Mięta

Mięta

Mięta stosowana jest w napojach odświeżających, a także znajduje poczesne miejsce w kuchni. Ma charakterystyczny smak i aromat. Od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Herbata na jej bazie pomaga na niestrawność oraz dolegliwości żołądkowe. Zawarte w tej roślinie składniki wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jakie jeszcze właściwości posiada mięta?    

 
Mięta (Mentha L.) to roślina należąca do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.). Różne jej gatunki można spotkać w Europie, Azji, Afryce, a także Australii, Nowej Zelandii oraz Ameryce Północnej. Porasta zarówno tereny mokre, jak też obszary suche. Najlepiej rozwija się na glebach żyznych o dużej wilgotności, nieznacznie kwaśnych, a także o odczynie obojętnym. Może zasiedlać miejsca bardzo nasłonecznione, jak też zacienione. Wydaje owoce w kształcie czterodzielnych rozłupni. W Polsce występują między innymi takie gatunki mięty jak: mięta pieprzowa, długolistna, kosmata, polna i zielona.   


Ze względu na charakterystyczną woń mięta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest składnikiem wielu orzeźwiających naparów, napojów, likierów, drinków oraz herbat. Dodaje się ją do ciast oraz deserów, a także kanapek i chłodników. Znajduje zastosowanie również jako dodatek do dań mięsnych, pierogów czy też różnego rodzaju sosów. Jest wykorzystywana jako przyprawa. Do celów spożywczych może być suszona i mrożona. Miętę stosuje się też w lecznictwie, a także przy produkcji past do zębów i wyrobu perfum. Niektóre gatunki sadzi się w ogrodach dla ozdoby. To roślina miododajna.


Mięta ze względu na swoje składniki znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie  


Mięta zawiera witaminy: A, B1, B9, a także C. Posiada również wiele cennych biopierwiastków. Wśród nich warto wymienić: selen, magnez, potas, mangan, żelazo, miedź, fosfor oraz cynk. Nie brakuje również związków, dzięki którym wzrasta odporność organizmu i łatwiej jest obronić się przed wirusami. Należą do nich flawonoidy. W składzie mięty znajdują się: garbniki, fenolokwasy, mentol, sterole, gorycze, karotenoidy, a także olejek eteryczny.  


To warto wiedzieć


Mięta była ceniona już w czasach faraonów. Suszone liście tej rośliny odkryto w piramidach egipskich.


Mięta znana była już od tysięcy lat nie tylko z leczniczych właściwości


Mięta kojarzy się przede wszystkim jako lek na problemy żołądkowe. W medycynie ludowej była uważana za bardzo skuteczny środek na wzdęcia oraz na rany po ugryzieniach owadów. W czasach starożytnych Żydzi stosowali ją także w trakcie wielu obrzędów religijnych. Przypisywano jej też właściwości rozjaśniając umysł i pobudzające mózg do lepszego funkcjonowania. Wierzono, że ma nadprzyrodzoną moc. Miała oczyszczać ze złej energii, a także zapobiegać zdradzie partnera. Uważano, że temu, kto ją nosi, przyniesie fortunę. 

 
Mięta na lepszą pracę układu trawiennego


Kanadyjscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynikało, że największą skuteczność w łagodzeniu dolegliwości zespołu jelita drażliwego przynosi spożywanie olejku z mięty. Napary na bazie tej rośliny dają też ulgę w przypadku wystąpienia: wzdęć, zaparć i innych problemów żołądkowych. Ich przyjmowanie wpływa na rozkurczanie mięśni gładkich umiejscowionych w przewodzie pokarmowym. Mięta wpływa na regulację perystaltyki jelit. Warto ją stosować po ciężkostrawnych i bardzo obfitych posiłkach. Pomaga również na nudności. Jest zalecana w przypadku nieżytu jelit oraz żołądka. Dzięki swoim składnikom roślina zwalcza bakterie i wykazuje właściwości antywirusowe. Badania udowodniły, że jest skuteczna w przypadku Salmonelli, a także gronkowca złocistego. Warto ją stosować także do zwalczania grzybów pleśniowych, a także tych z rodzaju Candida.


Mięta pomaga zrzucić zbędne kilogramy  



Znajdujące się w mięcie składniki powodują zwiększenie wydzielania soków żołądkowych. Dzięki temu poprawia się trawienie. Łatwiejsze jest też wydalanie zbędnych produktów przemiany materii, które nie odkładają się w organizmie. Ziele wspomaga też pracę jelit po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. Poza tym ważną kwestią jest też aromat, który wydziela mięta. Powoduje on zmniejszenie apetytu i brak chęci sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski.


Mięta na stany zapalne układu oddechowego


Zawarty w mięcie mentol wpływa na rozluźnianie mięśni gładkich, które znajdują się w przewodzie oddechowym. Ułatwia oddychanie, a także odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Działa odświeżająco. Warto zatem stosować różnego rodzaju inhalacje z olejku eterycznego mięty w razie infekcji wirusowych i stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Szybko przynosi ulgę i łagodzi dolegliwości. Maści z mięty są też stosowane zewnętrznie poprzez wcieranie w okolice klatki piersiowej.    


Mięta na lepsze samopoczucie


Już w czasach starożytnych wykorzystywano wodę z miętą dla poprawienia nastroju. Spryskiwano nią ściany pomieszczeń. Natomiast podczas wystawnych przyjęć liśćmi mięty nacierano stoły, przy których biesiadowano, żeby aromat wydobywający się z nich wprowadzał  przyjemną atmosferę.


Spożywanie ziela może pomóc się zrelaksować. Rozjaśnia umysł i poprawia funkcjonowanie mózgu. Wpływa też na uspokojenie. Warto zatem przyjmować miętę po trudnym dniu pełnym obowiązków i stresujących sytuacji. Pomaga też na bezsenność.


Mięta dobroczynnie wpływa na organizm ludzki

 
•    Wykazuje działanie antywirusowe oraz antybakteryjne.
•    Olejek z mięty warto stosować zewnętrznie przy stanach zapalnych skóry, na bóle głowy, a także przy dolegliwościach reumatycznych i ukąszeniach owadów.
•    Mięta wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych.
•    Spożywanie mięty zapobiega nudnościom u osób uskarżających się na chorobę lokomocyjną.
•    Sprawdza się przy wirusowym zapaleniu wątroby.
•    W czasach starożytnych uważano miętę za afrodyzjak.
•    Olejek miętowy ma właściwości odkażające, pomaga również na bóle zębów.
•    Mięta przyspiesza przemianę materii.


To warto wiedzieć


Nadmierne spożywanie mięty może skutkować zgagą, a nawet podrażnieniami błony śluzowej żołądka. Czasami zdarzają się objawy alergii u osób uczulonych na tę roślinę. Przed jej przyjmowaniem z lekarzem powinni skontaktować się diabetycy, ponieważ roślina ta powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi, a także kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią oraz osoby przyjmujące leki.     


Opracował Jarosław Cieśla


 

Inne wpisy w tej kategorii

Jelita – nasz drugi mózg

2024-05-22

Jelita – nasz drugi mózg

Jelita nazywane są naszym „drugim mózgiem”. Gdy niedomagają, odbija się to negatywnie na całym organizmie. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o cynku

2024-05-21

Co warto wiedzieć o cynku

Gdyby zrobić ranking składników pokarmowych najważniejszych dla zdrowia człowieka, to na szczycie tej listy znalazłby się cynk. Związek dość mało znany. Chcesz go poznać?

Czytaj dalej

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

2024-05-14

Żywienie makrobiotyczne według Jewgienija Lebiediewa

Leczenie alternatywne zdobywa ostatnimi laty coraz więcej zwolenników. Niezwykle dużą skutecznością w leczeniu poważnych chorób ma żywienie makrobiotyczne autorstwa Jewgienija Lebiediewa. Sprawdź.

Czytaj dalej