

Dla kogo colostrum kozie?

Kozie colostrum może zażywać każdy bez względu na wiek. Jest ono bardzo pomocne w budowaniu odporności, ponieważ zawiera około 250 substancji aktywnych w tym: aminokwasy, immunoglobuliny (przeciwciała), laktoferynę (białko o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym), polipeptydy (regulujące działanie układu odpornościowego, szczególnie ważne przy chorobach autoimmunologicznych), cytokiny (ważne w walce z nowotworami), enzymy (odpowiedzialne za prawidłowy proces metabolizmu), witaminy (A, B1, B2, B6, B9 – kwas foliowy – B12, C, D3, E), minerały (sód, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk, żelazo, jod, selen i in.) oraz wiele innych. Colostrum można spożywać prewencyjnie, aby zapobiegać różnego rodzaju chorobom i stymulować układ odpornościowy do działania. Stosuje się je również w przebiegu wszelakich chorób, także nowotworowych, oraz podczas chemioterapii, przy chorobach autoimmunologicznych (w USA zaleca się m.in. przy RZS) oraz przy chorobach układu pokarmowego. Kolostrum ma również zbawienny wpływ na jelita. Substancje w nim zawarte mają zdolność gojenia mikrourazów przewodu pokarmowego, a co za tym idzie – łagodzą objawy nieszczelnego jelita i zapewniają regenerację. Ze względu na obecność substancji antybakteryjnych i antywirusowych stosuje się je również w infekcjach górnych dróg oddechowych oraz zakażeniach bakteryjnych. Ogromna ilość substancji obecnych w colostrum kozim sprawia, że następuje ogólna poprawa kondycji całego organizmu, poprzez uzupełnienie niedoborów. Dzięki temu następuje znaczna poprawa naszego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że colostrum nie powinno się spożywać podczas postu. Colostrum wspomaga regenerację komórek, natomiast cel postu to usunięcie obumarłych, uszkodzonych komórek z organizmu. Te dwa procesy trochę się wykluczają, dlatego, aby uzyskać dobre efekty postu, należy zrezygnować na ten czas z przyjmowania kolostrum.

Jak przyjmować colostrum CAPRAMIL?

Colostrum można spożywać ciągle, nawet przez wiele lat. Jest produktem całkowicie naturalnym, bez żadnych sztucznych dodatków, a tym samym nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Nie można go również przedawkować. Zalecana dawka to około 1 g dziennie, ale, jak już wcześniej wspomniałam, nie da się kolostrum przedawkować, więc można stosować w większej ilości, jeżeli istnieje taka potrzeba.

Jak się okazuje, również weterynarze stosują Colostrum do leczenia psów oraz koni. Głównie do wspierania układu odpornościowego i odbudowy tkanek przy uszkodzeniach przewodu pokarmowego. Wszechstronne działanie preparatu sprawia, że może on pomóc w wielu dolegliwościach i może być stosowany przez każdego.


Aga Sobik

Inne wpisy w tej kategorii

Walory zdrowotne topinamburu

2024-06-12

Walory zdrowotne topinamburu

Jedną z mało popularnych roślin, jeśli chodzi o znajomość właściwości zdrowotnych, której warto przyjrzeć się bliżej jest topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty. Sprawdź, co kryje w sobie.

Czytaj dalej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj dalej

Jelita – nasz drugi mózg

2024-05-22

Jelita – nasz drugi mózg

Jelita nazywane są naszym „drugim mózgiem”. Gdy niedomagają, odbija się to negatywnie na całym organizmie. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o cynku

2024-05-21

Co warto wiedzieć o cynku

Gdyby zrobić ranking składników pokarmowych najważniejszych dla zdrowia człowieka, to na szczycie tej listy znalazłby się cynk. Związek dość mało znany. Chcesz go poznać?

Czytaj dalej

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

2024-05-14

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

Leczenie alternatywne zdobywa ostatnimi laty coraz więcej zwolenników. Niezwykle dużą skutecznością w leczeniu poważnych chorób ma żywienie makrobiotyczne autorstwa Jewgienija Lebiediewa. Sprawdź.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej