Potas

Potas

Zalecane dobowe spożycie tego pierwiastka to 4700 mg na dobę. W ludzkim organizmie występuje on w sokach trawiennych i kościach. Potas jest łatwo usuwany z moczem, dlatego nawet duże jego pobranie z dietą nie stanowi zagrożenia, gdy nerki dobrze funkcjonują.

Możliwe są różne odstępstwa, jeśli chodzi o normę, w jakiej potas powinien występować w ludzkim organizmie.

Określa się je jako:

  • Hiperkaliemia – to najczęściej wynik upośledzonego wydalania potasu przez nerki. Objawia się zwolnieniem pracy serca, spadkiem siły mięśniowej, apatią, mrowieniem kończyn i ust. 
  • Hipokaliemia – na tle żywieniowym prawie się nie zdarza. Może występować natomiast w anoreksji. Zdarza się, że towarzyszy wymiotom, biegunkom i zaburzeniom gospodarki kwasowo-zasadowej, będąc ponadto następstwem stosowania środków przeczyszczających i moczopędnych (alkohol i kawa także wzmagają wydalanie potasu przez nerki). Objawy to: upośledzenie funkcji układu nerwowego, uporczywe zaparcia, zaburzenia rytmu serca (częstoskurcz). 

Funkcje:

  • regulacja gospodarki wodnej,
  • wpływa na równowagę kwasowo-zasadową,
  • reguluje czynności nerwów i mięśni. 

Źródła:

  • rośliny strączkowe,
  • soja (1000–2100 mg/100 g),
  • orzechy (500–700 mg/100 g),
  • ziemniaki (450 mg/100 g), 
  • ryby (300–400 mg/100 g),
  • porzeczki,
  • banany (300–395 mg/100 g),
  • mięso (250–350 mg/100 g),
  • zbożowe ziarna (100–350 mg/100 g).


Opracowała Marzena Surmińska