- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-05-24
Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?
Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Substancje te pozwalają normalnie funkcjonować – zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej.
Zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze rośnie zwłaszcza zimą oraz wiosną, czyli wtedy gdy warzywa nie dojrzewają. Człowiek potrzebuje ich, żeby wzmocnić swoją odporność w okresie zwiększonej liczby zachorowań i infekcji wirusowych. Niestety warzywa szybko się psują i nie nadają do spożycia. Oczywiście można je mrozić, jednak w wyniku tego procesu tracą one sporą ilość witamin, minerałów oraz innych wartościowych organicznych związków chemicznych. Lepszym wyjściem jest natomiast ich suszenie.
Produkt bezpieczny dla człowieka
Warzywa zawierają między 95 proc., a 98 proc. wody. Usuwa się ją podczas suszenia, które jest procesem konserwującym i mającym na celu przedłużenie czasu przydatności warzyw do spożycia. Odparowanie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, czyli: pleśni, grzybów i bakterii, co prowadzi do uniknięcia zepsucia się warzyw. W wyniku suszenia zmienia się ich objętość i wygląd. Zmniejsza się również ilość składników odżywczych, jednak jest ich i tak więcej niż w przypadku mrożenia. Niektóre warzywa zyskują też na intensywności aromatycznej oraz smakowej. Dlatego często korzystają z nich sportowcy oraz osoby, które potrzebują dużych dawek energii.
Suszenie warzyw ma wiele zalet
• Na bazie suszonych warzyw można przyrządzać zupy, buliony oraz sosy. Natomiast wywar doskonale nadaje się jako napój przy chorobach gardła, przeziębieniu i grypie.
• Cechą charakterystyczną jest to, że w stosunkowo niewielkiej objętości warzyw znajduje się większa ilość substancji odżywczych niż w świeżych. Dzieje się tak ze względu na odfiltrowanie wody.
• Spożywając suszone warzywa, dostarczamy sobie sporych dawek: minerałów, witamin i związków organicznych. W związku z tym po posiłku nie tylko czujemy sytość, np. dzięki błonnikowi pokarmowemu, ale również odżywiamy komórki, tkanki i zapewniamy właściwe funkcjonowanie narządów.
• Dzięki suszeniu warzywa możemy spożywać w porach roku, gdy naturalnie one nie występują. Proces odfiltrowania wody zapewnia im trwałość i możliwość dłuższego przechowywania.
• Suszone warzywa nie zajmują dużo miejsca – można więc je zabrać także na wakacyjny wyjazd, gdy zamierzamy na nim gotować własne posiłki, a nie mamy dostępu do świeżych warzyw i możliwości ich zakupu.
• Pozbycie się wody z warzyw chroni je przed atakiem drobnoustrojów i hamuje tzw. zmiany enzymatyczne.
• Suszone warzywa to zdrowa przekąska, która dostarcza sporo energii i pozwala na zaspokojenie głodu.
• Dzięki temu, że suszone warzywa mają niską wagę i małą objętość, warto je zabierać ze sobą na dłuższe wyprawy. Świetnie sprawdzają się w górach. Cenią je zwłaszcza alpiniści oraz wspinacze wysokogórscy. Można je przechowywać nawet w niewielkiej kieszonce i w razie potrzeby spożywać bez poddawania obróbce cieplnej.
• Suszenie zapewni nam spożycie warzyw w okresie jesienno-zimowym, gdy nie rosną one na otwartych polach uprawnych.
Właściwości niektórych warzyw występujących w mieszankach
Pasternak
Pasternak powinien często gościć na naszych stołach ze względu na jego prozdrowotne działanie na organizm. Charakteryzuje się orzechowym i słodkawym smakiem. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz K. Oprócz tego w jego składzie znajdziemy błonnik pokarmowy, oraz biopierwiastki: żelazo, wapń, fosfor, magnez, cynk, sód i potas. Warzywo wykazuje się właściwościami moczopędnymi. Warto je spożywać w okresach nasilonego ataku wirusów, gdyż jest skuteczne przy przeziębieniu oraz grypie, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Pozwala na pozbycie się z organizmu szkodliwych dla zdrowia substancji. Kiedyś pasternak zalecano kobietom będącym w stanie błogosławionym, co miało korzystnie wpływać na płód. Roślina dobrze działa na układ trawienny.
Marchew
Marchew jest warzywem, które powinnyśmy systematycznie spożywać. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, C, E oraz K. W jej składzie występują również takie minerały jak: żelazo, cynk, potas, fosfor, sód, miedź, magnez, mangan, a także selen. Nie brakuje również cennych flawonoidów i pektyn. Warzywo to korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy, dzięki zmniejszaniu stężenia we krwi cholesterolu LDL. Substancje zawarte w marchwi zapobiegają rozwojowi groźnych chorób, takich jak miażdżyca. Roślina poprawia kondycję układu oddechowego, a także doskonale działa na siatkówkę oka, wpływając na jej lepszą jakość i regenerację komórek. Marchew warto systematycznie spożywać – zwiększy się odporność organizmu i pomoże zwalczyć nadmiar wolnych rodników.
Por
Por jest smaczny i można go stosować do wielu potraw. W jego składzie znajdują się witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, a także K. Zawiera również minerały, takie jak: żelazo, cynk, fosfor, potas, wapń, magnez i sód. Nie brakuje też polifenoli, flawonoidów oraz allicyny i kemferolu. Warto regularnie spożywać to warzywo, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, a poza tym jest lekkostrawne. Osoby zajmujące się medycyną naturalną polecają por na dolegliwości związane z reumatyzmem. Zmniejsza także we krwi stężenie homocysteiny, co zapobiega wystąpieniu miażdżycy. Wykazano również, że substancje występujące w tej roślinie skutecznie hamują powstawanie stanów zapalnych u ludzi zmagających się z cukrzycą typu 2.
Cebula
Cebula to warzywo, które jest stałym bywalcem w kuchni, nie tylko ze względu na walory odżywcze i smakowe, ale również dzięki korzystnemu wpływowi na zdrowie. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E oraz K. W składzie cebuli znajdują się również minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, jod i mangan. Nie brakuje też związków: siarki, krzemu, kwercetyny, flawonoidów, glukokininy, fruktanów oraz błonnika pokarmowego. Cebula dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, a także przeciwzapalnym, powinna być spożywana na wzmocnienie układu odpornościowego oraz w przypadku przeziębień i zachorowań na grypę. Pozwala na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza stężenie ,,złego" cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na system nerwowy. Dzięki zawartym w niej substancjom, a zwłaszcza antyoksydantom zwalcza wolne rodniki, chroni oczy przed różnymi schorzeniami – np. kurzą ślepotą – oraz zapobiega wystąpieniu nowotworów. Poza tym oprócz walorów smakowych korzystnie wpływa na układ trawienny.
Seler
Seler to witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, a także K. W składzie warzywa znajdują się takie biopierwiastki: potas, wapń, magnez, fosfor, sód oraz żelazo. O walorach zdrowotnych rośliny decydują również flawonoidy i błonnik pokarmowy. Seler ma niski indeks glikemiczny. Dzięki związkom organicznym, które zawiera, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Systematycznie spożywany wzmacnia strukturę kości, włosów i nawilża cerę. Mogą go nawet w dużych ilościach spożywać osoby odchudzające się, gdyż jest niskokaloryczny. Poza tym dobrze wpływa na trawienie, usuwa z organizmu szkodliwe substancje i chroni układ krążenia przed chorobami.
Opracował Jarosław Cieśla
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-05-24
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-08-28
Pies – przyjaciel i lekarz człowieka
2024-08-27